Ünlü Rus bilim insanı Prof. Dr. Aleksandr Myasnikov, Rusya’da Yunan menşeli olduğu sanılan bazı gıda ürünlerinin aslında Türk kökenli olduğunu söyledi.
Türk atalarıyla her fırsatta övünen Myasnikov, Rossiya-1 kanalında sunduğu sağlık programında Rusya’da “Greçka” olarak bilinen karabuğdayın faydalarını anlattı.
Myasnikov, “Karabuğday bize nereden geldi biliyor musunuz? Ben Yunanistan’dan sanıyordum ama hayır öyle değilmiş. Çin ve Türkiye üzerinden Rusya topraklarına gelmiş. Türkler arasında çok yayılmış. Doğu’dan, Türkiye’den gelen her şey bizde Yunan menşeli olarak adlandırılıyor” dedi. Ünlü doktor karabuğdayda çok fazla demir bulunmasına karşın emilim sağlanamadığı için yararlı olmadığını söyledi.
Daha önce Myasnikov, kahvenin insan vücudunda kanser ve siroz gelişimini önlemeye yardımcı olduğunu belirterek, “Ben Türk kahvesini tercih ediyorum. Zaten annemin babası Türk” demişti.
Myasnikov, kahvenin sağlığa diğer faydalarını “Bulaşıcı hepatiti olan kişilerin de kahve içmesini tavsiye ediyorum. Bu tür insanların günde 3-4 bardak kahve içmesi normal. Ayrıca kahve kalp krizi riskini azaltır ve hafızayı geliştirir” diye sıralamıştı.
Ünlü doktorun annesi Ülker (Olga) Myasnikova da, “Olga Myasnikova’dan Sağlık ve Uzun Ömür İçin Reçeteler” ve “100 Yaşına Kadar Nasıl Bir Kadın Olarak Kalınır” kitaplarında Türk kahvesinden vazgeçmediğini, her sabah kahvesini yudumlayarak güne başladığını yazıyor.
Sovyet lideri Mihail Gorbaçov’un ekonominin yeniden yapılanması için başlattığı “Perestroyka”nın az bilinen sonuçlarından biri de geleneksel Türk kahvesinin Kremlin Sarayı mutfağına girmesi olmuştu.
Rusya Federal Koruma Servisi (FSO) tarafından hazırlanan “Kremlin-Özel Mutfak” kitabındaki bilgilere göre, 1980’li yılların ortalarında, hazır kahve sevmeyen Sovyet lideri Gorbaçov’un eşi Raisa Gorbaçova bundan böyle kahvenin cezvede yapılmasını istedi.
Konuyla ilgili satırlarda, “Gorbaçov’un 1980’lerin ortasında start verdiği reformlar, sadece siyaset ve ekonomide değil, Kremlin’in mutfağında da başladı. Örneğin, sofra takımlarının görünümüne daha çok önem verildi. Lomonosov Porselen Fabrikası tasarımcıları özel takımlar yapmaya başladı. Sonra da kahve modasına geçildi” deniliyor.
Ayrıca, Rus tarihçi Galina Astapenko da Rusya’nın güneyinde yaşayan Slav asıllı Don Kazaklarının kahve içme geleneğinin Osmanlı’dan geldiğini belirtmişti.
Fuad Safarov, Moskova