Cuma, 4 Tem 2025
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2025 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
EditörSerbest Kürsü

ABD’lilerin İran’dan kaçışı

Alper Eliçin
Son güncelleme: 4 Temmuz 2025 13:58
Alper Eliçin
Paylaş
Paylaş

On iki gün kadar süren İsrail’in İran’a saldırılarını, medyadan savaş filmi izler gibi takip ettik.

Çatışmalarla ilgili bilen bilmeyen pek çok kişi yorum yaptı, Türkiye’ye etkileri nasıl olacak diye tartışıldı. Biz bombardımanları izler ve basından okurken, İsrail’de 24 kişi İran’da ise en az 610 kişi hayatını kaybetti. İsrail istihbaratının İran’a ne kadar sızmış olduğunu da ülke içerisinde kurdukları SİHA üslerinden, üst düzey komutanların hassas saldırılarla yatak odalarında öldürülmelerine kadar pek çok olayda gözlemledik. Hatta İran istihbaratının İsrail’e karşı görev yapan dairesinin başındaki kişinin bile İsrail casusu olduğunu İran makamları açıkladı. Pek çok İranlı generalin de İsrail istihbaratının üyesi olduğu belirlendi. Tabii bu skandalın sonucunda İran’da çok ciddi bir casus avı da başladı.

Ben de, dünyada olup bitenleri ve bunun Türkiye’ye olası etkilerini düzenli izleyen pek çok kişi gibi, bu gelişmeleri yerli ve yabancı medyadan dikkatle takip ettim, halen de devam ediyorum.

Ancak geçen Cuma akşamı Amerika’dan gelen bir telefon olaya ilgimi özellikle artırdı. Arayan kişi şimdi hayatta olmayan çok yakın bir dostumun küçük oğluydu. Babası nedeniyle Türk vatandaşlığı da olan arkadaşım, 2-3 yılda bir İzmir’de yaşayan baba tarafından akrabalarını ziyarete geldiğinden ve Antalya’da askerliğini yaptığından Türkiye’yi oldukça iyi bilir. Ailesiyle birlikte çocukluğunda da iki yıl kadar Adana’da, sonra da uzunca bir süre Ankara’da yaşamıştı. Bir keresinde kışın ortasında benim yaptığım bir organizasyonla Doğu ve Güneydoğu Anadolu’yu gezip daha sonra KKTC’ye geçmişti. Kendisiyle seyrek görüşsek de Türkiye’ye geldiğinde mutlaka buluşuruz; hatta İstanbul’a geldiğinde bizde kalır. Biz de on yıl kadar önce eşimle New York’a gittiğimizde onun evinde konaklamıştık.

Geçen yaz eşi son derece ağır bir hastalık geçirmiş olduğundan, telefona ilk tepkim, tatsız bir nedenle aramış olabilir oldu. Ayrıca annesi de rahatsızlanmış olabilirdi. Hal hatır sorduktan sonra hızla konuya girdi. İran asıllı bir Amerikalı arkadaşının ailesi, İran’daki akrabalarını ziyarete gittiğinde çatışmalar başlamış ve ülkede sıkışıp kalmışlardı. Colorado’da oturan oğulları ABD Dışişleri Bakanlığı’nı arayıp yardım talep etmiş, ancak yetkililer biz devreye girersek ABD vatandaşı olarak rehin alınma riskleri ortaya çıkar, o nedenle kendi imkanlarıyla ülkeden çıkmaya çalışsınlar yanıtını vermişti.

Kişilerin biri hariç hepsi çifte vatandaşlık sahibi, biri ise sadece İran vatandaşıydı. Ayrıca birisi de engelliydi. Bulundukları yer Türkmenistan sınırında, Meşhed’di. Türkmenistan sınırı kapatmış olduğundan Aşkabat’a geçmeleri olanaksızdı. Colorado’daki oğulları tüm kuzey İran’ı karayoluyla aşarak Türkiye’ye gelmeye çalışacaklarını öğrenmiş ve o nedenle arkadaşımdan yardım istemişti. O da beni aramıştı.

