Son dönemde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) yönelik sembolik de olsa dikkat çekici hamlelerde bulunan Moskova Ada’daki durumun değiştiği ancak somut adımlar atmak için acele etmeyeceği mesajını verdi.
Rusya Dışişleri Bakanlığında görevli bir diplomat, KKTC ile Rusya arasında son dönemde karşılıklı mesajlarla başlayan yakınlaşma sürecini Medya Günlüğü’ne değerlendirdi.
Adının açıklanmasını istemeyen Rus diplomat, “2022 yılında Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı Özel Askeri Operasyonu’na kadar Moskova için Kıbrıs meselesi ‘kutsal’ ve ‘dokunulmaz’ bir konuydu. Fakat Güney Kıbrıs’ın (Rum Kesimi) Doğu Akdeniz bölgesindeki dış politika faaliyetleri ve Batı’nın Rusya karşıtı oyunlarına bulaşması, ikili iş birliğimizi belirli alanlarda olumsuz etkiledi” dedi.
Güney Kıbrıs’ın Rusya’ya yönelik Avrupa Birliği (AB) yaptırımlarına katılma konusundaki tutumundan dolayı hayal kırıklığına uğradıklarının altını çizen diplomat, “Kıbrıs, Rusya ile uçak seferlerini durdurdu. Oysa bölgede çok sayıda soydaşımız yaşıyor ve oraya tatile gidiyordu. Güney Kıbrıs’taki Rus vatandaşlarının banka hesapları kapatıldı. Bu gibi gelişmeler ikili ilişkilerimizi olumsuz etkiliyor” diye konuştu.
Rus diplomat, “Bugün yaşadığımız jeopolitik gelişmeler, bölgeyi de etkiliyor. 2022 yılına kadar Moskova için Kıbrıs konusu ‘dokunulmazdı’ ama artık ortada bir farklı bir tablo var” değerlendirmesinde bulundu.
Gelişmeleri takip ettiklerini belirten Rus diplomat, “Elbette süreci izliyoruz. Fakat Kıbrıs’la ilgili henüz somut bir şeyin, bir planın olduğunu söylemek çok zor. Somut bir şey yok. Evet gelişmeleri takip ediyoruz ama herhangi bir somut adım konusunda konuşmak çok zor” dedi.
Karşılıklı mesajlar
Lefkoşa’dan Moskova’ya gönderilen son mesaj, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Özel Danışmanı Gökhan Güler’in geçen hafta, AB ve Washington’ın Doğu Akdeniz’de egemenliğinin önlenmesi için Rusya’ya ikili iş birliğinin geliştirilmesi çağrısında bulunması olmuştu.
Rus resmi TASS Ajansının sorularını yanıtlayan konuşan Güler, Rusya ile KKTC arasında iş birliğinin bölge için faydalı olacağını belirterek, “İki taraf arasında her alanda iyi ilişkiler kurulmasının, AB ve ABD’nin Doğu Akdeniz’e hakim olma çabalarını boşa çıkaracak stratejik bir adım olabileceğine inanıyorum. Bu, bölgedeki güvenlik mimarisinin inşası bağlamında dengeleyici bir faktör olabilir” dedi.
Kısa süre önce, Rusya’nın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Murat Zyazikov, Kıbrıs Rum Kesimi’nin Batı’nın yaptırımlarına katılarak hava sahasını Rus uçaklarına kapatması nedeniyle KKTC uçuşlarını başlatabileceklerini ima etmişti.
Zyazikov daha önce de, Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan Ruslar için konsolosluk hizmetlerine başlamasının “çok gecikmiş bir karar” olduğunu söylemişti.
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den Moskova ile Lefkoşa arasında diplomatik ilişki kurulması olasılığını değerlendirmesini istemesi de Rus medyasında büyük yankı yarattı.
Moskova Sovyetler Birliği döneminden beri değişmeyen bir Kıbrıs politikası izliyor ve KKTC’yi tanımıyor. Ancak Ukrayna’daki gelişmelerin ardından bir yandan Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi’nin Batı’nın yanında yer alması, diğer yandan Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin gelişmesine bağlı olarak Moskova’nın resmen tanıma aşamasına ulaşmasa da KKTC ile yakınlaşma olasılığı doğdu.
Medya Günlüğü’nün konuyla ilgili haberi Rusya’nın uluslararası haber ajansı Rossiya Segodnya’ya bağlı inosmi.ru sitesi tarafından Rusça’ya çevrildi. Bazı okurlar, Rusya’nın KKTC’yi tanınması gerektiği konusunda yorumlarda bulundu.
Fuad Safarov, Moskova
İlgili haberler: