Cuma, 4 Tem 2025
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2025 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
Köşe Yazıları

2023’te neler yaşamışız biz!..

Hasan Sevilir Aşan
Son güncelleme: 10 Ocak 2024 00:10
Hasan Sevilir Aşan
Paylaş
Paylaş

2023 “Soğuk Savaş” tuğlalarının örülmeye devam ettiği, çatışmaların sıcak vekalet savaşlarına dönüştüğü, küresel çapta bir hesaplaşmanın körüklendiği, ve doğal felaketlerin tehdidi altında barışçıl olmayan bir yıldı.

Türkiye, uluslararası  daralmalara ilaveten, derin izler bırakan tahripkar bir deprem felaketi ve seçim yaşadı.

Pandemi izlerinin ancak silinmeye çalışıldığı, dengelerin yeniden kurulmaya başlandığı günlerde gelen deprem büyük yıkımlara yol açtı.

Korona virüsü ile başlayıp tüm dünyada hayatı dumura uğratan pandemi, kitlelerde beka endişesi ve ölüm korkusu yarattı.

Sınırların kapanıp, uçuşların, seyahatlerin durduğu, insanların adeta sanal elektronik kelepçelerle evlerine, karantinalara sıkıştırıldığı günler geçirdik.

Tarih, pandemi badiresini, derin izler bırakan kitle ölümleri, aşı ve maske entrikaları, bozulan toplumsal psikoloji ve sosyo ekonomik tahribatlarıyla not etti.

Korona, kontrol dışı asimetrik varyant ve mutasyonlarıyla günümüzde de tehdidini halen sürdürmekte.

Deprem

10’dan fazla şehrimizi yıkan, 15 milyona yakın vatandaşımızı etkileyen 6 Şubat büyük depremi yaralarını halen saramadığımız acımasız bir insanlık dramına dönüştü.

En çok etkilenen kadim medeniyetler şehri Hatay neredeyse haritadan silindi.

Binlerce cana mal olan felakete geç ve eksik müdahale, askerin ilk günlerde kurtarma operasyonlarına dahil edilmemesi, enkaz altındaki insanlara ulaşımı engelleyen internet kesintileri olumsuz etkiyi katladı.

Bugün Hatay’da binlerce vatandaşımızın barınma, su, gıda ve ilaç gibi temel ihtiyaçlarının karşılanmasını kış koşulları altında, çaresizlik içinde beklediği biliniyor.

Seçimler

Yıl içinde yapılan parlamento ve başkanlık seçimleri, nüfusun en azından yarısında yarattığı büyük hayal kırıklığı ve öfke ile hatırlanacaktır.

Üçüncü dönem adaylık, diploma meselesi, parmak boyası, mühürsüz pusula ve sandık güvenliği tartışmaları gölgesinde hak, hukuk, adalet ilkelerinin rafa kaldırıldığı ortamda gerçekleşen seçimler seçmenin güven duygusunu zedeledi.

Sandık güvenliğini sarsan YSK tasarrufları, Cambridge Analytica, Dark Web gibi profesyonel algı dezenformasyonlarının yanı sıra, korku iklimi, darbe ve  iç savaş tehditleri, kazanmak için her yol mubahtır anlayışının göstergesiydi.

Cumhuriyet ibresinin hangi eksene kayacağı, reklam arası söyleminin bitip bitmediğini anlayacaktık.

Seçim sonuçları, ekonomik ve mali krizlere eklenen siyasi çıkmazlarla toplumu neredeyse bir çöküşün eşiğine getirdi.

Sığınmacılar

Tartışmalı gündemlerimizden birisi de başta Suriyeli ve Afganlar olmak üzere akın akın sınırlarımızı geçip, şehirlerimizde kümelenen sığınmacılardı.

Daha önceki düzensiz göçlerde uygulanan, sınır boylarına tampon bölge kurulması ve kamp tedbirlerine başvurulmadığı için milyonlarca sığınmacı ülke geneline yayıldı.

Türkiye, çatışmalı Orta Doğu coğrafyası ile Avrupa arasındaki köprü konumuyla, Afganistan, Irak, İran, Pakistan, Suriye ve Afrika Boynuzu kaynaklı göç dalgalarının Avrupa transiti olagelmişti.

Ancak son zamanların Batı güzergahındaki sıkı önlemler ve Avrupa ile aramıza örülen yüksek duvarlar nedeniyle buradan gidemeyen, ülkelerine de dönemeyenler için hedef ülke durumuna düştük.

Son on yılda sınırlarımızdan sızanların sayısının toplam nüfusumuzun yüzde 10’unu aştığı, ulusal güvenlik ve toplumsal sıkıntılar yaratacak şekilde on beş milyona yaklaştığı tahmin ediliyor.

Milyonlarca sığınmacıya ev sahipliği yaparken, binlerce yetişmiş, nitelikli insanımızın daha iyi bir gelecek için Batı kapılarını zorlaması ise ülke açısından başka  bir garabeti oluşturdu.

