Rusya’da, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın 24 yıllık iktidarının silahlı isyan sonucu iki haftadan az sürede yıkılmasının nedenleri tartışılıyor.
Askeri uzman Vadim Kozyulin, başkent Şam’ın düşmesinin ardından Moskova’ya sığınan Esad’ın en büyük hatalarından birinin ülkesinde istikrarlı bir siyasi sistem kuramamak olduğunu belirtti.
İnternet gazetesi Vzglyad’ın sorularını yanıtlayan Rusya Dışişleri Bakanlığına bağlı Diplomasi Akademisi uzmanı Kozyulin, “Ne Suriye ordusu ne de halk Esad yönetiminin kalmasını umursadı. Ne yazık ki Esad rejimi dış düşmanlara direnebilecek istikrarlı bir siyasi sistem inşa etmekte başarısız oldu” dedi.
Rejimin düşmesine Suriye liderinin Heyet Tahrir eş-Şam’dan (HTŞ) daha fazla katkıda bulunduğunu savunan Kozyulin, “Açıkçası Esad, 2010’ların ortasındaki zaferlerin sayesinde ayaktaydı. O ve ekibi iktidar mücadelesinin bittiğine inanıyordu. Bu yüzden silahlı kuvvetlerin geliştirilmesini ve modernizasyona neredeyse hiç önem vermediler” diye konuştu.
Ordunun, her birinin kendi klanını oluşturmaya çalışan bir “komutanlar koleksiyonu”na döndüğünü belirten Kozyulin, “Hem askerler hem de Suriye halkı bu durumdan hoşlanmadı ve Esad’ın otoritesi zayıflamaya başladı. Bu ortamda, militanlar intikam almak için birkaç yıldır hazırlanıyordu. HTŞ oradaki militan grupların en hırslısıydı. Türkiye’den ve diğer yabancı ülkelerden de destek aldılar” iddiasında bulundu.
HTŞ militanlarının Suriye ordusuna karşı savaşta hayatlarını ortaya koyduğunu belirten Rus uzman, “Dış güçlerden büyük miktarda askeri teçhizat aldılar. Örgüt, Halep’in ele geçirilmesi sırasında oldukça akıllıca kullandıkları bir İHA kaynağına sahipti. Esad’ın askerleri ilk kez İHA’larla karşılaştı; karşı önlemler önceden geliştirilmediği için ordu saflarında panik başladı” dedi.
Suriye’deki Rus üslerinin geleceğine ilişkin soruya da yanıt veren Kozyulin, “Muhtemelen bu üsler kalacak. HTŞ, Moskova’ya herhangi bir talepte bulunmadı, Suriye vatandaşlarının çoğu da bize karşı saygılı” diye konuştu.
Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü uzmanı Vladimir Sajin ise, “İran, Esad yönetiminin devrilmesinin en büyük kaybedeni, Türkiye ise gelişmelerden en çok yararlanacak ülke görünüyor. Bütün bunlar Ankara için artan uluslararası nüfuzunun tanınmasına ve bölgesel düzeyde konumunun güçlendirilmesine yönelik bir başka adım oldu” dedi.
Siyasi uzman Andrey Medvedev de, Telegram kanalında yaptığı değerlendirmede, “Mevcut duruma her şeyden önce Esad yönetiminin yaptıkları nedeniyle gelindi. Esad yoldaştan daha fazla Suriye yurtseveri olamayız ki!” diye yazdı.
Fuad Safarov, Moskova
***
Not: Medya Günlüğü’nün yeni açılan Bluesky hesabını takip etmek için: https://bsky.app/profile/mgunlugu.bsky.social
İlgili haber: