Çarşamba, 21 May 2025
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2025 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
Günlük

Ekonomide en çok konuşulanlar

Medya Günlüğü
Son güncelleme: 1 Ocak 2025 17:13
Medya Günlüğü
Paylaş
Paylaş

Ekonomi basınını mercek altına alan Medya Takip Merkezi (MTM), yılın en çok konuşulan ekonomi konularını araştırdı. Buna göre; enflasyon, maaş zamları, ekonomideki görev değişiklikleri ve beklentiler 2024’e damga vurdu.

İşte MTM Medya Takip Merkezi araştırmasında ay ay en çok konuşulan ekonomi konuları ve bu konuların oluşturduğu etki.

OCAK: Yılın başında memur ve emekli maaşlarına yapılan zamlar gündemi belirledi. Ocak ayında enflasyon oranları ve temel tüketim maddelerindeki fiyat artışları, halkın gündeminde önemli bir yer tuttu. Bu durum, ekonomik istikrar ve alım gücü konularında tartışmalara yol açtı. Döviz kurlarındaki dalgalanmalar devam etti.

ŞUBAT: Ekonomi dünyasında büyük bir değişiklik yaşandı. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 3 Şubat’ta görevinden istifa etti. Yerine Dr. Fatih Karahan atandı. Bu değişiklik piyasalarda ve ekonomi çevrelerinde geniş yankı uyandırdı ve yeni başkanla birlikte para politikalarının nasıl şekilleneceği merak konusu oldu.

MART: 31 Mart’ta yapılan yerel seçimler, ekonomik politikalar üzerinde önemli bir etki yarattı. Seçim öncesi ve sonrası dönemde, hükümetin ve belediyelerin ekonomik vaatleri ve uygulamaları geniş çapta tartışıldı. 21 Mart’ta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini %50’ye yükseltti. Bu karar, piyasalarda büyük bir etki yarattı ve yüksek faiz oranlarının ekonomik performans üzerindeki etkileri çokça konuşuldu.

NİSAN: Enflasyon oranları ve temel tüketim maddelerindeki fiyat artışları, halkın gündeminde önemli bir yer tuttu. Yüksek enflasyon, tüketici harcamalarını ve alım gücünü olumsuz etkiledi. Nisan ayında dış ticaret açığı 9 milyar 863 milyon dolar olarak kaydedildi. Bu artış, ithalat ve ihracat dengesi üzerinde önemli bir etki yarattı ve ekonomik tartışmalara yol açtı.

MAYIS: İki önemli gelişme yaşandı. İlk olarak, Ticaret Bakanlığı 2 Mayıs’ta İsrail ile ticareti tamamen durdurduğunu açıkladı. Bu karar, siyasi ve ekonomik çevrelerde geniş yankı uyandırdı. Aynı ay içinde, 21 Mayıs’ta Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi 11 bin puanı aşarak tarihi bir seviyeye ulaştı. Bu yükseliş, yatırımcılar arasında büyük bir heyecan yarattı.

HAZİRAN: Kripto varlık ekosistemine yönelik önemli bir düzenleme yasalaştı. 26 Haziran’da yürürlüğe giren bu düzenleme, kripto varlıkların daha güvenli ve düzenli bir şekilde işlem görmesini amaçladı. Aynı ayın sonunda, 28 Haziran’da Türkiye, 2021 yılında alındığı FATF Gri Liste’den çıkarıldı.

TEMMUZ: Konut kiralarında uygulanan %25’lik yasal sınır sona erdi. Bu durum, kiracı ve ev sahipleri arasında yeni bir dönemin başlangıcı olarak değerlendirildi. Temmuz’da Çinli bir otomotiv markasının Türkiye’ye 1 milyar dolarlık yatırım kararı, otomotiv sektöründe pek çok yönüyle konuşuldu.

AĞUSTOS: Enflasyon oranları ve temel tüketim maddelerindeki fiyat artışları, halkın gündeminde önemli bir yer tuttu. Yüksek enflasyon, tüketici harcamalarını ve alım gücünü olumsuz etkiledi. Vergi kaçırma ve kara para aklama suçlamasıyla tutuklu bulunan bazı isimlerin MASAK raporu sonrası tahliye edilmesi, gündemde geniş yer buldu.

EYLÜL: Kara para aklama ve vergi kaçırma suçlamasıyla tutuklu bulunan bazı isimlerin MASAK raporu sonrası tahliye edilmesi (4 Eylül), Orta Vadeli Program’ın Resmi Gazete’de yayımlanması (5 Eylül) ve emlakta “doğrulanmış ilan” uygulamasının başlaması (15 Eylül) önemli olaylardı. Ayrıca, 27 Eylül’de ikinci el oto alım satımında Güvenli Ödeme Sistemi devreye alındı. Bu gelişmeler, ekonomide şeffaflık ve güvenliği artırmayı hedefledi.

EKİM: 7 bin TL ve üzerindeki işlemlerin banka yoluyla yapılması zorunluluğu getirildi. 18 Ekim’de yürürlüğe giren bu düzenleme, kayıt dışı ekonomiyi azaltmayı amaçladı. Yenidoğan Çetesi Soruşturması kapsamında bazı hastanelerin ruhsatları iptal edildi. Konu insani değerlerin yanı sıra, sağlık ekonomisi bağlamında da kamuoyunda çokça konuşuldu.

KASIM: Vergi yüzsüzleri listesinin açıklanması (1 Kasım), 2024 Yeniden Değerleme Oranı’nın %43.93 olarak belirlenmesi (4 Kasım) ve TCMB’nin yıl sonu enflasyon tahminini %38’den %44’e çekmesi (8 Kasım) öne çıkan ekonomik gelişmelerdi. Ayrıca, 11 Kasım’da yasadışı bahis soruşturmasında bazı ünlü isimlere gözaltılar yapıldı.

ARALIK: Medyadan çekilme kararı aldığını duyuran Ciner Grubu, bünyesindeki yayınları Can Grubu’na devrettiğini açıkladı. Yapılan son tartışmalı toplantı sonrası asgari ücrete %30 zam kararı alındı.  Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 22 ay aradan sonra politika faizinde indirime giderek faiz oranını 250 baz puan düşürerek %50 den 47.5’e çekti.

Geride bırakmaya hazırlandığımız 2024’te yaşanan bu olaylar hem iç piyasada hem de uluslararası arenada geniş yankı uyandırdı. 2025’e girerken, ekonomide yaşanan bu gelişmelerin etkileri ise yine ekonomi basını tarafından yakından takip edilecek gibi görünüyor.

(Medya Takip Merkezi)

EtiketlendiEkonomiMedya
Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
Önceki Makale Fransa’nın Vietnam bozgunu
Sonraki Makale Yılbaşında neyi kutluyoruz?

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

GünlükManşet

Aşırı sağcı “kardeşler”

Medya Günlüğü
21 Mayıs 2025
GünlükManşet

Bugünkü köşe yazıları

Medya Günlüğü
21 Mayıs 2025
Günlük

Köşe yazılarından seçmeler

Medya Günlüğü
20 Mayıs 2025
GünlükManşet

Rusya Af Örgütü’nü yasakladı

Medya Günlüğü
20 Mayıs 2025
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?