Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki halk cumhuriyetlerinin bağımsızlığını tanıması, yakın geleceğe dair belirsizlikleri ve riskleri arttırdı. Tanıma kararının neleri beraberinde getirebileceğini Rus uzmanlar değerlendirdi. Bu kararın bölgede savaş ihtimalini arttırıp arttırmadığı konusunda görüşler farklı.
Moskova Sosyal ve Ekonomik Bilimler Yüksek Okulu’ndan Grigori Yudin, bundan sonra kilit konunun halk cumhuriyetlerinin sınırları olduğu görüşünde. Rus uzmana göre Rusya’nın halk cumhuriyetlerinin kendi kabul ettiği sınırları tanıması, Ukrayna ile savaşmak anlamına geliyor. Tanıma kararının fiili sınırlarla sınırlı kalması durumunda gerilimi düşürmek için bir kapı aralamak mümkün hale gelebilir. Ancak Yudin yapılan askeri yığınaktan hareketle ilk seçeneğin daha olası olduğu düşüncesinde.
Peki Rusya’nın girişebileceği bir askeri harekatın amacı ne olur?
Yudin’e göre, halk cumhuriyetlerine stratejik bir koruma sağlayacak şekilde Ukrayna’yı fiilen bölmek isteyebilir.
BBC Rusça servisinin derlediğine göre, sınırlar konusunun önemine dikkat çeken bir diğer uzman da analiz merkezi PİR’den Andrey Baklitski. Baklitski de tanıma kararının Ukrayna ile Rusya arasında bir askeri çatışma yaşanması olasılığını arttırdığı düşüncesinde. Zira Donbass ve Lugansk vilayetlerinin büyük bir bölümü Ukrayna’nın kontrolünde. Dahası tanıma anlaşması bu bölgelerde Rusya’nın askeri üs kurmasına da imkan tanımakta.
Uluslararası Kriz Grubu’ndan Oleg İgnatov da LNR ve DNR’yi tanıma kararının Ukrayna’ya askeri müdahalede bulunma konusunda Rusya’ya geniş olanaklar sağladığını söylüyor.
Ancak aksi görüşte olan uzmanlar da var. Carnegie Moskova Merkezi yöneticisi Dmitri Trenin, Moskova’nın tanıma kararının büyük bir savaştan kaçınma anlamına geldiği iddiasında. Trenin Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda Rusya’nın mevcut cephe hattına istikrar kazandırmayı amaçlayacağını söyledi. Ancak Trenin’e göre Rusya’nın kararı aynı zamanda “Kiev rejimini” ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü inkarı anlamına da gelmekte.
Carnegie Moskova’dan bir diğer uzman Andrey Kolesnikov da halk cumhuriyetlerini tanımanın pratik bir amaçtan ziyade propaganda niteliğinde olduğu görüşünde. Kolesnikov da tanıma kararının Ukrayna’ya askeri müdahaleye bir alternatif olduğunu düşünüyor.
“Minsk anlaşmaları geçersiz”
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki Donbass cumhuriyetinin bağımsızlıklarının tanınmasıyla, 2014 tarihli Minsk anlaşmasının artık varlığının sona erdiğini, geçerliliğinin kalmadığını ilan etti.
Putin, Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’ni (LHC) anayasaları dahil, temel belgelerinde belirtilen sınırlar içinde tanıdıklarını belirtti. Putin, DHC ve LHC sınırlarının, anayasalarında belirtildiğini ve Rusya’nın bu sınırı kabul ettiğini belirterek, “Ama bu sorunun Ukrayna yönetimi ve DHC ve LHC yöneticileri arasında barışçıl şekilde çözüme kavuşturulmasını umuyoruz” dedi.
“Rus askerleri nereye kadar gidebilir? sorusuna yanıt olarak Putin, “Hemen şu anda askerlerimiz Donbass’a gidiyor demedim” karşılığını verdi.
Mevcut durumda artık 2014’deki ateşkes sonrası imzalanan Minsk anlaşmasının ortadan kalktığını söyleyen Rus lider, “En iyi çözüm Kiev yönetiminin NATO’ya katılmaması ve tarafsızlığa bağlı kalmaları olacaktır” diye konuştu.
(TürkRus.Com)