Pazartesi, 18 May 2026
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2026 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
EditörGünlük

Yandaş Macar medyası çöktü

Medya Günlüğü
Son güncelleme: 18 Mayıs 2026 19:40
Medya Günlüğü
Paylaş
Paylaş

Macaristan’da 16 yıllık Viktor Orban dönemi, sağ popülist liderin 12 Nisan’da yapılan seçimlerdeki ağır yenilgisiyle sona erdi. Seçimlerde mecliste üçte ikilik çoğunluğu elde eden Tisza partisi lideri Peter Magyar, geçen hafta mecliste yemin ederek Başbakanlık görevini devraldı.

Budapeşte’deki görev değişimi, medyadaki etkisini anında gösterdi. Orban’ın oluşturduğu medya imparatorluğu hızla çözülmeye başladı, Orban yanlısı medya kuruluşlarının önde gelen isimlerinin bazılarının işlerine son verilirken “yandaş” sosyal medya fenomenleri birdenbire ortadan kaybolup sessizliğe büründü.

Seçimler sonrasında daha Magyar resmen görevi devralmadan kamu yayıncılığında da söylem bir gecede değişti, muhalefetten seslere daha fazla yer verilmeye başlandı.

Magyar, Orban’ın iktidarda kalmasında büyük rolü olan “yandaş” medyayı “yalan fabrikası” diye nitelendirerek basın özgürlüğünü yeniden tesis etme, yeni bir medya yasası ve yeni bir basın kurumu oluşturma vaadinde bulunmuştu.

Orban ile pürüzlü ilişkiler yaşayan Brüksel’de ve Avrupa başkentlerinde de gözler Budapeşte’deki gelişmelerde. Seçimlerin ardından demokratik güçler dengesinin ve hukukun üstünlüğü ilkesinin yeniden tesis edilmesi bağlamında medya özgürlüğü de dikkatle izlenen alanlar arasında.

Orban döneminde özellikle devlet medyası hükümetin giderek artan baskısına maruz kalmış, yeni medya yasalarıyla bağımsız gazetecilik zorlaşmış, bazı özel medya kuruluşları ya kapanmak zorunda kalmış ya da hükümet yanlısı şirketlerin kontrolüne geçmişti.

Orban’ın medya politikaları sonucunda, Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün basın özgürlüğü endeksinde 2010’da 23’üncü sırada yer alan Macaristan, 2026’da 74’üncü sıraya geriledi. Orban hükümeti ise medyaya baskı yaptığını kabul etmeyerek medya özgürlüğü konusunda AB standartlarını karşıladığını savundu.

Macaristan’ın en popüler televizyon kanalı TV2, seçimler sonrasında Haber Müdürünü kovdu ve ona bağlı haber programını yayından kaldırdı. Kanalın sahibi iş adamı Miklos Vaszily, Macar “444.hu” haber portalına verdiği demeçte haber programının “marka erozyonu” nedeniyle yayından kaldırıldığını belirtti.

TV2 haber moderatörleri, seçimler öncesinde Orban yanlısı bir tutum sergilemişti.

Geçen hafta yine Orban yanlısı Index haber sitesinde de Genel yayın Yönetmeni işten çıkarıldı. Site, Magyar’ın gizli vergi artışı planını ortaya çıkardığını iddia eden bir belge yayımlamış, bu sahte belge, Orban’ın seçim kampanyalarında kullandığı temel ögelerden birini oluşturmuştu. Site, sonradan bu belgenin “Tisza’nın ekonomik planını yansıtmadığını” kabul etmek zorunda kalmıştı. Index, belgeyi kimin oluşturduğu konusunda ise bilgi vermedi.

Macaristan’da iktidar değişimi sosyal medyaya da hızla yansıdı. Orban yanlısı genç fenomenlerden oluşan ve Megafon diye adlandırılan grubun Facebook’ta paylaştığı kısa videoların sayısı, seçimlerin ardından hızla azaldı.

Seçimlerin ardından devlet televizyonu M1’in akşam haberlerinde de hızlı bir değişim göze çarptı. Seçimler öncesinde Orban yanlısı ve muhalefeti olumsuz yansıtan yayınlarıyla bilinen kanalda seçimler sonrasındaki hafta farklı seslere yer verilmesi ve daha dengeli bir habercilik yapılması dikkat çekti.

Başbakan seçilen Magyar’ın birden devlet radyosuna ve devlet televizyonuna davet edilmesi de dikkatlerden kaçmadı. Magyar, yayında gazetecilerle tartışmaya girdi, niye daha önce davet edilmediğini sorarak sitem etti.

Peter Magyar, Çarşamba günü kabinesinin ilk toplantısında, medyada değişikliklerin sinyalini verdi.

“Gerçek anlamda dengeli ve nesnel bir haber hizmeti istiyoruz. Liderlerinin eşitlik esasına dayalı, müzakere edilmiş bir şekilde seçilmesini istiyoruz” diyen Magyar, Perşembe günü de ilk kararnamelerinden birini medyaya yönelik imzaladı, kamu yayıncılığının ve finansmanının derhal ve kapsamlı bir şekilde gözden geçirilmesi talimatını verdi.

Ancak uzmanlar, ülkede gerçek anlamda dengeli bir kamu yayıncılığı oluşturmanın kolay olmayacağı görüşünde.

(DW Türkçe)

***

Medya Günlüğü sosyal medya hesapları:

X

Bluesky

Facebook

Instagram

EtiketlendiMedya
Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
Önceki Makale “Türkiye Cumhuriyeti ilelebet yaşayacak”
Sonraki Makale Atatürk’ten gençliğe armağan…

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

*Günlük

Atatürk’ten gençliğe armağan…

Medya Günlüğü
18 Mayıs 2026
GünlükManşet

“Türkiye Cumhuriyeti ilelebet yaşayacak”

Medya Günlüğü
18 Mayıs 2026
GünlükManşet

Dünyada 2707 idam

Medya Günlüğü
18 Mayıs 2026
EditörMentor

Hem elitist hem ilkel

Mentor
18 Mayıs 2026
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?