Pazar, 27 Eyl 2026
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2026 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
GünlükManşet

Fatma Betül Sayan Kaya’nın portresi

Medya Günlüğü
Son güncelleme: 27 Eylül 2026 00:44
Medya Günlüğü
Paylaş
Paylaş

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, hakkında gündeme gelen iddiaların açıklığa kavuşturulması amacıyla partisindeki görevlerinden affını istedi.

Kaya, 26 Eylül 2026 akşamı yaptığı açıklamayla, hakkında gündeme gelen iddiaların tüm yönleriyle açıklığa kavuşturulması ve sürecin sağlıklı yürütülmesi amacıyla Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan yürüttüğü görevlerden affını istediğini duyurdu.

Son günlerde meydana gelen ve kamuoyunu meşgul eden bir meseleyle ilgili olarak bugün şahsım hakkında birtakım iddia ve değerlendirmeler gündeme getirilmiştir.

Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde söz konusu meseleye ilişkin ortaya…

— Dr.Betül Sayan Kaya 🇹🇷 (@drbetulsayan) September 26, 2026

Kaya, X hesabından şu açıklamayı yaptı:

“Son günlerde meydana gelen ve kamuoyunu meşgul eden bir meseleyle ilgili olarak bugün şahsım hakkında birtakım iddia ve değerlendirmeler gündeme getirilmiştir.

Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde söz konusu meseleye ilişkin ortaya koyduğu açık ve kararlı iradeyle, kim olursa olsun iddiaların tüm yönleriyle araştırılması ve sürecin titizlikle yürütülmesi gerektiğini ifade etmiştir.

Ben de bu yaklaşımın gereği olarak, ortaya atılan iddiaların hiçbir tereddüde mahal bırakmayacak şekilde açıklığa kavuşturulmasını ve yürütülecek sürecin sağlıklı ve selamet içerisinde tamamlanmasını son derece önemsiyorum.

Siyasette taşıdığımız sorumluluğun yalnızca hukuki sorumlulukla sınırlı olmadığına inanıyorum. Milletimize karşı üstlendiğimiz görev, gerektiğinde siyasi ve vicdani sorumluluk almayı da gerektirir.

Bu nedenle, şahsımla ilgili iddiaların açıklığa kavuşturulacağı bir süreçte bulunduğum makamın herhangi bir tartışmaya konu edilmemesi; yürütülecek inceleme ve soruşturmanın hiçbir gölge altında kalmadan, bağımsız ve sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi adına siyasi sorumluluk almayı gerekli görüyorum.

Bu anlayışla, sürecin selameti ve iddiaların tüm yönleriyle açıklığa kavuşturulabilmesi amacıyla yürütmekte olduğum tüm görevlerimden affımı Sayın Genel Başkanımızdan istedim.

Kamuoyuna saygıyla arz ederim.”

Kaya’nın istifası, Türkiye’de yatırım fonları ve sermaye piyasası işlemleriyle ilgili soruşturmanın gündemde olduğu bir dönemde geldi.

Mühendislikten tıbba

Kaya 1981’de İstanbul’da doğdu.

Bilkent Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni bitirerek tıp doktoru oldu.

New York Üniversitesi’nde de meme kanserinin görüntülenmesi üzerine lisansüstü çalışma yaptı. TBMM’nin özgeçmişinde mühendis ve tıp doktoru olduğu belirtiliyor.

Meslek hayatının ilk döneminde İstanbul’da proje mühendisi olarak çalıştı.

Ancak kariyerinin yönü kısa süre içinde siyasete çevrildi.

Siyasete giriş

Kaya, 2009’da AK Parti İstanbul İl Yönetim Kurulu’na girdi.

2010-2012 yılları arasında dönemin AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlığını yaptı. 2012’de yeniden İstanbul İl Yönetim Kurulu’na seçildi ve Tanıtım ve Medya’dan sorumlu İl Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

Bu dönemde AK Parti İstanbul teşkilatının sosyal medya yapılanmasının kurulmasına öncülük etti.

2015’te AK Parti’nin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’na (MKYK) seçildi.

Aynı yıl önce AR-GE’den sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, ardından Dış İlişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı oldu.

1 Kasım 2015 seçimlerinde İstanbul milletvekili seçildi.

2016’da ise siyasetteki en önemli görevlerinden birini üstlendi.

Başbakan Binali Yıldırım tarafından kurulan 65. Hükümet’te Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olarak görev aldı. 2017’deki kabine değişikliğinde de görevini sürdürdü.

