Türk basınının önemli gazetelerinden Cumhuriyet kuruluşunun 101. yılını kutluyor.
Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun’un yıl dönümüyle ilgili yazısı:
“Cumhuriyet gazetesi bugün 101 yaşına girdi. Asırlık çınarın gücü ve etkinliği daha da artmış bulunuyor.
29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edildi. 6 ay 9 gün sonra 7 Mayıs 1924’te Cumhuriyet gazetesi yayımlanmaya başladı. Gazetenin kurucusu ve başyazarı, Atatürk’ün yakın arkadaşı Kuvayı Milliyeci Yunus Nadi’dir.
Cumhuriyet gazetesinin temel ilkeleri ve temel yayın politikası 101 yıl önce gazetenin ilk sayısında başyazar Yunus Nadi tarafından açıklanmıştır.
Bu temel ilkeler özetle şöyledir:
1. Cumhuriyet gazetesi, cumhuriyetçidir. Cumhuriyet rejiminin koruyucusu ve savunucusudur.
2. Cumhuriyet gazetesi ne hükümet ne de parti gazetesidir.
3. Cumhuriyet gazetesi özgürlüklerin ve demokrasinin savunucusudur.
İşte bu ilkeler 101 yıldır Cumhuriyet gazetesine egemen olan temel düşüncelerdir ve 101 yıldır gazetenin değişmez yayın politikasıdır.
Cumhuriyet gazetesi 101 yıldır hiç tereddüt etmeden, hiç değişmeden, hiç dönmeden, yalpalamadan bu ilkeleri savunuyor. Bu değişmez tutumu nedeniyle Cumhuriyet kamuoyunda en üst derecede “güven duygusu”na sahiptir.
Cumhuriyet gazetesinin tarihi, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihi ile paraleldir. Türkiye Cumhuriyeti ilerledikçe, Türk halkı refaha ulaştıkça, Cumhuriyet gazetesi kıvanç duyar, bunların tersi olduğu zaman, Cumhuriyet tehlikeye girdiği zaman Cumhuriyet gazetesi, cumhuriyet ve demokrasiyi savunmaya geçer.
Cumhuriyet gazetesi 101 yıldır cumhuriyet rejimine karşı ortaya çıkan düşünce ve eylemlerin karşısında yer almıştır. Çünkü gazete kökten cumhuriyetçi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin savunucusudur.
Cumhuriyet gazetesi vatanın bütünlüğünün, Türk halkının dirlik ve düzeninin savunucusudur çünkü bu gazete “Kuvayı Milliyeci” ve “Misakı Milli”cidir.
Cumhuriyet gazetesi özgürlüklerin “hukuk devleti” ve “hukukun üstünlüğü” ilkesinin daima yanında yer almıştır.
Cumhuriyet gazetesi tüm yaşamı boyunca Cumhuriyet karşıtlarıyla, laik toplum karşıtlarıyla, din devleti ve halifelik istemleriyle öne çıkan partilerle, tarikatlarla mücadele etmiştir.
Cumhuriyet gazetesi emekçinin ve “emek en yüce değerdir” ilkesinin yanındadır.
Cumhuriyet gazetesi çok partili gerçek demokrasinin savunucusudur. Çok partili yaşama geçişte, DP’nin kuruluş yıllarında gazete DP’yi destekledi, hatta başyazar Nadir Nadi, 1950 seçimlerinde DP listesinden bağımsız milletvekili olarak Meclis’e girdi. Ancak DP’nin özgürlüklere karşı geliş aşamasında sert muhalefet yaptı. DP özgürlükleri kısıtlarken, muhalefet partilerine oy verdiği için Kırşehir ilçeye düşürülürken, DP sivil darbe yapıp “Tahkikat Komisyonu”nu kurarken, Cumhuriyet gazetesi DP iktidarının karşısında çok açık ve sert bir tavırla yer almıştır.
Cumhuriyet gazetesi 12 Mart, 12 Eylül gibi her türlü askeri darbeye karşı çıktı. Bu nedenle gazete bu faşist yönetimler tarafından kapatıldı.
101 yıllık yaşamında çok zorlukla, baskıyla da karşılaştı. Zaman geldi kâğıdını kestiler, zaman geldi ilanlarını kestiler, ekonomik ablukaya aldılar. Zaman geldi siyasal baskılarla karşılaştı, zaman geldi gazeteyi kapattılar. Zaman geldi FETÖ tuzaklarına maruz kaldı, bahçesine üç kez bomba atıldı. Zaman geldi FETÖ metotlarıyla gazete ele geçirilmek istendi.
Gazetenin yazarları şehit edildi. Cumhuriyet yılmadı, ideal bildiği yoldan dönmedi. Bu nedenle bütün Avrupa’da, bütün dünyada, Türkiye’nin en güvenilir, en doğru haber veren gazetesi seçildi.
Bugünlere gelirsek bugün Türk siyasal yaşamı evrensel demokrasi ilkeleriyle bağdaşmayan tutumlarla karşı karşıyadır.
Seçilmiş belediyelere kayyum atanıyor, İBB Başkanı İmamoğlu’nun 30 yıllık diploması iptal ediliyor, kendisi hapse atılıyor, hukukun temel ilkeleri çiğneniyor. Ana muhalefet partisi liderlerine saldırılıyor. Demokrasi ve özgürlük konusunda uluslararası ölçümlerde Türkiye’nin durumu giderek kötüleşiyor.
Cumhuriyet gazetesi bugünlerde de 101 yıllık onurlu geçmişinden aldığı güçle, demokrasi dışı karar ve eylemlere karşı çıkıyor, hukuk devletini ve gerçek demokrasiyi savunuyor.
Gençler, halk kitleleri 19 Mart’tan bugüne meydanları dolduruyor. Hukuk devleti ilkelerinden ayrılan siyasi iktidar eleştiriliyor.
Cumhuriyet gazetesi bu önemli halk hareketinin temel düşüncelerini hiç çekinmeden tüm dünyaya duyuruyor.
101 yıl önce, Atatürk’ün önerisiyle kurulan Cumhuriyet gazetesinin bu yayın politikası doğaldır çünkü gazetenin köklerinde Kuvayı Milliye ruhu vardır.
Cumhuriyet gazetesi hukuk devleti için, hukukun üstünlüğü için, özgürlükler için, kuvvetler ayrılığı ilkesine bağlı tam demokrasi için mücadele etmeyi sürdürecektir. Cumhuriyet gazetesinin sadık okuyucuları bunu biliyorlar.
Cumhuriyet gazetesi, baskılar ve türlü ekonomik sıkıntılara karşın ilkelerinden milim sekmeden, korkmadan yoluna devam edecektir.”
Benzer haber:
***
Medya Günlüğü sosyal medya hesapları: