Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (CİCA) kapsamında Kazakistan’ın başkenti Astana’da bir araya geldi.
Putin, Erdoğan ile görüşmesinde “Sizinle beraber en üst düzeyde gerçekleştirdiğimiz görüşmeler iyi sonuçlar veriyor, ülkelerimiz arasındaki anlaşmaların hepsi yerine getiriliyor” dedi. Putin görüşmede, Türkiye’de Rus gazı için bir dağıtım merkezi kurma düşüncesini iletti. Rusya lideri, Türkiye’de oluşturmayı isteyecekleri gaz merkezinin bir sevkiyat alanı olmasının yanında, gaz fiyatlarının belirlendiği bir alan da olabileceğini söyledi. Türkiye’ye Rus gazının tedarikinin ‘tam kapasite’ olarak sürdüğünü kaydeden Rusya Devlet Başkanı, Türkiye’yi bu konuda ‘en güvenilir partner’ olarak gördüklerini belirterek şunları söyledi:
“Türkiye’yi dünyanın en büyük gaz hubı haline getirme hedefini belirledik. Avrupa’dan bile daha güvenli bir güzergah olan Türkiye, gaz tedariki konusunda en güvenli güzergah haline geldi. Sizin tutumunuz sayesinde bu gaz boru hattını çok daha yoğun bir şekilde kullanmayı hedefliyoruz. Türk Akımı’nda sabotaj yapmayı planlıyorlardı ama önledik. Türk Akımı herhangi bir kesintisi olmadan çalışmaya devam ediyor.”
Akkuyu nükleer güç santraline ilişkin çalışmaların da planlanmış olduğu gibi devam ettiğini belirten Rusya Devlet Başkanı, santralin bu planlar doğrultusunda Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılı olacak 2023’te devreye gireceğini kaydetti.
Bunun yanında Putin, Ukrayna’daki tahılın ülkeden çıkarılmasına ilişkin İstanbul’da varılan anlaşmaya ilişkinse, bu anlaşma sayesinde Ukrayna limanlarından çıkarılan tahılın hâlâ çok küçük bir kısmının yoksul ülkelere ulaştırıldığı eleştirisini yineledi. Putin buna karşın, söz konusu anlaşmaya varılması için ortaya koyduğu çaba sebebiyle Erdoğan’a yeniden teşekkür etti.
Putin, Erdoğan ile görüşmesinde, Türkiye’de oluşturmayı isteyecekleri gaz merkezine ilişkin şunları söyledi:
“Dün, Enerji Bakanınız (Fatih Dönmez) ve Botaş’ın yöneticileri ile görüştükten sonra Gazprom ile anlaştık ve bunu herkesin önünde söyledim: Türkiye ve bizim diğer ülkelerdeki olası alıcılarımızın isteği olursa, bir gaz boru hattı sistemi daha inşa etme ve Türkiye topraklarında, üçüncü ülkelere, hepsinden önce de, eğer bunu isterlerse, Avrupa ülkelerine satış için bir gaz merkezi oluşturma olasılığını değerlendirebiliriz.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise şöyle konuştu:
”Akkuyu çok önemli bir adım. Akkuyu’nun birinci türbininin önümüzdeki yılın ilk yarısında açılması dünyada farklı bir ses getirecektir. (Nükleer santral) Sinop’la ilgili bir adım atılabilirse bu tabii çok daha farklı bir çarpan etkisi yapacaktır. (Tahıl koridoru) Tahıl mutabakatını güçlendirerek sürdürmeliyiz. Türkiye ile Rusya’nın bu süreç içinde atacağı adımlar belli çevreleri rahatsız ederken öbür tarafta az gelişmiş ülkeleri de mutlu edecektir.”
(Sputnik)