Hızla bir durum değerlendirmesi yaptık. İlk tepkim aman Tahran ve Tebriz gibi büyük kentlerden uzak dursunlar oldu. Ancak yıllar önce ben de o bölgelerde bulunduğumdan, Elbruz Dağları ile Hazar Denizi arasından Kuzeybatı İran’a geçen düzgün bir yol olmadığını da biliyordum. Anayol Meşhed, Tahran ve Tebriz üzerinden geçiyordu. Bana hangi kapıdan Türkiye’ye geçmelerinin uygun olacağı da soruldu. Ben de fazla düşünmeden Gürbulak dedim. Sınırı geçerlerse Doğu Beyazıt’ta sahibini tanıdığım bir otelde konaklamalarını, uçakla Ağrı’dan İstanbul’a ulaşmaları ve daha sonra da Denver’e uçmaları için yardımcı olabileceğimi, para gerekiyorsa sınır geçer geçmez kendilerine iletebileceğimi de ekledim.

Bu konuşmadan bir süre sonra arkadaşım beni tekrar aradı. Amerikalı grup iki üç araçla Hazar Denizi kıyısındaki tali yolları kullanarak önce batıya doğru yola çıkacaktı. Ancak Gürbulak’ta çok uzun kuyruklar olduğundan Kapıköy üzerinden Van’a ulaşmayı deneyeceklerdi. Bu arada Whatsapp üzerinden de Colorado’daki ailenin ferdi ile temas kuruldu. Kendisine ABD vatandaşlarının kapıda vize ile Türkiye’ye giriş yapabileceklerini, İran pasaportuyla giriş yaparlarsa vizeye gerek olmadığını anlattım. Yaptığım araştırmaya göre Van’dan tüm uçuşlar doluydu, ancak dört gün sonraya bilet bulunabiliyordu. Ayrıca oteller de İran’dan kaçanlarla epey yoğundu. Sınırı geçtiklerinde gerekirse bölgeden sorumlu ABD’nin Adana Konsolosluğu’nu bilgilendirmek ve ilgilenmelerini sağlamak için de hazırlık yaptım.

Ancak, Cumartesi günü program değişti. Gelen bir Whatsapp mesajından Türkiye’ye ulaşmaktan daha kısa süreceğinden Ermenistan’a geçmeye öncelik vereceklerini öğrendim. Hemen bir uyarıda bulundum. Pegasus’un Ermenistan’dan İstanbul’a sabah çok erken bir uçuşu vardı ve başka da uçuş yoktu. O uçuşta yer bulunamazsa karadan Azerbaycan veya Türkiye’ye de geçmeleri olanaksız olduğundan karayoluyla Gürcistan’a Tiflis’e geçmeleri gerekecekti. Ermenistan adeta çıkmaz bir sokaktı.

Durum yeniden değerlendirildi. Sonunda Ermenistan’dan vazgeçildi. Grup ilk olarak Azerbaycan’a geçip Bakü’ye ulaşmayı denemeyi, olmazsa Kapıköy’e yönelmeyi uygun buldu. Pazar günü grupla kurulan son temasta 24 saat içerisinde Azerbaycan sınırına ulaşabilecekleri haberi geldi. O sıralarda 24 saattir de yollardaydılar. Bu arada İsrail, Tahran, Tebriz gibi büyük kentleri bombalıyor, nükleer tesislere saldırıyordu. İran içerisinde de İsrail casusu avı son hızla devam ediyordu. Ardından ABD’nin nükleer tesislere ağır hava bombardımanı geldi.

Uzun bir gergin bekleyişten sonra Salı 01.00’de güzel haber geldi. Grup Hazar Denizi kıyısındaki Astara Serhad Kapısı’ndan sorunsuz olarak Azerbaycan’a geçmiş, Bakü’ye ulaşıp havalimanındaki bir otele yerleşmişti. 1700 kilometreyi aşan uzun ve risklerle dolu bir yolculuk sona ermişti. İlk fırsatta İstanbul aktarmalı olarak Denver’e uçacaklardı.

