Fuad Safarov, Moskova
Rusya’nın önde gelen dış politika uzmanlarından Andrey Kortunov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 seçimlerini kazanabilmek için dış politikada bir zafere ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Resmi TASS Haber Ajansına konuşan Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi (RIAC) Genel Direktörü Kortunov, Türkiye’nin terör örgütü PKK’ya karşı mücadele bağlamında Suriye’nin kuzeyinde sınır ötesi bir kara harekatı düzenleme olasılığını değerlendirdi. Rus uzmana göre Suriye’nin kuzeyindeki Kürtler ABD’nin desteğinin devam edeceğine inandıkları için kendilerinden emin davranıyor.
Kortunov, “Bugün Erdoğan’ın önünde zorlu seçimler var, bu yüzden bir tür dış politika zaferine ihtiyaç duyuyor. İki konuya odaklanıyor. Birincisi ABD’ye Kürtlere desteğini azaltması ve Kürtlerin de iddialarını yumuşatması için bir mesaj gönderiyor” dedi.
İkinci mesajın Moskova’ya yönelik olduğunu savunan Kortunov, “Rusya’nın, Şam’ın Kürt bölgeleri üzerinde kontrolünü sağlaması için Beşar Esad ile daha aktif çalışmasını istiyor. O zaman belki tampon bölge kalacak ama fazla genişlemeyecek” diye konuştu.
Ankara’nın, operasyonun şu andaki haliyle yetersiz kalması durumunda kara harekatı da dahil olmak üzere daha kararlı adımlar atmaya hazır olacağını tahmin ettiğini belirten Kortunov aynı zamanda Amerikalıların Kürtleri sonuna kadar desteklemekten vazgeçmeyeceğine işaret etti.
Kara operasyonu olasılığının artık oldukça yüksek olduğunu belirten Rus uzmana göre, sorun operasyonun ne denli kapsamlı olacağı:
“Kürt nüfusu da dahil olmak üzere minimum kayıpla sınır boyunca Suriye topraklarına minimum derinlikte gidecek sembolik bir harekat olabilir. Veya Suriye topraklarına derinlemesine girmek ama bu tüm savaşan taraflar için ciddi maliyetlere neden olabilir. Her halükarda Erdoğan için kararlılığını şimdi göstermesi önemli.”
ABD ordusunun hâlâ Suriye’nin kuzeyinde bulunması nedeniyle Türkiye’nin çok dikkatli ilerlemesi gerektiğini belirten Kortunov, “Tabii ki kimse bir Türk-Amerikan çatışması istemez. Erdoğan’ın görevi sadece Kürt birliklerini tampon bölgeden çıkarmakla sınırlı kalmasını sağlamaktır” diye konuştu.
Rus uzman, ABD’nin NATO müttefiki Türkiye’yi görmezden gelmesinin mümkün olmadığını ancak aynı zamanda IŞİD’e karşı savaşmış Kürtleri de terk edemeyeceğini söyledi.
Erdoğan-Esad görüşmesinin mümkün olduğunu da vurgulayan Kortunov, “Bugün, genel olarak, Türkiye’nin Esad’a karşı tutumu biraz değişti. Elbette, ilişkilerin tam olarak yeniden kurulması hakkında konuşmak için henüz çok erken ancak prensipte bir tür diyalog şimdiden başladı” diye konuştu.
“Mutabakatı uygulayın”
Dışişleri Bakanlığı, Bakan Yardımcısı Sedat Önal’ın, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Vershinin ile Ankara’da yaptığı siyasi istişarelerde, terör örgütü PKK/YPG konusunda imzalanan mutabakat zaptının hükümlerinin yerine getirilmesi beklentisinin yinelendiğini açıkladı.
Hürriyet’in haberine göre açıklamada, Suriye’de çözümün gerekliliğine işaret edilirken, “Sadece Suriye’nin toprak bütünlüğüne değil, milli güvenliğimize yönelik varoluşsal tehdit teşkil eden PKK/YPG/PYD terör örgütüyle mücadelede kararlılığımız yinelenmiş, Rusya Federasyonu ile Ekim 2019’da imzalanan Mutabakat zaptının hükümlerinin yerine getirilmesi beklentimiz ifade edilmiştir” denildi. Mutabakat, YPG’nin Türkiye-Suriye sınırından 30 km içeri çekileceği, Menbiç ve Tel Rıfat’tan çekileceği yer almıştı.
Bu konu Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le dün yaptığı telefon konuşmasında da ele alındı.