17.8 C
İstanbul
17 Mayıs 24, Cuma
spot_img

Acil beden planı

Çağın yeni rahatsızlığı olarak nitelendirilen “Languishing” psikolojik terimini duydunuz mu?

Pandemi ile birlikte daha da yaygınlaşan bu rahatsızlığın tanımı şöyle: Kişinin kendini sıkıntılı, yorgun, tatsız ve hayatın içerisinde kaybolmuş hissetme hali.

Bu rahatsızlığın belirtileri arasında, eskiden yapılan şeylerden artık zevk alamamak, heyecanını kaybetmek, hayat amacını bulamamak, odaklanma sorunu yaşamak, ne mutlu ne mutsuz hissetmek ve insanlara yabancılaşmak var.

“Depresyon” olarak tanımlanamıyor. Bir zayıflık, durgunluk, içsel boşluk hali baskın, tam olarak iyi hissetme halinin yoksunluğu.

Bu kavram, depresyon belirtileri göstermeden, yaşam enerjisinin ve yaşama karşı motivasyonun düşük olma halini tanımlıyor. Aşırı yağış veya yağmursuzluk nedeniyle çürüyen mahsuller gibi hissetme.

Yaşamlarımız artık hem hızlı hem de türlü zorluklar içeriyor. Son 3-4 yılda deneyimlediklerimiz hiç de kolay şeyler değildi.

Kendi adıma, duygusal dengeyi sağlamakta zorlandığım böyle bir dönemimi hatırlamıyorum.

Son iki yıldır köklü bir değişimin içerisinden geçerken kendime açtığım alanı kaybettim ve hayatımda uzun zamandır var olan yoga, meditasyon, beslenme, nefes çalışmaları, kaliteli uyku elimden kaydı gitti.

Sonuç olarak tam olarak yukarıda bahsettiğim iyi hissetme halimi kaybettim. Daha az gülümseyen, kimseyle görüşmek istemeyen, tolerans pençesi oldukça küçülen birine dönüştüm. Kendime alan açamadıkça kimseye alan açamadım.

Tam 6 kilo aldım. Bedenim aşırı yağlandı. Ağrılarım dayanılmaz boyutlara ulaştı.

Üç hafta önce adını hatırlamadığım bir kanalda bir konuşmacının cümleleri bilinçli çabama dönmem gerektiğini hatırlattı: “Düşünsenize diyelim ki 78 yıl ömrünüz var. Yani 78 yaz, 78 kış, 78 ilkbahar, 78 sonbahar.”

Üstelik ben 48 yaşındayım, en iyi ihtimalle 40 yaz, 40 kış, 40 ilkbahar, 40 sonbahar. Ne kadar da sayılı…

Mevzu sayılı olmasından ziyade bu süreyi ne kadar iyi yönetebildiğimiz ile ilgili diye düşünüyorum.

Anladım ki acil bir beden planına ihtiyacım vardı.

İlk olarak her sabah 06:00 da uyandım ve 5 dakika gözlerimi kapatıp içsel hava durumumu gözlemledim. Notlar aldım. Bu bana meditasyona tekrar temas etmemi sağladı. Sessiz, sakin oturdukça, var olma duygusunu hissetmemi sağlayan gözlem sürecim tekrar başlamış oldu.

Bunu bir hafta sonra yoga duruşları takip etti. 15 dakikalık minik pratikler yapmaya başladım. İnsanın bedenini, zihnini, ruhunu birleştirmeye yarayan bu eski bilim tekrar varlığımı hissetmemi sağladı. Toleransız, gergin, donmuş halim olumlu bir şekilde dönüşmeye başladı.

Bu hafta nefes çalışmalarını ekledim. Sadece 5 dakika. Enerjim değişti. Işığım arttı.

Beslenmemi düzenledim, 2 kilo yağdan verdim, 1,4 kilo kastan aldım.

Uyku kalitem iyileşti.

Hint Tıbbi Araştırmaları Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmanın sonuçlarına göre; sadece altı ay, her gün düzenli yoga yapan kişilerde şu sonuçlar bulgulanmış:

Dakikada kalp atış sayısında azalma, tansiyonda düşme, kilo verme, akciğer kapasitesinde artış, oksijen-karbondioksit dengesi, kolesterol seviyesinde düşüş, kan şekerinin dengelenmesi, alfa beyin dalgalarının artması, fiziksel sorunların azalması.

Eğer ben böyle şeylerle uğraşamam diyorsanız ve iyi hissetme halinizi kaybettiğinizi düşünüyorsanız uzmanlar duygusal dengenizi korumak ve geliştirmek için şunları öneriyorlar:

Kendinizi ifade edin: Duygusal dengeyi sağlamak için hislerinizi ifade etmek önemlidir. Arkadaşlarınızla veya bir uzmanla konuşarak duygusal yükü hafifletebilirsiniz.

Sağlıklı alışkanlıklar: Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve yeterli uyku, zihinsel sağlığınızı desteklemeye yardımcı olabilir.

Hobiler ve ilgi alanları: Kişisel ilgi alanlarına ve hobilere zaman ayırmak, motive olmanıza ve zihinsel canlılığınızı artırmanıza yardımcı olabilir.

Sosyal bağlantılar: Sevdiklerinizle iletişim kurmak, sosyal destek ağı oluşturmanıza yardımcı olabilir. Yakın ilişkiler duygusal dengenizi güçlendirebilir.

Kendinize iyi bakın: Kendinizi ödüllendirin ve takdir edin. Kendinize zaman ayırarak stresten uzaklaşın.

Profesyonel yardım: Eğer “languishing” dönemi uzun sürüyorsa veya zorlu hisler artıyorsa, bir uzmana başvurmayı düşünün. Profesyonel destek, duygusal dengeyi sağlamak için önemlidir.

Namaste…

Melek Ay

Sadelik içinde adımladığım yolda, sahip olduğum niteliklerin hakkını vermeye çalışan bir yolcuyum...

Melek Ay
Sadelik içinde adımladığım yolda, sahip olduğum niteliklerin hakkını vermeye çalışan bir yolcuyum...

İlginizi Çekebilir

4,757BeğenenlerBeğen
678TakipçilerTakip Et
11,500TakipçilerTakip Et

Popüler İçerikler