Ulaş Başar Gezgin
Tarikatların çok konuşulduğu bir dönemde, tarikatlara ilişkin filmleri gündeme getirme zamanı. Başlayalım o zaman:
Wild Wild Country (2018)
Tarikatlar konusunda başyapıt olan dizi film, Osho’nun yükselişini ve düşüşünü konu alıyor. Film, 1968’de Hindistan’da açılıyor. Osho’nun o dönem çok takipçisi vardır. Bunlardan Amerikalı olanları, Amerika’da 50 evlik bir toprak satın alıp Osho’yu davet ederler. Osho, lüks bir arabayla gelip Amerika’nın orta yerine hançer gibi saplanır. Lüks araba koleksiyonu adeta bir takıntısıdır. Başından itibaren, Amerikan medyası bu topluluk hakkında olumsuz yargılarda bulunuyor ve bunlar elbette boşa değil. Buna karşın çok geçmeden Osho’nun izleyicileri dünya çapında 500 bine ulaşır. Daha sonra, Osho ile tarikatın ikinci kişisi arasında büyük bir sürtüşme yaşanacak; bu durum, tarikatın içyüzünün kamuoyuna aktarılmasını sağlayacaktır. Film, Osho’nun ölümüne dek tarikatın izini sürüyor.
Kumaré (2011)
Bu filmde, yönetmen bir sosyal deneye girişiyor. Kendini guru gibi gösteriyor; görünüşünü ve aksanını değiştiriyor. Kendisinden etkilenenler oluyor ve birçok izleyici kazanıyor.
God Loves Uganda (2013)
Bu belgesel film, Amerikan Evanjeliklerinin Uganda’daki etkinliklerine odaklanıyor. Filmde, ABD’li ve Ugandalı Evanjeliklerle söyleşiler var. (Manşet fotoğrafı)
Going Clear: Scientology & the Prison of Belief (2015)
Bu belgesel film, tarikattan ayrılanların anlatımıyla Sayntoloji (Scientology) Kilisesi’ne odaklanıyor. Film, tarikatın elbette hiç hoşuna gitmiyor. Suçlamalar arasında dayak ve hapsetme var. Tarikatın John Travolta ve Tom Cruise gibi ünlü destekçileri var. Filmde destekçi ünlülere de yer verilmiş.
Holly Hell (2016)
Bir tarikatın videocusu, 22 yıllık üyelikten sonra tarikattan ayrılırsa ne olur? Ayrılan videocu, Holly Hell filmini çekiyor. İçeriden bir anlatımla tarikata ilişkin bilgiler veriliyor ve sonrasında ayrılma kararını görüyoruz.
The Master (2012)
Filmde bir 2. Paylaşım Savaşı gazisinin bir tarikata katılma süreci anlatılıyor. Tarikatın şiddet koluna dönüşen başkişi, sonunda tarikat lideriyle tutuklanıyor. Bir yandan sorgulama süreci başlıyor, bir yandan da tarikatta ajan olduğuna ilişkin bir algı oluşuyor.
Bikram: Yogi, Guru, Predator (2019)
Filmde bir yoga tarikatı liderinin yükselişi ve düşüşünü görüyoruz. Lider, birçok cinsel saldırı suçlamasıyla karşı karşıya kalıyor.
Colonia (2015)
Film, Şili’de, kendini gizleyen eski bir Nazi subayının kurduğu tarikatı konu alıyor. Siyasal bir içeriği de var. Anti-komünist bir tarikat, Pinochet karşıtlarına karşı operasyon merkezi. “Girmesi kolay çıkması zor (ölüm)” türünden bir tarikat.
In the Line of Duty: Ambush in Waco (1993)
Film, 1993’te gerçekleşen ünlü bir çatışmayı konu alıyor. FBI, yasadışı olarak silah bulundurdukları gerekçesiyle tarikat evlerine operasyon düzenlediğinde, tarikat üyeleri direnir. Sonunda 82 üye, 4 ajan ölecektir. Çatışmalar, tam 51 gün sürer. Ölenler arasında tarikat lideri, çocuklar, hamile kadınlar da vardır.
Guyana: Cult of the Damned (1979)
Bir tarikat lideri izleyicileriyle birlikte Guyana’da bir ütopya kurar. Ama “senin ütopyan benim distopyam” olur. Tarikat içi şiddet iddiaları yaygınlaşıyor. Sonunda izleyiciler, liderlerinin talimatıyla topluca intihar edecektir.