Perşembe, 15 May 2025
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2025 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
Günlük

Yeltsin de Clinton’a bağırmıştı

Medya Günlüğü
Son güncelleme: 3 Mart 2025 19:58
Medya Günlüğü
Paylaş
Paylaş

ABD Başkanı Donald Trump ve Başkan Yardımcısı J. D. Vance’le Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski arasında kameraların önünde yaşanan tartışma diplomasi tarihine geçti.

Bu boyutta olmasa ve kameralara yansımasa da 9 Mayıs 1995 tarihinde NATO’nun yayılması konusunda ABD Başkanı Bill Clinton’la Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin arasında yaşanan bir kavga daha var.

12 Temmuz 2024’te Medya Günlüğü’nde yayınlanan o haber şöyleydi:

Moskova’nın, Ukrayna’yı işgalinin gerekçelerinden biri olarak gösterdiği NATO’nun doğuya doğru genişlemesiyle ilgili yeni belgeler yakın sayılabilecek bir geçmişte Rusya ile ABD arasında yapılan konuyla ilgili görüşmeleri gün yüzüne çıkardı.

NATO’nun Washington’da sona eren 75. kuruluş yıl dönümü zirvesi öncesinde Amerikan National Security Archive (Ulusal Güvenlik Arşivi) 1990’lı yıllara ait gizli belgeleri kamuoyuna ilk kez açıkladı.

National Security Archive’ın internet sitesinde yayımlanan belgelerde dönemin ABD Başkanı Bill Clinton ve Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin’le, ayrıca iki ülkenin üst düzey yetkilileri arasında yapılan görüşmelerin tutanakları yer alıyor.

Yeltsin, Rusya-NATO Kurucu Belgesi’nin 1997 yılında Helsinki’de imzalanmasından önce Clinton’a, “Tutumumuz değişmedi, NATO’nun doğuya doğru genişlemesinin hata olduğunu düşünüyoruz. Bu anlaşmanın Rusya’ya getireceği sıkıntıları hafifletmek için bazı adımlar atmam gerekecek. Anlaşmayı, istediğim için değil, mecbur olduğum için imzalayacağım. Bugün için başka bir çözüm göremiyorum” diyor.

Ardından Yeltsin, belgede yer almayacak ve kamuoyuna açıklanmayacak bir “centilmenlik anlaşması” öneriyor ve Clinton’ın hiçbir eski Sovyet cumhuriyetinin NATO’ya alınmayacağı konusunda söz vermesini istiyor.

Clinton ise, böyle bir anlaşmanın gizli kalmasının mümkün olmadığını ve duyulmasının Rusya’yı zor durumda bırakacağı gerekçeleriyle söz vermeye yanaşmıyor. Clinton, dönemin Almanya Başbakanı Helmut Kohl’le Fransa Devlet Başkanı Jacques Chirac’ı kastederek, “Helmut ve Jacques’la konuştun, onların ne düşündüğünü biliyorsun. Kimse hızlı ve toptan bir NATO genişlemesinden bahsetmiyor” diye ekliyor.

Belgelerde, Yeltsin başta Rus yöneticilerin İttifak’ın yayılması olasılığından rahatsız olduğu ve kuşkular beslediği ancak ABD ile iyi ilişkileri de önemsediği yer alıyor.

1995 tarihli bir belgeye göre, Clinton’a sunulan notta Rusya’nın NATO’nun genişlemesi konusundaki itirazını sertleştirmeye başladığı belirtiliyor.

Aynı belgeye göre, 9 Mayıs 1995 tarihinde Clinton Yeltsin’e jest yapmak amacıyla, Sovyetlerin Nazilere karşı kazandığı zaferin yıl dönümünde Moskova’da düzenlenen törene katılıyor. Ancak Yeltsin Clinton’a, “NATO’nun yayılması bizim için utançtan başka bir şey değil” diye bağırıyor. Clinton ise, 1995 ya da 1996 yıllarında NATO’nun kesinlikle genişleme adımı atmayacağını söylüyor.

1994 tarihli bir belgeye göre ise, Yeltsin’i Moskova’da hastanede ziyaret eden ABD Başkan Yardımcısı Al Gore, 1995 yılındaki Rusya parlamento ve 1996 yılındaki başkanlık seçimlerinden önce bir genişleme olmayacağı sözü veriyor.

TürkRus.Com’un Rus Kommersant gazetesinden aktardığına göre Gore aynı görüşmede, “Clinton’ın Eylül ayında size söylediği şey, NATO’nun eninde sonunda genişleyeceği ancak sürecin kademeli ve açık olacağı ve sizinle dikkatle istişarelerde bulunacağımızdır” diyor.

Belgelerden, Washington’ın NATO’nun yayılmasını 1996 yılında ABD ve Rusya’da yapılacak başkanlık seçimlerinin sonrasına ertelediği, dolayısıyla NATO’nun doğuya doğru yayılmasının aslında başından beri planlı olduğu sonucu çıkıyor.

Fotoğraf: (soldan sağa) ABD Başkanı Bill Clinton, Fransa Devlet Başkanı Jacques Chirac ve Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin. (AFP)

İlgili haber:

Trump Zelenski’yi resmen kovdu
EtiketlendiDiplomasiJeopolitikRusya
Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
Önceki Makale “İnce Memed” kaç kişiydi?
Sonraki Makale Florida’nın renkli yüzü

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

EditörGünlük

Yönetmen Ali Özgentürk hayatını kaybetti

Medya Günlüğü
15 Mayıs 2025
GünlükManşet

Baş’tan Halk TV’ye tepki

Medya Günlüğü
15 Mayıs 2025
GünlükManşet

“Bekledim de gelmedin…”

Medya Günlüğü
15 Mayıs 2025
GünlükManşet

TRT World’e Hint engeli

Medya Günlüğü
15 Mayıs 2025
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?