Rusya’nın nükleer doktrinini güncelleyerek kendisine konvansiyonel (klasik) silahlarla düzenlenecek saldırılara bile nükleer misilleme bulunacağını açıkladığı gün Ukrayna’nın ABD’den aldığı ATACMS füzelerini kullanması zaten bir süredir hissedilen korkuyu daha arttırdı.
Dünyada şu anda dokuz ülkenin elinde toplam 13 bine yakın nükleer savaş başlığı bulunuyor. Bu ülkeler ABD, Rusya, Fransa, Çin, Birleşik Krallık, Pakistan, Hindistan, İsrail ve Kuzey Kore.
Aslında 60 bin nükleer savaş başlığının bulunduğu “Soğuk Savaş” dönemine göre nükleer silah sayısı bir hayli azalmış durumda. Ancak nükleer silahlara sahip bir ülkenin saldırıya uğraması halinde hemen misillemede bulunacağı düşünüldüğünde bunun zincirleme bir tepkiye yol açması yani nükleer bir savaş başlaması olasılığı hiç de ütopik, soyut ve uzak değil. Tek bir nükleer bombanın patlaması halinde, örneğin New York’ta 690 bine yakın kişinin hayatını kaybedeceği tahmin ediliyor.
ucsusa.org sitesinin yayınladığı listeye göre, söz konusu dokuz ülkenin sahip olduğu nükleer silahlar şöyle:
ABD
Sahip olduğu 5400 savaş başlığından 1744’ü hemen atılmaya hazır. Bunların çoğu denizaltılarda, silolarda ve hava üslerinde bulunuyor. Ayrıca, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu beş Avrupa ülkesindeki Amerikan üslerinde 100 civarında nükleer bomba var. Bunların Adana İncirlik dışında ABD’nin Belçika, Almanya, İtalya ve Hollanda’daki askeri üslerinde bulunduğu söyleniyor. icanw.org sitesine göre bu beş ülkedeki nükleer silah sayısı şöyle: İtalya 35, Türkiye, 20 (Türk medyasındaki haberlerde 50 deniliyor), Belçika, Hollanda ve Almanya’da ise 20’şer. Söz konusu Avrupa ülkelerindeki nükleer silahların stratejik değil, taktik olduğu belirtiliyor. Bunun anlamı ise stratejik nükleer bombaya göre daha az güçlü olmaları. Taktik nükleer başlıklı bir füze 300 kilotonluk yani Hiroşima’ya atılanın 20 katına eş bir patlamaya yol açıyor.
Karadan atılan kıtalar arası balistik füzeler (ICBM) fırlatma talimatının gelmesinden birkaç dakika, denizaltıdan atılan balistik füzeler (SLBM) ise 15 dakika sonra ateşlenebiliyor.
ABD nükleer cephanesinin en güçlü silahı Hiroşima’ya atılan bombadan 80 kat güçlü olan B83. En az güçlü olan ise, onun yüzde iki kadar yok etme gücüne sahip ki uzmanlar bunların kullanılma olasılığının daha yüksek olduğu görüşünde.
Rusya
Sahip olduğu 6000 savaş başlığının 1584’ü hemen ateşlenmeye hazır. Rusya ve ABD dünyadaki tüm nükleer silahların yüzde 90’ını ellerinde bulunduruyor. (Rusya’nın sahip olduğu nükleer silahların ayrıntılı listesi yazının sonundaki haberde yer alıyor)
Çin
“Soğuk Savaş” döneminde nükleer silahlarını geliştirmeye başlayan Çin’in cephanesi ABD ve Rusya’nın çok gerisinde. Kesin sayı bilinmemekle birlikte Çin’in elindeki nükleer savaş başlığı sayısının 410-500 arasında bulunduğu sanılıyor. Barış döneminde savaş başlıklarını füzelere takılı durumda bekletmeyen Pekin böylece, “ilk kullanan biz olmayız” mesajını veriyor. Çin’in ICBM’leri ülkenin kuzeybatısındaki üslerde bulunuyor.
Birleşik Krallık
Elindeki 120 savaş başlığından 40’ı hemen atılmaya hazır. Birleşik Krallık’ın bütün nükleer füzeleri denizaltılarda bulunuyor. Daha önce toplam 180 savaş başlığını aşmama kararı alan Londra, yeni üst sınır olarak 260’ı belirledi.
Fransa
Sahip olduğu 290 savaş başlığından çoğu denizaltılardan atılıyor. Fransa, nükleer doktrinin savunma amaçlı olduğunu söylemesine rağmen olağanüstü koşullarda nükleer silahı saldırıya uğramasa bile kullanabileceğini belirtiyor.
Kuzey Kore
“Soğuk Savaş”ın ardından ekonomik krize düşen ülke, diplomatik bir koz olarak nükleer program başlattı. Elinde 45-55 nükleer savaş başlığı bulunduğu tahmin edilen Kuzey Kore ayrıca, uzun menzilli füzeler de geliştirmeye çalışıyor.
Hindistan
Elinde 160 nükleer silah bulunan Hindistan rakibi Pakistan’la tarihsel bir çekişme içinde olsa da diğer yandan Çin’den de çekiniyor.
Pakistan
170 civarında nükleer silaha sahip olduğu düşünülen Pakistan, cephanesini güçlendirmeye devam ediyor. Pakistan’ın, etkisi daha sınırlı olan kısa menzilli taktik nükleer üretimine ağırlık vermesi nedeniyle uzmanlar bunların kullanılma olasılığının yüksek olduğuna inanıyor.
İsrail
Nükleer silahlara sahip olduğunu hiçbir zaman resmen kabul etmeyen İsrail’in elinde 100 civarında savaş başlığı bulunduğu tahmin ediliyor. Bu nedenle komşu Arap ülkeleri, silah üretebilmenin yolunu açacak nükleer enerji teknolojisi edinmeye çalışıyor.
Orijinal görsel: uk.news.yahoo.com
İlgili haber: