Fuad Safarov, Moskova
Rusya’nın iş dünyasına yönelik yayın yapan Business FM radyosu, Türk lirasında yaşanan değer kaybını, “Türkiye’nin ekonomik mucizesi sıradan bir popülist tuzağa dönüşme riski taşıyor” diye yorumladı.
Programı sunan gazeteci Irina Kalınkova, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk lirası mevduatlarına döviz kurlarındaki yükselişe endeksli getiri uygulanacağı açıklamasını yorumladı. Rus gazeteci, “Sadece yüksek bir faiz artışının ulusal para biriminin düşüşünü durdurabileceği düşünülüyordu. Fakat ekonominin kredi ve para bloğunun fiili başkanı ve reel sektör büyümesinin destekçisi Erdoğan, bu tür önlemleri kesinlikle reddetti” dedi.
Erdoğan’ın bunun yerine, Türk lirası mevduatlarına döviz kurlarındaki yükselişe endeksli getiri uygulanacağını açıkladığını hatırlatan Kalınkova, “Özetle, insanlara hazinenin devalüasyonu nedeniyle oluşan fark ödenecek. Kulağa ne kadar ‘devrimci’ gelse de, yetkililerin bu tür eylemleri bir dereceye kadar gizli faiz artışı olarak kabul edilebilir. Uzun vadeli devalüasyon nedeniyle halkın yarısından fazlasının zaten paralarını dövizde tutmasına rağmen böyle bir girişim Hazine’ye çok ciddi yükümlülükler getiriyor” diye konuştu.
“Ayrıca, tüzel kişilerin mevduatlarına ne olacağı tam olarak belli değil” diyen Kalınkova’ya göre, verilen vaatleri yerine getirmek için düşük seviyede bulunan altın ve döviz rezervi hacimlerini dikkate alarak ek bir likidite fonu oluşturmak gerekecek.
Lirayı desteklemek için bir dizi başarısız döviz satışının gerçekleştirildiğini söyleyen Rus gazeteci, “Ayrıca, yeni biriken bu fonlar, vatandaşlar tarafından mevduat hesaplarının kapatılması yoluyla fiilen ekonomiye girmeye başlarsa, bu durumda Türkiye ekonomisi çok hızlı bir şekilde yeni bir enflasyonist yükselişe geçme riskiyle karşı karşıya kalacak. Bu faktörler, en azından orta vadede, böyle bir önlemin başarısı hakkında konuşmak için açıkça çok erken olduğunu gösteriyor. Bu önlem, zaman kazanma girişimi olarak, anlık bir kriz karşıtı çözüm gibi görünüyor.” dedi.