Bilim insanları, Endonezya’nın Sulawesi Adası’ndaki bir mağara tavanında şimdiye kadar saptanabilmiş en eski mağara resmini buldu.
Daha önce yine aynı bölgede en az 45.500 yıl önce yapıldığı tespit edilen bir mağara resmi bulunmuştu. Ancak yeni bulunan resmin en az 51.200 yıllık olduğu tahmin ediliyor. Bu resimde bir yaban domuzu ve insana benzeyen üç figür bulunuyor. Bir av sahnesinin anlatıldığı düşünülen bu resimde en büyük insan figürü, iki kolunu uzatmış ve bir çubuk tutuyor gibi gözüküyor. İkinci insan figürü, domuzun hemen önünde duruyor ve bir ucu domuzun boğazına temas eden bir sopa tutuyor. Son insan figürü ise bacakları yukarı bakacak şekilde baş aşağı duruyor. Bir eli domuzun kafasına doğru uzanmış ve ona dokunuyor gibi görünüyor.
Araştırma ekibi, mağara resminin yaşını yeni bir yöntem olan lazer ablasyon U serisi analizini kullanarak belirledi. Bu analizde sanat eseri üzerinde oluşan küçük kalsiyum karbonat katmanlarını tarihlendirmek için uranyum elementi kullanıldı.
Sonuçları Nature’da yayımlanan makalenin yazarlarından Arkeolog A. Agus Oktaviana, görsel hikâye anlatıcılığının insan kültürünün önemli bir parçası olduğunu belirtiyor.
Görsel: Griffith University