Çarşamba, 21 May 2025
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2025 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
Serbest Kürsü

Aynalar, sırlar ve Türkler

Halil Ocaklı
Son güncelleme: 2 Mayıs 2025 09:52
Halil Ocaklı
Paylaş
Paylaş

Ayna, günümüz Türkçesinde oturmuş bir sözcük. 

Türkçenin yanı sıra Gagavuzca, Kazakça, Özbekçe, Salarca ve Türkmence gibi çağdaş Türk dillerinde kullanılan bu sözcüğün kökeni aslında Türkçe değil. 

Eski Anadolu Türkçesinde “âyine” biçimiyle de karşılaştığımız bu sözcük, Farsçadaki “āyīna” (ayna) sözcüğünden ödünçlenmiş (Bkz: ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz).

“Ayna” sözcüğü yalnızca Farsçada değil, aynı dil ailesinin (Hint-Avrupa) Aryan kolunda yer alan Tacikçe, Hintçe, Urduca, Bengalce, Pencapça ve Nepalce gibi dillerde de benzer biçimlerde görülür.

Diller genellikle somut nesneleri tanımlayıcı özelliklerine ya da yerine getirdikleri işlevlere göre adlandırma eğilimindedir ve bu durum Türkçede oldukça belirgindir. Örneğin “göz” kelimesi yalnızca bir organı tanımlamakla kalmaz, aynı zamanda dünyayı geniş bir çerçevede algılamanın da sembolüdür.

Aynanın Türkçesi

Çevremizdeki görüntüleri bize yansıtan bir nesnenin Türkçede “göz” kavramıyla ilişkili şekilde adlandırılması doğaldır. 

Türkçede ‘göz’ kökünden türemiş pek çok sözcük bulunmaktadır. Örneğin:

Gözlem

Gözlük

Gözde

Gözetim

Gözaltı

Gözbebeği

Gözyaşı

Gözdağı

Bu sözcükler, Türkçenin üretken yapısının canlı kanıtları.

Bazı Türk dillerinde ayna anlamında kullanılan “közgü”, “küzgü” ve “güzgü” gibi adlar Türkçe kökenlidir ve doğrudan “göz-” ya da “gös-“ kökünden türemiş. Bu sözcüklerin, “göstermek” eylemiyle bağlantılı arkaik bir Proto-Altayca kökten türemiş olabileceği düşünülebilir. 

Bu bağlamda, Türk dillerinde aynanın dünyayı gösteren bir nesne olarak algılanması, bu ilişki çerçevesinde kolaylaştırmış olmalı. Buna bağlı olarak da aynanın “gözgü” ve türevleri şeklinde adlandırılması anlaşılır bir olgudur. 

Nitekim farklı Türk lehçelerinde bu kök “göz-“, “küz-“, “güz-” ya da “küs-” gibi çeşitli biçimlerde karşımıza çıkar. 

Bazı örnekler şöyle: 

Altay: Küsgü

Azerbaycan: Güzgü

Başkir: Közge

Çuvaş: Tökör (>Macarca: Tükör)

Hakas: Küzгi

Karaçay-Balkar: Gözgü

Karakalpak: Küzgü

Kırım Tatar: Küzgü

Kırgız: Küzgü

Kumuk: Gözgü

Nogay: Küzgü

Şor: Küsgi

Tatar: Közge

Tuva: Küsgü

Uygur: Küzgü

Yakut: Küöskü

“Sır” sözcüğünün kökenleri

Burada işler biraz ilginçleşiyor çünkü Türkçede aynı şekilde söylenen ancak değişik kökenlere dayanan iki farklı sır kelimesi var!

  • Birinci sır: “Giz”, “saklı bilgi” ya da “gizlilik” anlamındaki sır, Arapçadaki “sirr” sözcüğünden ödünçlemedir ve aynı anlamda kullanılmaya devam etmektedir.
  • İkinci sır: Aynaların arkasına uygulanan ve “sır” olarak bilinen macun katmanı (glazür), Farsça “cilalama” anlamına gelen “sir” sözcüğünden ödünçlemedir ve aynı anlamda kullanılmaya devam etmektedir.

İlginç bir rastlantı: Farklı kökenlerden gelseler de her iki sır da bir tür “geçirimsizlik”, “tutma” ya da “gizleme” gibi işlevlerle ilişkilidir. Bu benzerlik, hem kültürel etkileşimlerin hem de dilsel sürprizlerin güzel bir örneği olarak değerlendirilebilir.

Şaşırtıcı bir fonetik detay daha: “Sır” kelimesinin sesleri, (Farsçanın uzak akrabaları) Slav dillerinde “ayna” anlamına gelen Ukraynaca “Dzerkalo”, Slovakça “Zrkadlo, Rusça “Zerkalo” ve Çekçede “zrcadlo” gibi sözcüklerin başında da bulunmaktadır.

Antik kültürlerde aynalar, fiziksel yansımanın yanı sıra ruhun yansımasını da temsil edermiş. Örneğin, Antik Yunan’da aynalar, kendini tanıma ve içsel keşif aracı olarak görülmüş. Bir rivayete göre Sokrates aynaya bir süre baktıktan sonra şöyle demiş: “Çok baktım ama kendimi bir türlü göremedim, demek ki aynada görünecek kadar dolu biri değilim”.

Aynalarla ilgili felsefi benzetmelerden biri de şöyledir: Aynaya ilk kez bakan biri kendi görüntüsünü görünce “burada bir yabancı var” diye korkup bağırmış. Ancak ayna ona hiç yanıt vermemiş; çünkü ayna sırlı olduğundan sır tutmayı biliyormuş!

***

Medya Günlüğü sosyal medya hesapları:

X

Bluesky

Facebook

Instagram

Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
YazanHalil Ocaklı
Takip et:
Bayburt'un Sisne köyünde doğdu (1964). Almanya'da gurbetçi bir çocuk olarak büyüdü ve burada Yunan-Roma tarihi okudu. California Berkeley Üniversitesi'nde Proto-Altayca ve Japonca ilişkileri üzerine çalıştı. Bu süreçte Japonya'da Kyushu Üniversitesi'nde bir sömestr geçirdi. Çalışma alanı: Diyakronik (Artsüremli) Proto-Dil Tipolojisi. Türkiye ve ABD'de profesyonel turist rehberliği ve çevirmenlik yaptı, 50'den fazla ülke gezdi. Rodos'ta otel işletmeciliği yaptı. Hindistan'da çeşitli eğitimler aldı. Rusya'da Tver Devlet Üniversitesi'nde çalışırken Olga ile evlendi. Kadim Vedanta felsefesine derin bir ilgi duyuyor. Aksiyon dolu 35 yılın ardından, şimdi Bergamo (İtalya) ve Antalya'nın sade sakinlerinden biri olmaya çalışıyor.
Önceki Makale Varoluşun sessiz yarası
Sonraki Makale “Andrey Karlov’u kalbimizde yaşatacağız”

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

ManşetSerbest Kürsü

Sokak röportajlarını nasıl buluyorsunuz?

Gürsel Demirok
21 Mayıs 2025
*Serbest Kürsü

Türkiye-Hindistan gerilimi…

Medya Günlüğü
21 Mayıs 2025
EditörSerbest Kürsü

İsviçre’de bir mahalle bakkalı

Alper Eliçin
20 Mayıs 2025
EditörSerbest Kürsü

Toplumsal dönüşümün 2 anahtarı

Yıldırım Aktuğan
19 Mayıs 2025
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?