Perşembe, 29 May 2025
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2025 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
Günlük

Gazze-Batı Şeria farkı

Medya Günlüğü
Son güncelleme: 13 Ekim 2023 00:40
Medya Günlüğü
Paylaş
Paylaş

İsrail, Mısır ve Akdeniz’in arasındaki küçük bir bölge olan Gazze Şeridi, dünyanın en yoğun nüfuslu bölgelerinden biri.

Filistinli İslamcı militan örgüt Hamas, 7 Ekim’den beri Gazze Şeridi’nden İsrail’e saldırılar düzenliyor. Almanya, Avrupa Birliği, ABD ve bazı Arap ülkeleri Hamas’ı terör örgütü olarak görüyor.

Yaklaşık 10 kilometre genişliğinde ve 41 kilometre uzunluğundaki bir alanı kapsayan Gazze Şeridi’nin nüfusu iki milyondan biraz fazla.

Gazze’de kilometrekare başına ortalama 5 bin 500 kişi düşüyor. İsrail’de ise ortalama nüfus yoğunluğu kilometrekare başına 400 kişi civarında.

Gazze Şeridi’nde ağırlıklı olarak Filistinliler yaşıyor. Gazze Şeridi’nin sakinleri arasında yerli Filistinlilerin yanı sıra 1948’de İsrail’in kurulması ve sonrasında Filistinliler ve İsraillilerin arasındaki askeri çatışmaların ardından İsrail’den Gazze’ye kaçan birçok mülteci yer alıyor.

Gazze Şeridi’nin sakinlerinin çoğu, bölgenin kuzeyinde ve özellikle Gazze’de yaşıyor. Bölgede nüfus çok genç. Nüfusun neredeyse yüzde 40’ı 15 yaşın altında.

Filistin bölgeleri arasında Gazze Şeridi ve İsrail işgali altındaki Batı Şeria yer alıyor.

Batı Şeria ve Doğu Kudüs’ün sınırlarında İsrail, Ölüdeniz ve Ürdün bulunuyor.

Gazze Şeridi’ne kıyasla Batı Şeria, alan olarak çok daha büyük ve daha az nüfusa sahip.

Batı Şeria, İsrail’in varoluş hakkını tanıyan ve çoğu Batılı ülke tarafından Filistinlilerin temsilcisi olarak görülen Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) en güçlü grubu El Fetih partisi tarafından yönetiliyor. Merkezi ise Ramallah kenti.

Gazze Şeridi ise 2007 yılından beri militan İslamcı Hamas tarafından yönetiliyor.

İsrail’le barış sürecini reddeden örgüt, tüzüğünde İsrail’in yok edilmesi çağrısında bulunuyor.

Hamas militanları yıllardır Gazze’den İsrail’in çeşitli bölgelerine füze fırlatıyordu. 7 Ekim’de başlayan yoğun saldırı ise uzun süredir devam eden çatışmanın sert bir şekilde tırmanışı oldu.

2007’de Hamas’ın Gazze’de iktidara gelmesinden bu yana İsrail bölgeyi “düşman toprağı” sayıyor. Büyük ölçüde izole durumdaki bölgeyi İsrail karadan, denizden ve havadan erişimi kontrol ediyor.

Hamas ise Gazze’de iktidara gelmesinden bu yana İsrail’e yönelik “meşru müdafaa” olarak tanımladığı saldırılara devam etti. Bu saldırılar, İsrail ordusuyla 2008-2009 yılları arasında ve 2012, 2014 ve 2021’de dört büyük askeri çatışmaya sebep oldu.

Gazze’deki abluka, Mısır tarafından da büyük ölçüde destekleniyor. Nüfusun büyük bir bölümünün yoksulluk içinde yaşadığı Gazze’deki ekonomik izolasyon, yaşam koşullarında ciddi bir sorunlara yol açıyor.

15 ve 24 yaş arasındaki Gazzelilerin yaklaşık yüzde 40’ı işsiz.

Yoksulluk ve fırsat eşitsizliği, özellikle gençler arasında Hamas’ın destek toplamaya devam etmesini sağlıyor.

İsrail ve Gazze arasında yolcu geçişi için Erez Sınır Kapısı ve ticari malların geçişi için Kerem Şalom/Sufa Sınır Kapısı bulunuyor. Ayrıca Gazze’den Mısır’a Refah Sınır Kapısı’ndan geçilebiliyor.

Gazze’ye ithalat, İsrail tarafından sıkı bir şekilde kontrol ediliyor. Bunun bir sebebi, bölgeye silah taşınmasının önüne geçmek.

Gazze’nin Mısır ile olan sınırı ise sık sık kapatılıyor. Bu nedenle Hamas, tüneller aracılığıyla malları Gazze’ye sokmaya çalışıyor.

Gazze Şeridi büyük ölçüde uluslararası yardıma bağımlı. Birleşmiş Milletler’e göre yardıma bağımlılık, nüfusun yaklaşık yüzde 80’ini etkiliyor.

Yaşananlar, kamplarda yaşayan ve tamamen yardımlara bağımlı pek çok mülteci için özellikle zor.

Gazze’de ayrıca düzenli olarak elektrik kesintileri yaşanıyor. Bölgede elektrik, genellikle günde yalnızca birkaç saat kullanılabiliyor.

Su kaynaklarının kıt olduğu bölgede nüfusun çoğunluğu temiz içme suyuna sahip değil.

Gazze’de uluslararası yardıma bağımlı olan sağlık sistemi, özellikle İsrail ile yaşanan askeri çatışma dönemlerinde yetersiz kalıyor.

(DW Türkçe)

EtiketlendiSeçilen
Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
Önceki Makale Kitapçılar artık kepenk indiriyor
Sonraki Makale Edebiyat ve savaş

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

GünlükManşet

Sözcü’den Ali Koç’a tepki

Medya Günlüğü
29 Mayıs 2025
GünlükManşet

Gazetelerden köşe yazıları

Medya Günlüğü
29 Mayıs 2025
GünlükManşet

Afrika’da yeni bir güç

Medya Günlüğü
29 Mayıs 2025
EditörGünlük

Sözcü TV’ye “karartma”

Medya Günlüğü
28 Mayıs 2025
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?