28 şampiyonluk konusu ilginç bir konu ama Fenerbahçe yönetiminin samimiyetine inanmıyorum.
Bu başvurunun sadece başarısızlığın zirveye çıktığı dönemlerde göz boyamak için yapıldığını düşünüyorum. Fenerbahçe yönetimi iktidardan korkuyor ve daha fazla aksiyon almaktan kaçınıyor.
Mevcut Fenerbahçe yönetiminin başvuru tarihi 6 Mart 2021 yani neredeyse 2 yıl olmuş, cevap yok. Peki TFF bu başvuruya sonsuza kadar cevap vermezse başvuru öylece bekleyecek mi? Elbette böyle bir hukuki düzen olamaz, burası “muz cumhuriyeti” değil, her yükümlülüğün karşılığında bir hak vardır.
Bu durumda TFF’nin hukuki açıdan ne olduğu konusu önem kazanıyor. Bazı yorumculara göre kamu kurumu ancak dilekçe kanununa tabi olmadığı anlaşılıyor; yoksa 30 gün içinde Fenerbahçe’nin başvurusuna cevap vermesi gerekirdi. Çok hukuki detaya girmeden, özel hukuk tüzel kişisi sayılıyor, TFF dernek statüsünde ve tüzüğü var.
Bu duruma ilişkin düzenlemeler Medeni Kanun ve Dernekler Kanunu’nda yer alıyor, her iki kanunda ve TFF tüzüğünde üyeye cevap verme süresi bulunmuyor ama Medeni Kanun Madde 68 şöyle diyor:
a. Eşitlik ilkesi Madde 68- Dernek üyeleri eşit haklara sahiptirler. Dernek, üyeleri arasında dil, ırk, renk, cinsiyet, din ve mezhep, aile, zümre ve sınıf farkı gözetemez; eşitliği bozan veya bazı üyelere bu sebeplerle ayrıcalık tanıyan uygulamalar yapamaz.
Fenerbahçe başvurusunda böyle yapıldığını söylüyor ve dernek yönetimi dernek üyelerine adil ve eşit davranmıyorsa hakkını savunmak için adli mahkemelere başvurmaktan başka çare yok.
Ayrıca sözleşmeden kaynaklanan işlemlerde Anayasa Mahkemesi TFF’nin yargı yoluna başvurulamayacağına ilişkin uygulamasını Anayasa’ya aykırı buldu ve iptal etti. Bu karar sonrasında TFF şöyle bir açıklama yapmış:
“Anayasa Mahkemesi kararının Resmî Gazete’de yayımlanmasından başlayarak bir yıl sonra yürürlüğe girmesine karar verilmiş olup, süreç içerisinde TFF Statüsünde ve TFF Talimatlarında gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Yapılan düzenlemelerle, spor faaliyetlerinin yönetimine ve disiplinine ilişkin olmayan, taraflar arasındaki sözleşmeden doğan uyuşmazlıkların genel yargıda veya TFF yargı kurulları önünde çözümüne ilişkin görevli merciyi tayin etme hususu tarafların iradesine bırakılmıştır.”
Bu sebeple haberlerde yer aldığı şekilde bir kaos ortamı olmayıp sözleşmeden kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümü tarafların iradesine göre genel yargı veya TFF kurulları nezdinde devam etmektedir.
Aşağıdaki de TFF Yayın Talimatı’ndan:
(1) TFF, yayıncı kuruluşlarla futbol müsabakaları ile ilgili olarak kulüpler adına ve hesabına sözleşme yapmadığı takdirde, kulüplere yayıncı kuruluşlarla sözleşme yapma izni verebilir. Kulüpler, bu gibi hallerde örneği TFF tarafından hazırlanan tip sözleşmeleri kullanmak ve imzalı sözleşmeleri en geç ilgili müsabakaların başlamasından 48 saat öncesine kadar sözleşme taraflarının imza sirkülerleri ile birlikte TFF’ye ulaştırmakla yükümlüdür.
Fenerbahçe, TFF başvurusunda sadece 28 şampiyonluğun verilmesini değil, bu taraflı uygulamadan kaynaklanan maddi manevi zararının karşılanmasını talep etmiş ancak TFF 2 yıldır cevap vermiyor.
Yapılacak iş belli, ya naklen yayın gelirinden yoksun bırakıldığın için ya da TFF’nin üyeleri arasında eşitlik ilkesine uymayarak farklı muamele gösterdiği için adli yargıya başvurabilirsin.
TFF’nin açıklaması çok net, Federasyon’u beklemene gerek yok, tercihine göre doğrudan adli yargıya gidebilirsin.
Ama Fenerbahçe yönetimi gitmiyor…
Daha önce yazmıştım, Ali Koç’un iktidardan korkması çok normal ama bu korkuyla başkanlığa devam etmesi büyük skandal.
Son bir cümle yazıp bitireyim:
Ben avukat değilim, amacı hukuk öğretmek olan hukuk fakültesine de gitmedim. Hukuk okudum ama uzman değilim. Taraftar olarak okudum bu sonuca vardım, farklı bilgisi olan varsa buradan paylaşırım, hem ben hem taraftar gerçeği öğrenmiş olur.