Türk basınının sorunları elbette eskiden de vardı ama gazetecilik hiç bu kadar ayağa düşmemişti.
Türkiye’yi esir alan liyakatsizlik ve kalitesizlik kaçınılmaz olarak medyaya da yansımış durumda.
Usta-çırak ilişkisiyle mesleği öğrenenler, çalıştıkları kurumun geleneklerini bilenler sektör dışına itilince gazetecilik para kazanmak için yapılan sıradan bir mesleğe dönüştü.
Bugün kulağa inanılmaz gelse de eskiden gazeteler arasındaki tiraj yarışının itici gücü rekabetti. Okur kazanmak için başlatılan “tencere tabak” kampanyalarının öncesinde özellikle Hürriyet ve Milliyet gibi gazetelerin arasında neredeyse ölümüne bir rekabet yaşanırdı. Rekabet de gazetelerin rakiplerinden öne geçebilmek için farklı olmaya çalışmasını sağlardı. Özel haberler, yazı dizileri ve dikkat çekici bir birinci sayfa hazırlamak farklı olmanın anahtarlarıydı.
Günümüzde iktidar yanlısı olsun, muhalif olsun herkes kendi tribünlerine oynadığı için rekabetin yerini “karşı tarafa laf sokmak” aldı ve iyi gazetecilik yaparak okur kazanmaya çalışmak geleneği ortadan kalktı.
Oysa özellikle birinci sayfalar önemlidir, bir mağazanın vitrinine benzer. Vitrin ne kadar güzel, özenli ve farklı tasarlanırsa müşterinin (okur) içeri girme isteği artar.
Günümüzde ise gazetelerde, sadece gazetelerde değil internet sitelerinde de birbirinin kopyası haberleri neredeyse aynı başlıklarla görüyoruz. Aslında bu doğal bir sonuç: Rekabet kalmadığı için farklı olmaya çalışan artık yok.
Neyse ki istisna ve çok ender olsa da çölde vaha misali kimi zaman yaratıcı bir başlıkla karşılaşabiliyoruz.
Son örnek, bugün geçmişinden çok farklı bir gazeteye dönüşen Milliyet’ten.
Çarşamba günü çıkan Milliyet’in manşetinde şöyle bir başlık vardı:
İstanbul’da uçan daire!
Haber artan konut fiyatları ve kiralarla ilgili.
Milliyet editörleri basmakalıp bir başlık yerine dikkat çekici, farklı ve yaratıcı bir başlık seçmiş.
Tabii mecazi anlamda kullanıldığı için “uçan daire”nin tırnak içine alınması gerekiyordu ama o kadar kusur artık kadı kızında da olur!
Söz yaratıcı başlıktan açılmışken Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref’in Ankara ziyareti sırasında Sabah’ın attığı “Müşerref olduk!” başlığını da unutmamak gerekir.