Her şey Elon Musk’ın bu siteyi satın almasıyla başladı. Elon Musk,Twitter adlı sosyal medya platformunu satın almadan önce burada hesabı olan insanlar zaman zaman kavga da etse kendi mahallelerinde mutlu mesut yaşayıp gidiyordu.
Sağcısı, solcusu, dincisi, Cimbomlusu, Fenerlisi, veganı, LGBT’lisi derken herkes kendi seçtiği bir mahallede, seçtiği arkadaşlarıyla zaman zaman mahalle kavgalarına karışsa da yuvarlanıp giderken bir gün şımarık bir zengin çıktı ve akla hayale gelmeyecek kadar büyük bir parayla siteyi satın aldı. İşte site bundan sonra o zengin ve şımarık çocuğun oyuncağı haline geldi.
Önce üst düzey yöneticilere ve çalışanlara kafayı taktı, bir kısmını işten çıkardı, sonra bazılarını tekrar işe aldı. Ondan sonra mavi tikli ( doğrulanmış hesap) kullanıcıların tiklerin kaldıracağını söyledi ve artık Nasreddin Hoca hesabı “parayı veren düdüğü çalar” dedi. Hisseleri çakılsa da Musk, Twitter üzerindeki garip uygulamalarına devam etti.
İşten çıkarmalar, CEO”luğu ile ilgili yaptığı anketler, zaman zaman attığı tweetler, Tesla ve Twitter hisselerinin değer kaybı ile her zaman gündemde olan Elon Musk, son olarak günlük tweet okuma ve yazma konularına limit getirerek tepkileri üzerine çekti.
Öyle ki Musk’ın bu kararı açıklamasından hemen sonra ‘Goodbye Twitter’ (Elveda Twitter) ABD’de ‘trend topic’ oldu.
Birkaç gün önce Twitter’da akışlarını yenilemek isteyen kullanıcılar “Bir sorun oluştu. Yeniden yüklemeyi dene” ve “Kullanım limiti aşıldı” uyarılarıyla karşılaşmıştı. Daha sonra Tweetdeck uygulamasının da paralı hale geldiği açıklanınca bazı kullanıcılar Twitter’dan ayrılarak kendilerine yeni bir sosyal medya platformu aramaya başladılar.
İşte bu “Kavimler Göçü” sayesinde birçok kullanıcı Twitter’ın kurucusu ve eski yöneticisi Jack Dorsey’in açtığı ‘BlueSky Social’, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın açtığı ‘Truth Social’ ve ‘Mastodon’a yöneldi.
Son olarak Facebook’un sahibi Meta, Twitter’a rakip olarak geliştirilen Instagram bağlantılı “Threads” platformunun perşembe kullanıma açılacağını duyurdu. Platformun çıkış tarihinin duyurulması, Elon Musk’ın Twitter’da tweet görüntülemeye sınır getirmesi ve büyük tepki toplamasından sonra geldi.
Bundan sonra neler olur bilemem ama Musk bu saçma uygulamalarına son vermedikçe Twitter bir daha eskisi gibi olmayacak görünüyor. Yukarıdaki uygulamalar Twitter’ın yerini alabilir mi o konuda da çok emin değilim. Oralara giden arkadaşların söylediği, “kendimi yabancı gibi ve yalnız hissettim” cümlesi çok önemli.
Çünkü Twitter gerçekten çok farklıydı. Siteye her girdiğiniz an sanki mahalle kahvesine girmiş gibi tanıdık yüzler görüyor, selam sabah derken kendinizi koyu bir sohbetin içinde buluyorsunuz. Tabii ki buradan ayrılmak kolay değil. Hani uzun süre sevdiğiniz arkadaşlarınız, dostlarınız ile aynı mahallede otururken birden oradan ayrılırsınız ya, işte öyle…
Yaklaşık 15 yıllık bir Twitter kullanıcısı olarak şunu söyleyebilirim ki, gerçek hayatta karşılaşamayacağım insanlarla çok güzel dostluklar kurdum, arkadaşlar edindim. Her ne kadar içerinde çok azı kelek de çıksa çoğunlukla müthiş güzel insanlar tanıdım.
Gittiğim her yerde bazıları ile tanıştık, oturduk sohbet ettik, çay kahve içtik. Bir kısmı ile hiç tanışmasak da gönüllerimiz hep bir oldu, beraber sevindik, beraber üzüldük. Acılarımızı da mutluluklarımızı da paylaştık, birbirimize destek olduk. Bu anlamda bu dostların hatırına Twitter’dan kopmayı hiç düşünmedim. Ancak bizim mahalle topluca bir yere göç etmeye karar verirse kusura bakma Musk kardeş sana bye bye…
Al oyuncağını otur tek başına oyna…
İlgili haber: https://medyagunlugu.com/tweet-sinirlamasi-ne-demek/