Benim için ise Cuma gecesi başlayan tedirginlik sona ermişti. Hiç tanımadığım, yaşamım boyu hiç karşılaşmayacağım bir gruba yardım etmem istemiş, ancak olayların farklı gelişmesi sonucunda bir kaç öneri dışında konuya daha fazla müdahil olamamıştım. Öte yandan tüm bu gelişmeler esnasında medyada izlediğimiz gelişmelerin bir aile bazında insani boyutunu da yazışmalar üzerinden takip etmiş, oldukça da etkilenmiştim. Neyse ki pek çok şeyin ters gitme ihtimaline rağmen her şey düzgün gelişmiş, mutlu bir sona ulaşılmıştı.

Colorado’daki ailenin oğlu ile son bir yazışmamız oldu. Yolladığı mesajda en gergin ve moral bozukluğu içerisinde oldukları bir dönemde tanımadıkları birisinin yardım etmeye çalışmasının hem kendisine hem de İran’daki ailesine büyük psikolojik destek sağladığını belirtiyor en içten teşekkürlerini iletiyordu.

Not: Bu yazım ilk olarak noktakibris.com sitesinde yayınlanmıştır.

Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
YazanAlper Eliçin
Takip et:
1974 yılında Alman Lisesi’nden mezun oldu. Öğrenimine Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde devam etti. İngiltere’de Sussex Üniversitesi’nde Yöneylem Araştırması ve ABD’de Clemson Üniversitesi’nde İşletme alanlarında yüksek lisans yaptı Dünya Bankası'na değişik projelerde danışmanlık yaptı, Çukurova Metropolitan Bölgesi Kentsel Gelişim Projesi'nde ise proje direktör yardımcılığı görevini üstlendi. Gayrimenkul geliştirme projelerindeki deneyimini zaman içerisinde turizm yatırımlarına yönlendirmiştir. İş yaşamına 1990 yılından itibaren Pegasus Havayolları'nda kurucu ortak olarak devam etti, şirkette genel müdür yardımcısı ve yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. İstanbul Havayolları'nda genel müdür yardımcılığı, Kavrakoğlu Management Institute’da başkan yardımcılığı görevlerinde bulundu. Havayolu yönetimi, yeniden yapılandırılması, şirket birleştirme, ayırma ve satın almaları ve gayrimenkul yönetimi konuları uzmanlık alanlarından. Merkezi Paris'te olan Milletlerarası Ticaret Odası Havacılık Komitesi'nde uzun yıllar Türkiye'yi temsil etti, Türkiye Havacılık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği Başkan Yardımcılığı görevlerinde de bulundu. 2008 yılında BCD Eğitim ve Danışmanlık Ltd’nin kurucu ortağı oldu. Halen serbest danışman ve eğitmen olarak çalışmaktadır. Bugüne kadar Türkiye, KKTC, Rusya, Gürcistan, Azerbaycan, Romanya, Mısır, Belçika, İsviçre ve Avusturya’da eğitimler vermiş, danışmanlık yapmıştır. Ayrıca, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde dijital yayın organlarında köşe yazarlığı yapmaktadır. Çok iyi düzeyde Almanca ve İngilizce biliyor. Dağ tırmanışları ve doğa yürüyüşlerine ilgi duyuyor, Ağrı ve Musa dağları tırmandığı dağlar arasındadır. Okumak ve seyahat etmekten büyük zevk alıyor.
Önceki Makale Suriye Rusya’dan uzaklaşıyor
Sonraki Makale Avrupa’nın hırsları ve Türkiye

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

ManşetSerbest Kürsü

Süreç uzun ince bir yol

Gürsel Demirok
4 Temmuz 2025
ManşetSerbest Kürsü

Özgürlüğün pozitifi negatifi

Medya Günlüğü
4 Temmuz 2025
EditörGünlük

Suriye Rusya’dan uzaklaşıyor

Medya Günlüğü
3 Temmuz 2025
EditörGünlük

3 Temmuz’un perde arkası

Medya Günlüğü
3 Temmuz 2025
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?