Ulusal, Uluslararası ve Göç Temalı bölümlerin yer aldığı İFSAK 28.Kısa Film Festivali 7-13 Mart 2022 tarihleri arasında yapıldı.
Ulusal bölüm, İFSAK 42. Kısa Film ve Belgesel Yarışması’nda ön elemeyi geçen filmlerden oluştu. Yarışma kapsamında ödüller yapılan törenle sahiplerini buldu. Törende ayrıca İFSAK Sinema Emek Ödülü de Sadi Çilingir’e verildi.
157 kısa filmin katıldığı İFSAK 42. Kısa Film ve Belgesel Yarışması’nda 38 film ön elemeyi geçti. Bu filmler festivalin Ulusal bölümünde 7-13 Mart tarihleri arasında izleyicilerle buluştu. Ulusal yarışmada
ön elemeyi geçen filmler kurgucu Ali Aga, akademisyen- senarist Feride Çiçekoğlu ve yönetmen- senarist Tayfun Pirselimoğlu’ndan oluşan Ana Jüri tarafından değerlendirildi. Ödül törenine katılan jüri üyesi Tayfun Pirselimoğlu kısa film yönetmenliğinden geldiğini de belirttiği konuşmasında, “Ön elemeyi geçen filmler umut vericiydi, aralarında çok parlak gelecek vaat eden filmler gördüm. Bu filmleri bize izlettirdiğiniz için emeği geçen herkese teşekkür ederim.” dedi.
Sunuculuğunu Murat Baykara’nın üstlendiği İFSAK Dernek Lokali’nde yapılan törende Kurmaca, Belgesel, Deneysel ve Canlandırma dallarında ilk üçe giren filmlerin yönetmenleri ödül aldı.
Ödül alan en iyi filmler ve yönetmeleri şöyle sıralandı:
– Kurmaca Dalı: Cengiz Filmi (Haydar Taştan)
– Belgesel Dalı: Nosema Filmi (Etna Özbek)
– Deneysel Dalı: Rüzgar İçinde Filmi (Türkan Döşkaya)
– Canlandırma Dalı: Cûdîyê Mıradan (Dileklerin Cudisi) Filmi (Semiha Yıldız)
İFSAK Sinema Emek Ödülü ise sadibey.com web sitesinde yaptığı yayınlarla sinema dünyasına sunduğu katkılardan dolayı Sadi Çilingir’e verildi.
İFSAK Yönetim Kurulu Başkanı Dayk Danzig Çilingir’e ödülünü takdim ederken, “İFSAK gibi gönüllülük esasıyla fotoğraf ve sinema alanında emek veren bir kurumun Sinema Emek Ödülü’nü, bu alanda karşılık beklemeden çalışan Sadi beye vermekten onur ve gurur duyuyorum” dedi. Çilingir de Emek Ödülü’ nü almaktan dolayı mutluluğunu dile getirirken “Sinemanın tadı başkadır, film sinemada izlenir, filmleri mümkünse sinemada izleyelim” dedi.
Festivalin Uluslararası bölümünde Fransa, Yunanistan, Macaristan, KKTC, Vietnam, İran, Mısır, Küba, Brezilya, Yeni Zelanda, Norveç, Romanya, Afganistan gibi farklı ülkelerden kırkın üzerinde kısa film yer aldı. Festival süresince gerçekleşen söyleşilerde İranlı yönetmen Davoud Rangkhaneh, Yunanlı yönetmen Spiros Alidakis ve Brezilyalı yönetmen Eduardo Mattos’la izleyicilerle buluştu. Ayrıca Uluslararası bölüme katkılarından ötürü Jose Marti Küba Dostluk Derneği, Macar Kültür Merkezi ve Dimitrie Camtemir Romen Kültür Merkezi’ne de teşekkür plaketleri İFSAK Sinema Birimi üyeleri tarafından merkezlerin temsilcilerine takdim edildi.
Göç temalı bölümde film gösterimlerinin yanı sıra yapılan söyleşiler festivalin dikkat çekici etkinlikleri oldu. Patrida filminin yönetmeleri Ayça Damgacı ve Tümay Göktepe söyleşisi, Hopeless filminin yönetmeni Zehra Yiğit’in de yer aldığı, oturum başkanlığını İrem Siyahgöz’ün yaptığı “Unutursam Yok Olurum” söyleşisi ve “Göç: Bölünerek Kaybolan İnsanlar” temalı panel Fransız Kültür Merkezi’nde yapıldı.
(İFSAK Basın Bülteni)