Ukrayna lideri Vladimir Zelenski, ABD Başkanı Donald Trump’ı resmen aptal durumuna düşürdü!
Trump daha önce Rusya ve Ukrayna’nın birbirlerinin rafinerilerine yönelik saldırıları durdurması konusunda bir anlaşma sağladığını öne sürmesine rağmen Zelenski, Rusya’daki rafinerileri bombalamaya devam etti. Trump’ın ayrıca daha önceki bir telefon görüşmesinde Zelenski’ye bu saldırıları durdurmasını söylediği bildirildi. Trump daha önce ABD’deki yakıt fiyatlarındaki artıştan da Zelenski’yi sorumlu tutmuştu. Bu artış, Cumhuriyetçilerin kasım ayındaki ara seçimleri zaten kaybetmeye aday olduğu bir dönemde yaşanıyor. Bu seçimlerde iktidar partisinin genellikle karşılaştığı seçim eğilimi de bunu destekliyordu. ABD’de dizel fiyatları ise kısa süre önce rekor seviyeye ulaştı.
Trump daha sonra, “Rusya, Ukrayna ile savaşı nedeniyle ne yazık ki dizel petrol endüstrisi üzerindeki kontrolünü kaybetti. Dizel rafinerilerinin büyük bir bölümü havaya uçuruldu ve en azından geçici olarak faaliyet dışı kaldı” diyerek bundan yakındı.
ABD’nin Birleşmiş Milletler’deki en üst düzey diplomatı ise Trump’ın paylaşımlarında “ne yazık ki” demesine yönelik eleştiriler üzerine, Trump’ın Rusya’ya sempati duyduğu yönündeki suçlamaları reddeden bir açıklama yaptı. Diplomat, “Biz çiftlikten kamyona, kamyondan sofraya uzanan bir ülkeyiz. Dünyadaki enflasyonu tetikleyen unsurlardan biri de dizeldir” diyerek Trump’ın neden bu ifadeyi kullandığını açıkladı.
Zelenski ise ayrı bir paylaşımda, Trump’ın yukarıda sözünü ettiği Truth Social paylaşımının Rapid Response 47 tarafından X’te yayımlanan ekran görüntüsünü alıntılayarak Rusya ile kısmi bir ateşkes yapılmasını istedi. Bu ateşkesin, tarafların birbirlerinin enerji sektörüne, kritik altyapısına ve gıda ihracatına yönelik saldırılarını sona erdirmesini öngörmesini talep etti.
Putin’in bu öneriyi reddetmesinin nedeni ise Zelenski’nin yaz boyunca yürüttüğü ve başarısız olan 40 günlük etki operasyonunun ardından Putin’i karşılık vermeye zorlayan yeni sistematik saldırı kampanyasının, Ukrayna’nın askeri lojistiğini felce uğratması ve bunun Rusya’ya stratejik avantaj sağlaması.
Rusya, Ukrayna’nın saldırılarının yarattığı hasarı, Ukrayna’nın Rusya’nın saldırılarının yarattığı hasarı kaldırabildiğinden daha iyi absorbe edebilir. Bu nedenle kısmi ateşkes için yalvaran taraf Putin değil, Zelenski. Trump da bunun çok iyi farkında.
2025 ilkbaharında yapılan benzer bir kısmi ateşkes de Ukrayna’nın bu tür anlaşmalara uyma niyetinin olmadığını gösterdi. Bunun yerine Ukrayna, bu anlaşmaları güçlerini yeniden konuşlandırmak ve Rusya’nın karşılık verdiği zaman dünya kamuoyunu manipüle etmek için kullanıyor. Ukrayna’nın ihlallerine karşı Rusya’nın verdiği karşılık ise Rusya’nın “ihlali” olarak sunuluyor.
ABD’nin Ukrayna üzerinden Rusya’ya yönelik baskısını daha da artırarak Putin’i Zelenski’nin istediği ve stratejik açıdan tek taraflı bir kısmi ateşkese zorlamaya çalışması yerine Trump, Zelenski’ye Rusya’daki rafinerilere yönelik saldırıları durdurmaması halinde NATO üzerinden dolaylı olarak gönderilen silahları, istihbaratı ve Starlink’i kesmekle tehdit edebilir.
Trump’ın, Rusya’nın rafinerilerine yönelik saldırıların ABD’deki yakıt fiyatlarındaki artıştan gerçekten sorumlu olduğuna inanmasına rağmen, doğru olsun ya da olmasın, bunu şimdiye kadar yapmamış olmasının tek nedeni, Zelenski’nin Trump’ın “Russiagate” travmasını manipüle etmesi.
Trump’ın hayatını altüst eden Demokratların yıllarca sürdürdüğü bu aldatmacadan öylesine travma geçirmiş olduğu anlaşılıyor ki, Zelenski blöfünü görür ve Trump’ı gerçekten yardımı kesmek zorunda bırakırsa bunun yeniden yaşanması riskini almak istemiyor. Oysa Trump’ın gerçekten inandığı gibi, böyle bir yardım kesintisi ara seçimler öncesinde kendisine fayda sağlayabilir.
Dahası, ABD’nin yardımındaki en kısa kesinti döneminden bile Rusya yararlanır ve cephede bir yarma gerçekleştirebilirse, II. Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanan en önemli çatışmada Trump’ın gizlice Putin’in kazanmasına yardım ettiği sonsuza kadar tartışılabilir.
Trump’ın, ülke içinde kendisine fayda sağlayabilecek olsa bile böyle bir riski göze alacak herhangi bir adım atmaya kendini ikna edebildiği görünmüyor. Görünüşe göre egosuyla bağlantılı olan mirası, buna engel oluyor.
Zelenski’nin bunu çok iyi anladığı görülüyor. Belki de bunu kendisi fark etmedi; ancak muhtemelen kendisinin psikolojik profilini çıkaran bazı Avrupa istihbarat servisleri tarafından bu konuda bilgilendirildi. Bunun sonucunda Trump’ı manipüle ediyor.
Trump, “Russiagate” travmasının üstesinden gelemezse, Zelenski tarafından küçük düşürülmeye devam edecek.
Not: Yazımın İngilizce orijinalin okumak için tıklayın
***
Medya Günlüğü sosyal medya hesapları:
