Rusya Tahıl Birliği Başkanı Arkadiy Zloçevski, Türkiye’nin Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) kurallarını ihlal ettiğini, bu nedenle rekabetçi fiyatlarla dünyaya un ihraç edemediklerini öne sürdü.
Türkiye’den daha kaliteli un üretebileceklerini belirten Zloçevski, “Tahılı kendimiz işleyebiliriz, unumuz da kesinlikle Türk unundan geri kalmaz. Ancak Türkiye ihracata çapraz sübvansiyon sağlıyor ki DTÖ bunu yasakladı. Bu konuda dava açmak istedik, bizden 3 milyon dolar talep ettiler. Tahıl Birliği’nin o kadar parası yok!” dedi.
Türkiye’nin sektörde dünya lideri olduğunu belirten Zloçevski, “Çünkü Türkler damping yapıyor. Bu sayede un tedariğinde dünya lideri oldular. Mesela Endonezya un ihtiyacının tamamını Türkiye’den karşılıyor. Oysa o un tamamen Rus tahılından yapılmış” diye konuştu.
Zloçevski, Rusya’da un öğütme kapasitesinde yetersiz kullanımın %50’ye ulaştığını da sözlerine ekledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 4 Eylül’de Soçi’de düzenledikleri ortak basın toplantısında, “Rusya’dan gelecek tahılı un olarak yoksul Afrika ülkelerine gönderme konusunda mutabık kaldık” açıklamasında bulunmuştu.
Rusya Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, Rusya ve Türkiye arasında, 1 milyon ton tahıl tedariği konusunda anlaşmaların tamamlandığını, yakında teknik detayların incelenmesine geçileceğini duyurdu.
2021 yılında Rusya Komünist Partisi Başkanı Gennadiy Züganov, Rusya ile Türkiye arasındaki buğday ticaretini eleştirmiş ve “Yurt dışına ihraç edilen tahılı iyi değerlendirmeliyiz. Tahılımızı Türkiye’ye gönderiyoruz, orada öğütüp una dönüştürüyorlar, sonra da bize bir buçuk-iki kat daha fazla fiyata satıyorlar” demişti.
Fuad Safarov, Moskova
İlgili haber: https://medyagunlugu.com/rus-tahili-koksele-emanet/