İlkokulu olmayan kaç köy var Türkiye’de?.. Muasır medeniyet (çağdaş uygarlık) seviyesine ulaşabilmek için atılması gereken ilk adım ilkokulsuz tek bir köyün, mezranın bile kalmamasıdır.
Cumhuriyet’in kurulması ile başlayan okullaşma oranındaki artış ne yazıktır ki 1938 yılından başlayarak aksatılmış durdurulmuş ve hatta geriletilmiştir.
İster ilerici ister muhafazakâr olsun her çocuk eğitimi uzmanı çocuklar için yeterli uyku saatinin öneminden dem vururken beslenmeye de önem vermekte ve özellikle sabah kahvaltısının önemini vurgulamaktadır.
Taşımalı eğitim ile sabah uykusu olası mıdır peki, okula yetişme telaşı içinde servis araçları peşinde koşuştururken sağlıklı ve yeterli bir sabah kahvaltısı olası mı?
Her ilde bir üniversite açmak ile böbürlenenlere yüzlerce, binlerce köyün ilkokulsuz ortaokulsuz olduğu gerçeğinden ve gerçeğin de üniversitelerin büyük oranda hiçbir işe yaramayan diplomaları ile gözden kaçırılamayacağını siyasi muhalifler her gün ve başta Meclis kürsüsü olmak üzere iktidarın yüzüne tokat gibi çarpması gerekmiyor mu?
Seçim sathı mailinde değil, iki seçim arasındaki yıllarda da her köye bir okul ve her alanda öğretmenler planlamasını mezra mezra, köy köy, kasaba kasaba gezerek inandırıcı bir şekilde ortaya koymaktır siyasi çalışma.
Evinin yürüme mesafesi kadar uzağında çocuğunu göndereceği bir ilkokulu bulan anne babaların çocuklarını her yana ahtapot gibi kol atmış tarikatlara, tarikat yurtlarına göndereceğini mi sanıyorsunuz muhafazakâr dediğiniz kesimlerin?
Muhafazakârlık ile olanaksızlığın, çaresizliğin doğru orantılı olarak arttığını ne zaman fark edeceksiniz?
Boşuna mı bazı gerzek iktidar yanlılarının, “eğitim seviyesi arttıkça aldığımız oy oranı düşmektedir” demeleri?
Ve görün anlayın artık eğitim seviyesinin artması ilkokul eğitimi ile ilintilidir üniversite sayısı ile değil.
Her mezrasında her köyünde bir ilkokul ve yeterli sayıda öğretmen (elbette ki öğretmenlere lojman sağlayarak) için harekete geçmek bunun için hazırlık plan ve program yapmak, Türkiye’nin içinde debelenip durduğu ve giderek daha da karanlıklaşan alaca karanlığın dağıtılmasının ilk adımları olacaktır.
Anlaşılmalıdır ki eğitimde fırsat eşitsizliği köylerde ilkokul olmaması ile başlar ve büyür.
***
Nedir bu moralsizlik?
3 Mayıs tarihinde cumhurbaşkanı kimse bugün de o ve 13 Mayıs’ta 295 millet vekili olan AKP’nin bu gün 267, 49 vekili olan MHP’nin 50 vekili var. 2018’de Meclis’e 344 vekil gönderen Cumhur İttifakı bugün için 322 vekilde kaldı.
Yılgınlığa yer yok. 28 Mayıs nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, aydınlık için mücadele bugün daha güçlüdür.
Fotoğraf: umudakoşanlar.org.tr