İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür AŞ, Türkiye’nin en büyük sabit dijital deneyim merkezi niteliğindeki “Dijital Deneyim Müzesi”nin apılarını ziyarete açtı.
Yerli yaratıcılığın küresel bir deneyimle buluşma noktası olan müzede, 3 ve 4 boyutlu deneyim olanağı sağlayan tüm teknolojiler için gerekli yazılımlar Türk yazılımcılar tarafından geliştirildi. Dijital Deneyim Müzesi’nde TUCE Investment iş birliği ile yaratıcı konsept içerik tasarımları Project İstanbul imzalı. Kapsayıcı deneyimi desteklemek üzere inşa edilen tüm bu teknolojiler, her yaştan ziyaretçinin müzeyi her ziyaretinde farklı ve eşsiz bir deneyim yaşaması için incelikle tasarlandı.
Dijital Deneyim Müzesi, ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunmak amacıyla dijital teknolojiler ve multidisipliner yaklaşımla hazırlanan etkileşimli sergilere ev sahipliği yapıyor. Müze ile ziyaretçilere dinamik bir öğrenme ortamı sağlamak ve etkileşimli teknoloji deneyimini tam anlamıyla sunabilmek amaçlanıyor. Bu doğrultuda; dijital medya, sanal ve artırılmış gerçeklik, dokunmatik ekranlar gibi farklı etkileşimli teknolojik ögelere yer veriliyor. Bu teknolojilerin başında “Yapay Zekâ”, “Sanal Gerçeklik”, “Etkileşimli Ekranlar”, “Kızılötesi” ve “Derinlik Algılama Sensörleri” bulunuyor.
Müzenin girişinde konumlanan Dijital Oda, ziyaretçileri müzenin büyülü dünyasına adım attıkları ilk durak. Etkileşimli ekranlar, sensörlerle harekete geçirilen mekanizmalar ve projeksiyon sistemleri gibi yenilikçi teknolojilerle donatılmış bu alanda temaya uygun konularda bilgi içerikleri sunuluyor. Ziyaretçiler, bu odayı keşfederken, oyun oynar gibi öğreniyor ve müzenin ilerleyen bölümlerine hazırlanıyor. Odanın içeriği, Türkiye’den yetenekli yazılımcılar tarafından hazırlanıyor ve teknolojinin esnekliği sayesinde içerik, dinamik bir şekilde güncellenebiliyor.
Timeline Laser Wall: Nikola Tesla’nın hayatının önemli anlarını kronolojik şekilde ziyaretçilere sunan tasarım.
IR Interactive Wall: Ziyaretçilerin elektrik akımları üzerinden etkileşimli ve eğlenceli zaman geçirmelerini sağlayan etkileşimli pano.
SlideScreen: Tesla’nın icatlarından oluşturulan seçkinin sergilendiği mekanik ve dijitali birleştiren etkileşimli pano.
Dijital Mekanik Duvar: Tesla’nın icatlarından örneklerin sergilendiği duvar enstelasyonu.
32’’ Touch Screen: Tesla’nın patentlerinin ve ne amaçla kullanıldıklarının sergilendiği alan.
98’’ Touch Screen: Ekranda bulunan çizimdeki gizli objelere dokununca Tesla’nın hayatına dair örnekler sunan etkileşimli ekran.
Sanal Gerçeklik Odası, İBB Kültür AŞ Dijital Deneyim Müzesi’nin VR çalışmalarının kalbini oluşturuyor. 92 metrekarelik bu geniş alanda 25-30 kişi, eş zamanlı olarak aynı sanal ortamda bir araya geliyor ve birlikte hareket edebiliyor. Alışılmışın dışında bir sanal gerçeklik deneyimi sunan bu odada ziyaretçiler, birbirlerinin avatarlarını görebiliyor, sanal dünyada dolaşırken etkileşim kurabiliyor. Bu özellik, deneyimin sosyal bir boyut kazanmasını ve ziyaretçilerin deneyimi daha zengin duyularla tecrübe etmelerini sağlıyor. VR Odası, teknolojinin getirdiği bu yeni boyutla, unutulmaz bir deneyim sunuyor.
(kulturistanbul)
Detaylı bilgi için tıklayın