Cuma, 27 Haz 2025
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2025 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
Günlük

Rusya’da ‘mujik’ olmak

Medya Günlüğü
Son güncelleme: 4 Şubat 2023 00:00
Medya Günlüğü
Paylaş
Paylaş

2010 kışında Leonardo DiCaprio Amur kaplanlarını korumak için St. Petersburg’da düzenlenen bir konferansa katılmak uğruna üç kere uçak değiştirmiş, hatta uçaklardan birinin havada arıza yapması üzerine büyük bir tehlike atlatmıştı.

O günlerde Vladimir Putin DiCaprio’nun azmini överek “Rusya’da biz böyle insanlara hakiki mujik deriz” ifadesini kullanmıştı.

Peki kimdir mujik ve Ruslar mujik olmayı neden bu kadar önemser?

On dokuzuncu yıl Rusya’sında mujik, toprak kölesi anlamında kullanılan bir ifadeydi ve Türkçedeki köylü ya da ırgat kelimelerine yakındı. Bir asilzadeye mujik diye hitap etmek düello sebebi olabilirdi. Ancak edebiyat başta olmak üzere toplumcu Rus sanatının da katkısıyla kelime rehabilite oldu ve bugünkü anlama giden yol açıldı.

Bugün mujik denince bir Rus’un aklına önce maskülenlik gelir. Fiziksel ve zihinsel açıdan sert, hatta biraz kaba ve duygularını dışa vurmaktan kaçınan bir tipleme hayal edilir.

Örneğin kışın karların arasında patinaj yapan arabasını çıkarmak isteyen bir sürücü etraftaki erkeklere muhakkak “Mujiki!” diye seslenecektir. Yani kelime “hakiki erkekler” arasında bir kod gibi işleyecektir. Kendisine mujik diye hitap edilen erkeğin artık “mujik” olmak ve “mujik” gibi davranmaktan başka şansı yoktur.

Kısacası mujiklik, “erkekliğe toz kondurmamanın” Rusçasıdır. Öte yandan, mujikliğin Rus erkeklerine iyi gelmediği yönünde bir düşünce gün geçtikçe yaygınlık kazanmakta.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, Rusya erkek intiharlarının görülme sıklığında dünya birincisi. Dünya genelinde erkekler arasında intihar ortalaması 100 binde 13,9 iken, Rusya’da 48,3. Yazar ve şair Anastasiya Kurlyandiya erkeklerin mujik olduklarını gösterme ihtiyacını testosteronlarının düşük olmasına bağlar.

Kurlyandiya’ya göre erkeklik hormonlarının düşük olması, kas kütlesinin zayıflamasını ve aksi bir mizacı beraberinde getirir, doğa erkekten sürekli kendine olan güvenini yenilemesini ve hiç değilse bu şekilde düşen hormonlarını bir miktar yükseltmesini talep eder. Bu yüzden etrafta çok sayıda kızgın, sinirli, hasmane ve asık suratlı erkek bulunur.

(TürkRus.Com)

EtiketlendiRusya
Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
Önceki Makale Göçler: Antalya için fırsat ve risk
Sonraki Makale Diller sanatla gelişti

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

*Günlük

ABD ile “Deli İbrahim” pazarlığı

Medya Günlüğü
26 Haziran 2025
GünlükManşet

10 soruda 38. Kurultay

Medya Günlüğü
26 Haziran 2025
GünlükManşet

Enflasyonun faili emekli!

Medya Günlüğü
26 Haziran 2025

Mehmet Şüküroğlu çiziyor

Mehmet Şüküroğlu
26 Haziran 2025
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?