Perşembe, 29 May 2025
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2025 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
MG Özel

‘Gölcük depremini önceden bilebilirdik’

Medya Günlüğü
Son güncelleme: 16 Ağustos 2022 13:18
Medya Günlüğü
Paylaş
Paylaş

Fuad Safarov, Moskova

Ünlü Rus kozmonot Viktor Afanasyev, Türkiye’de 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen Gölcük depremi konusunda ilginç bir iddiada bulundu. Afanasyev, depremi önceden tahmin etme şansını son anda kaçırdıklarını söyledi.

Rus Pravda gazetesine konuşan kozmonot açıklamaları sırasında uzayda yürütülen bilimsel araştırmalara da değindi. Mir uzay istasyonundaki bilimsel çalışmaları öven Afanasyev, “O zaman yaptığımız çalışmaların çoğu bugün artık yapılmıyor. Örneğin, gümüş rengi bulutları izleyerek depremleri ve volkanik patlamaları önceden tahmin edebilmek için bir dizi deney yaptık. İyonosfer tektonik süreçlere tepki verir. Bir deprem veya volkanik patlamanın öncesinde emisyonlar başlar. Bu süreci gezegenin yüzeyinden göremesek de, istasyondan kaydettiğimiz gece bulutlarının görünümü ile belirleyebiliyoruz” dedi.

Kozmonot arkadaşı ile 1999 yılında uzayda bulunduğu sırada Gölcük depreminden önceden haberdar olabilme olanakları bulunduğunu ima eden Afanasyev, “Sergey Avdeyev ile yaptığımız uçuş sırasında, bu çalışma (deprem ve volkanik patlamaları önceden tespit etme) aniden insanlı uzay araştırmalarından insansız uzay araştırmalarına devredildi. Bu karar, 1999 yılında Türkiye’de meydana gelen şiddetli depremden dört gün önce alındı” dedi. Dolayısıyla çalışma durdurulduğu için Rus kozmonotların Türkiye’deki depremi öngörebilme olanağı ortadan kalkmış oldu.

Sovyetler Birliği kahramanı madalyası bulunan Afanasyev, dört uçuşunda yörüngede toplam 555 günden fazla zaman geçirdi, toplam 38 saat süren yedi uzay yürüyüşü yaptı. Afanasyev, öncesinde Rusya’nın uzay çalışmalarından sorumlu kuruluşlarında üst düzey görevlerde de bulundu.

Resmi rakamlara göre Gölcük depreminde yaklaşık 18 bin kişi hayatını kaybetti, 100 bin kişi yaralandı, yüz binlerce kişi de evsiz kaldı.

Not: Bu yazı Medya Günlüğü’nde önceden yayınlanmıştır.

Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
Önceki Makale Yeni S-400 polemiği
Sonraki Makale Müziğin etkilerinden paraya

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

*MG Özel

Erdoğan’ın vücut dilinin analizi

Fuad Safarov
29 Mayıs 2025
MG Özel

Rus TV’sinde “Macron’un parmağı”

Fuad Safarov
27 Mayıs 2025
MG Özel

Moskova’daki ilk Türkler

Fuad Safarov
25 Mayıs 2025
MG Özel

Hitler Türkiye’ye de saldıracaktı

Fuad Safarov
23 Mayıs 2025
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?