Yazar ve belgesel yapımcısı Gülşah Çeliker’in kaleme aldığı “Haritacı ve Kaşif”, tüm dönemlerin en önemli denizci, kartograf ve bilim adamı Piri Reis’in maceralı yaşamını ve Amerika’nın kaşifi Kristof Kolomb’un haritasını da alarak hazırladığı dünya haritalarını, Akdeniz portolanı (*), Kitab-ı Bahriye’si ile dünya çapındaki başarılarını tarihi romanla anlatıyor.
Çeliker’in romanında, gerçek kaynaklar, ulusal ve uluslararası belgelere dayanan, efsane ve hikayeler renkli bir üslupta, senaryo dilinde okuyucuya sunuluyor.
10 yıllık global belgesel çalışmasının ilk aşaması olarak çıkan, ”Haritacı ve Kaşif” romanı, Piri Reis’in gözünden o dönem tarihini, Türk-Osmanlı İmparatorluğu’nun zirve döneminde yaşanan olayları, denizciliğin ve deniz gücünün yükselişini, Akdeniz’deki gelişmeler çerçevesinde ve keşifler çağının özgün atmosferinde dile getiriyor.
Romanda, Akdeniz havzasındaki gelişmelere, Kristof Kolomb’un Amerika’yı keşfetmesi özgün hikayesi ile Osmanlı Padişahı II. Bayezit’den destek almak üzere İstanbul’a gelişine de değiniliyor.
Aynı dönemde, İspanyol Musevilerinin Türk topraklarına gelmeleri ve kurtarılma öyküsüne ve o sırada Piri Reis’in bir Musevi kızla aşkına da yer veren tarihi romanda, İtalya, İspanya ve Portekiz’deki gelişmeler gerçek bilgi ve belgelere dayanarak anlatılıyor. Piri Reis’in kapsamlı dünya haritalarının da gizemi çözülüyor.
Türk imparatorluğunun zirve döneminde; üst üste yaşanan kara ve deniz zaferleri ardından, yapılan hatalar sonucunda denizlerdeki gücünü kaybetmesinin, dolayısıyla bilim ve teknikten kopmasının başlangıcını Piri Reis’in hayatı üzerinden anlatan roman, keyifli ve engin okuma deneyimi vadediyor.
(Hibya Haber Ajansı)
(*) 14. ve 15. yüzyılda Avrupa’da kullanılan, kıyılar ve limanlara dair bilgiler içeren el yazması denizcilik haritalar.