Rus resmi Ria Novosti Haber Ajansı, Moskova’nın Ukrayna krizindeki politikaları nedeniyle Yunanistan ve Kıbrıs’la ilgili önemli konulardaki tutumunu değiştirdiğini yazdı.
Ajansın haberinde, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un geçen hafta Moskova’da düzenlediği basın toplantısında, “Nasıl yaşayacaklarına Kıbrıslılar karar versin” dediği hatırlatıldı.
Yunan gazetesi Kiriakatiki Demokratiya’da yer alan habere atıfta bulunan Ria Novosti, “Moskova, Ukrayna meselesi nedeniyle Atina’ya fatura çıkardı ve Yunan-Türk ve Kıbrıs meselelerinde Erdoğan lehine çarpıcı bir şekilde tavır koydu” diye yazdı.
Ukrayna ihtilafı nedeniyle Atina-Moskova ilişkilerinin gerginleştiğini belirten Ria, “Rusya’nın özel askeri operasyonunu başlatmasıyla Yunanistan düşmanca bir tavır takındı. Yunan siyasetçiler Rusya ile savaş halinde olduklarını açıkladılar” dedi.
Ajansı aktardığına göre, Kiriakatiki Demokratiya konuyla ilgili haberinde şunları yazdı:
“Uluslararası alanda, Yunanistan ve Kıbrıs’a ilişkin olarak, Yunan çıkarları açısından son derece önemli konularda Moskova’nın tutumunda tam bir değişiklik oldu. Rusya, Doğu Akdeniz ve Ege Denizi’ndeki yetki alanlarına ilişkin konularda Ankara’ya daha yakın tavır takınıyor. Rus resmi yetkililerinin açıklamalarını dikkate alırsak, Kıbrıs’a yönelik değişim özellikle etkileyici. Lavrov basın toplantısında, Moskova’nın Lefkoşa’ya (Rum Kesimi) ulusal meselede verdiği desteğin önemli ölçüde zayıfladığını ima etti. Yunanistan’ın Ege Denizi’ndeki karasularının 12 deniz miline çıkarılması konusunda ise Moskova açık bir tutum sergiledi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, 2020 yılından bu yana İyon Denizi’ndeki Yunan karasularının 12 deniz miline çıkarılmasına onay vermediğini açıkça belirtti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da, Rusya’nın tutumunun Türkiye’ye yaklaştığını açıkça ortaya koyan bir açıklamada bulundu.”
Son dönemde Moskova, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) yönelik sembolik de olsa dikkat çekici hamlelerde bulunuyor.
Rusya’nın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Murat Zyazikov, Kıbrıs Rum Kesimi’nin Batı’nın yaptırımlarına katılarak hava sahasını Rus uçaklarına kapatması nedeniyle KKTC uçuşlarını başlatabileceklerini ima etmişti. Zyazikov ayrıca, Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan Ruslar için konsolosluk hizmetlerine başlamasının “çok gecikmiş bir karar” olduğunu söylemişti.
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den Moskova ile Lefkoşa arasında diplomatik ilişki kurulması olasılığını değerlendirmesini istemesi de Rus medyasında büyük yankı yaratmıştı.
Saygın Rus askeri tarihçi Aleksandr Şirokrad, Yunanistan’ın Rusya karşıtı adımlarına yanıt olarak Moskova’nın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC) tanıması gerektiğini söylemişti.
Moskova Sovyetler Birliği döneminden beri değişmeyen bir Kıbrıs politikası izliyor ve KKTC’yi tanımıyor. Ancak Ukrayna’daki gelişmelerin ardından bir yandan Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi’nin Batı’nın yanında yer alması, diğer yandan Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin gelişmesine bağlı olarak Moskova’nın resmen tanıma aşamasına ulaşmasa da KKTC ile yakınlaşma olasılığı doğdu.