Rus medyası, Sovyetler Birliği yıllarında hemen herkesin erişebildiği siyah havyarın bugün nasıl zengin yiyeceği haline geldiği sorusuna yanıt aradı.
Novıye İzvestiya portali sorunun temelinde üretim rakamlarının yattığına işaret ediyor. Eylül sonu itibarıyla Rusya’da yasal yollardan elde edilen siyah havyar miktarı yalnızca 33 ton. Bu ise kişi başına 0,22 gram havyar düşmesi demek.
Portal siyah havyarın kilogram fiyatının 70 bin ruble (786 dolar) civarında olduğuna dikkat çekiyor.
1960 yılında mersin balığından elde edilen 1 kg siyah havyarın fiyatı 4 rubleydi. Bu ise ortalama maaşla 18 kg’dan fazla havyar alınabilmesi anlamına geliyordu.
Ancak 1970’li yıllardan itibaren avlanan mersin balığı miktarının azalmaya başlamasıyla birlikte siyah havyar da sıradan bir besin olmaktan çıkıp lüks tüketim ürünü haline geldi.
Ortalama maaşın 174 ruble olduğu 1980 yılında 1 kg havyarın fiyatının 80 rubleye kadar yükseldiği görülüyor.
Rusya mersin balığı popülasyondaki düşüş nedeniyle 2000’lerin başında Volga’da ve Hazar Denizi’nde avlanmayı yasaklamıştı.
Portal sonuç olarak siyah havyarın ender ulaşılabilen bir besin haline gelmesini doğal kaynakların düşüncesizce tüketilmesine bağlıyor. Bir başka deyişle bugün havyar bir zamanlar Sovyetler Birliği’nde ucuz olduğu için pahalı.
İzvestiya gazetesi ise, siyah havyar pazarındaki ürünlerin yüzde 40’ının Çin menşeili sahte ürünler olduğunu yazıyor. Gazete Astrahan’da bazı şirketlerin bu ürünleri ithal ederek “Rusya’da üretilmiştir” ibaresiyle satışa sunduğuna dikkat çekti.
Gazeteye konuşan Mersin Balığı Üreticileri Birliği, Çin malı havyarların son 6 yıldır piyasada ciddi bir sorun haline geldiğinden yakındı.
Çin malı havyarların sahteliği ise hormon kullanımından kaynaklanıyor. Rus üreticiler Çinlilerin büyüme hormonu yardımıyla balıkları kısa sürede büyüttüklerini, bu yüzden havyarların besin değerinin olmadığını söyledi.
Mersin morinasından elde edilen havyarların kilogram fiyatı 150 bin rubleyi (1700 dolar) bulabiliyor. Çin’den gelen sahte havyarların gümrük giriş fiyatı 100 dolara kadar düşüyor.
Rusya’da doğada mersin balığı avı yasak. Siyah havyar elde edilen balıklar çiftliklerde yetiştiriliyor.
(TurkRus.Com)