100. yıl

Cumhuriyetin yüzüncü yılı büyük beklentilere karşın devlet katında rutin protokoller, programlarla geçiştirildi.

Bu isteksizliğe halkın tepkisi, görkemli kutlamalar ve yüksek katılımlı sahiplenmeydi.

Ulusal kutlamalarda artık sır sayılmayan hükümet söylemi ile toplumsal anlayış arasındaki duygusal ayrışım daha bir görünür oldu.

Her milli bayramda Cumhuriyet değerlerinin sembolü haline gelen Anıtkabir, geçen yılki rekor ziyaretçi sayısını bu yılın heyecanı ile katlayarak, tüm zamanların rekorunu kırıyordu.

Yargı krizi

Anayasa Mahkemesinin kararlarının iktidar ve bazı yüksek yargı organlar tarafından tanınmaması, saygı duyulmadığının ilanı, Anayasal düzende zafiyete yol açtı.

Devlet ve adaletin omurgasını oluşturan hukukun üstünlüğü ilkesi zedelendi.

Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay arasında yaşanan son yargı krizleri, bir anlamda kuvvetler ayrılığının aşındırılması, çoğulcu anayasal yapının itibarsızlaştırılarak siyasallaşması girişimi sayıldı.

Oysa, Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzeni değiştirmeye, uygulanmasını önlemeye teşebbüsün cezası ağırlaştırılmış müebbettir.

Anayasanın değiştirilmesi dahi teklif edilemeyecek temel ilkelerinin, yasaların arkasından dolanarak değersizleştirilmesi de keza açık ihlal olmasına karşın, hukuk ve yargı bu yönde adım atmaktan imtina etmektedir.

Kupa

Yılın son günlerinde yaşanan bir skandal, nedense Suudi Arabistan’da oynanacağı ilan edilen Cumhuriyetin 100. Yıl Süper Kupa finalinin iptaliydi.

Suudilerin Atatürk itirazlarının yanı sıra ortaya atılan parasal iddialar halen bilinmeyenlerle dolu bir entrika yumağıdır.

İki markalaşmış futbol takımımızın kurucu liderimiz üzerinden yapılan pazarlıklara boyun eğmeyerek, sahaya çıkmayı reddettiği karşılaşma, özünde yerli ve yabancı kaynaklı Atatürk alerjisi karşısında Atatürk sevgisinin zaferi ile sonuçlanmıştır.

Yerel seçimler

2023 yılının, depremli, seçimli, yüzüncü yıllı, anayasa ihlali skandallarının yorduğu ülkemiz, yeni yılın ilk günlerinde bir yandan hortlatılan şeriat, hilafet kabusu ile cebelleşirken bir yandan da sonuçları Cumhuriyetin bekası açısından dönüm noktası sayılabilecek  yerel seçimlere kilitlenmiş durumda.

Demokrasi ibresinin yönünü belirleyecek yerel seçimler sürecinin siyasal gerginliklere gebe olduğu şimdiden anlaşılmaktadır.

Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
YazanHasan Sevilir Aşan
Takip et:
Emekli Büyükelçi. Adana doğumlu, Karadeniz Ereğli ve Ankara’da eğitimini tamamladı. Ankara Üniversitesi BYYO geçişli SBF Uluslararası ilişkilerden mezun. Dışişleri Bakanlığındaki 40 yıllık hizmetinde, Merkezde, personel, İktisat ve siyasi dairelerde görev aldı. Hariciye kariyerini Hindistan, Libya, Çekoslovakya ve İngiltere’yi takiben Tebriz ve Melbourne’da Başkonsolos, Arnavutluk ve Güney Sudan’da Büyükelçi olarak tamamladı. Çanakkale Savaşları Anma Törenleri Koordinatör Büyükelçisi ve G20 Türkiye Başkanlığında, Görev Gücü Başkanlığını yürüttü. İlgi alanları Balkanlar, Avustralya, Afrika, İran ve G20 ile Çanakkale 1915, Anzaklar, mülteci ve insani yardım meseleleri. 2019 yılından itibaren, Türkiye’nin en eski yerel gazetesi Yeni Adana’da, Defter başlıklı köşesinde diplomasi ve uluslararası ilişkiler üzerine düzenli yazıları yayınlandı.
Önceki Makale Dünya dilleri hakkında ilginç bilgiler
Sonraki Makale ‘Çalışamayan’ Gazeteciler Günü

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

Köşe YazılarıManşet

Teslimat robotu Dastavşik

M. Hakkı Yazıcı
4 Temmuz 2025
EditörKöşe Yazıları

Avrupa’nın hırsları ve Türkiye

Okay Deprem
4 Temmuz 2025
EditörKöşe Yazıları

Bufalo, bizon ve “bizim manda”

Dr. Nevin Sütlaş
29 Haziran 2025
Köşe Yazıları

İran’da kadınlar, savaş ve rejim

İsmail Boy
25 Haziran 2025
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?