İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü’nün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sevk edilmesi Rusya’da çelişkili yorumlara yol açtı.
Rus Abzats haber sitesine konuşan Senato Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkan Birinci Yardımcısı Vladimir Djabarov, kararın önceden belirlendiğini iddia etti. Djabarov, “Erdoğan’ın açıklamasında olağan dışı bir durum yok, beklenen bir şey. Daha önce yaşananların hepsi Türkiye’nin kendisi için daha iyi koşullar yaratma çabasıydı. Her şey önceden belliydi” dedi.
Djabarov, “Erdoğan daha fazlası için pazarlık yapmak istiyordu. Görünüşe göre pazarlık için elinden gelen her şeyi yaptı. Şimdi İsveç’i artık ‘açlık diyeti’nde tutmanın hiçbir anlamı kalmadı. Bu karar verildi. Meclis’in lehte oy kullanmasını tavsiye etti. Vekillerin Erdoğan’a karşı çıkacağını sanmıyorum” diye devam etti.
Orta Doğu uzmanı Karina Gevorgyan da, Erdoğan’ın İsveç’in üyeliği konusunda Washington’la pazarlık yaptığını ileri sürdü ve “O güçlü bir siyasetçi, çıkarı için her türlü aracı kullanır. Türkiye tam bir ekonomik felaket yaşıyor, bir şekilde bundan çıkması gerekiyor. Türk lider paraya ihtiyacı olduğu için ABD ile pazarlık yürüttü. Bir anlaşma yaptığı bariz şekilde ortada. Belki Ankara’ya Amerikalılar değil Avrupalılar ödeme yapacak, belki de İsveç ama bu durum gizli tutulacak” iddiasında bulundu.
Moskova Uluslararası İlişkiler Üniversitesi MGİMO’ya bağlı Askeri-Siyasi Araştırmalar Merkezi Başkanı Aleksey Podberezkin ise, Rambler haber sitesine yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Erdoğan’ın İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin kararı, doğal ve öngörülebilirdi. Türkiye bu protokolü destekleyinceye kadar mümkün olduğunca pazarlık yaptı. Erdoğan muhtemelen istediği her şey için pazarlık yaptı. Anladığım kadarıyla diğer şeylerin yanı sıra henüz bilmediğimiz bazı gizli anlaşmalar da var… Erdoğan genelde öylesine yeşil ışık yakmaz.”
Podberez, hem İsveç’in hem de Finlandiya’nın sadece Avrupa Birliği ile değil, aynı zamanda NATO ile de uzun süredir ortaklık kurmuş durumda olduğunu söyledi.
Rusya’nın Erdoğan’ın kararından pek memnun olmadığını öne süren Podberezkin, “Moskova muhtemelen, ‘Türkiye askeri-siyasi bloktaki ortaklarıyla ilişkilerinde nasıl davranacağına bağımsız olarak karar verme hakkına sahip egemen bir devlettir. Ancak bunun faydalı olduğunu düşünmüyoruz’ türü bir açıklama yapacaktır” dedi.
Rossiya-1 kanalına konuşan Rus Türkolog Vladimir Avatkov da, “Erdoğan’ın beklenmedik bu kararı bizi de ilgilendiriyor. Ne oldu da Erdoğan buna yeşil ışık yaktı? Çünkü daha önceki tutumunu biliyorduk. İsveç İslam dünyasının da tepkisini çekmişti. Erdoğan’ın böyle bir karar alması ilginç” diye konuştu.
Fuad Safarov, Moskova
İlgili haber: https://medyagunlugu.com/turkiye-isveci-de-onaylayacak/