Böylece mühendislik ve tıp eğitimi bulunan Kaya, 30’lu yaşlarının ortasında kabinede yer alan isimlerden biri oldu.

Evrensel’in haberine göre, Türkiye’de 2017 yılında yapılan anayasa değişikliği referandumu öncesinde, propaganda çalışmaları yapmak üzere kara yoluyla Almanya’dan Hollanda’nın Rotterdam kentine gitmek isteyen Kaya, Hollanda polisi tarafından durduruldu. Sayan Kaya’nın Türkiye’nin Rotterdam Başkonsolosluğuna girişine izin verilmedi ve yetkililer tarafından “istenmeyen kişi” ilan edilerek polis eşliğinde Almanya sınırına kadar götürüldü. Olay, Türkiye ile Hollanda arasında ciddi bir diplomatik krize yol açtı.

Yeniden Meclis’te

24 Haziran 2018 seçimlerinde yeniden İstanbul milletvekili seçildi. 27. Yasama Dönemi’nin sona erdiği 2023’e kadar TBMM’de görev yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) 2019 yılı sonrasında AKP dönemine ilişkin yürüttüğü iç denetim ve inceleme raporlarında Kaya’nın adı geçti. İBB iştirak şirketi İSFALT üzerinden lisansüstü eğitimi için burs sağlandığı ve burs karşılığı yerine getirilmesi gereken mecburi hizmet şartının yerine getirilmediği iddia edildi. Söz konusu incelemelerde ödenen burs miktarları ve eğitim süreçleri tartışma konusu oldu; Kaya ise iddiaları reddederek sürecin usullere uygun olduğunu savundu.

2021’de AK Parti MKYK üyeliğine yeniden seçilen Kaya, 2023’teki AK Parti 4. Olağanüstü Büyük Kongresi’nin ardından Sosyal Politikalar Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

İddialar neydi?

    Kaya’nın ismi, son günlerde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü sermaye piyasası ve yatırım fonları soruşturması bağlamında gündeme geldi.

    YENİ Parti Sözcüsü Zeynel Emre, Kaya ve eşi İlyas Kaya’nın Özata Denizcilik hisseleriyle ilgili işlemlerine ilişkin çeşitli iddialar ortaya attı. Emre, çiftin toplam 163 milyon 46 bin lira yatırımla yaklaşık 2,17 milyar lira çektiğini ileri sürdü. Bu rakamlar ve işlemlere ilişkin iddialar henüz bir mahkeme kararıyla doğrulanmış değil.

    Konu AK Parti içinden de gündeme getirildi. Eski AK Parti milletvekili Şamil Tayyar, iddiaların doğru olması halinde istifa edilmesi gerektiğini, doğru değilse iddiaların yalanlanması ve hukuki yollara başvurulması gerektiğini söyledi.

    Böylece Kaya, yaklaşık 17 yıl önce AK Parti İstanbul teşkilatında başlayan siyasi kariyerinde önemli bir dönemi sona erdirmiş oldu.

    Diğer “Portre” yazıları için tıklayın

    ***

    Medya Günlüğü sosyal medya hesapları:

    X

    Bluesky

    Facebook

    Instagram 

    EtiketlendiPortre
    Bu yazıyı paylaşın
    Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
    Önceki Makale Gazeteci Tarakcı tutuklandı

    Medya Günlüğü
    bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

    Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
    Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
    FacebookBeğen
    XTakip et
    InstagramTakip et
    BlueskyTakip et

    Bunları da beğenebilirsiniz...

    GünlükManşet

    Gazeteci Tarakcı tutuklandı

    Medya Günlüğü
    27 Eylül 2026
    GünlükManşet

    Burgazada’nın “aykırı” kadını

    Medya Günlüğü
    27 Eylül 2026
    GünlükManşet

    Viyana neden “düşmedi?”

    Medya Günlüğü
    27 Eylül 2026
    EditörGünlük

    “Batmayan güneş” Zeki Müren

    Medya Günlüğü
    27 Eylül 2026
    Medya Günlüğü
    Facebook X-twitter Instagram Cloud

    Hakkımızda

    Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

    Kategoriler
    • MG Özel
    • Günlük
    • Köşe Yazıları
    • Serbest Kürsü
    • Beyaz Önlük
    Gerekli Linkler
    • İletişim
    • Hakkımızda
    • Telif Hakkı
    • Gizlilik Sözleşmesi

    © 2025 Medya Günlüğü.
    Her Hakkı Saklıdır.
    Webmaster : Turan Mustak

    imunify-bot-check
    Welcome Back!

    Sign in to your account

    Username or Email Address
    Password

    Lost your password?