18.8 C
İstanbul
18 Mayıs 24, Cumartesi
spot_img

‘Yapay zekâ’yı yakalamak mümkün mü?

ChatGPT, yapay zekâyı kullanarak kullanıcıların taleplerine yönelik metinler oluşturan bir sohbet robotu. ChatGPT’nin son zamanlarda bu kadar popüler olmasının sebebi, oluşturduğu metinlerin son derece gerçekçi, akıcı ve mantıklı olması. ChatGPT kullanıcılar tarafından deneyimlendikçe bu teknolojiyle neler yapılabileceği konusunda yeni bilgiler ediniyoruz.

ChatGPT tarafından oluşturulan metinlerin insanlar tarafından üretilenden kolayca ayırt edilememesi bazı etik sorunlara yol açıyor. Örneğin sonuçları bioRxiv’de yayımlanan bir araştırmada, alanında uzman bilim insanlarının ChatGPT’nin yazdığı sahte araştırma makalesi özetleri ile orijinal özetleri birbirinden ayırmakta zorlandıkları belirlendi. Ayrıca ChatGPT’nin ürettiği metinlerin intihal içerip içermediğini incelemek için kullanılan özgünlük testleri, metinlerin %100 orijinal içerikler olduğunu gösterdi. Bazı eğitimciler ise ChatGPT’nin öğrenciler tarafından verilen ödevleri yapmak için kullanıldığını söylüyor.

ChatGPT’nin oluşturduğu içerikler mantıklı görünse de her zaman doğru olmayabiliyor. Bu nedenle ChatGPT’nin verdiği cevapların doğruluğunu başka güvenilir bir kaynak kullanarak değerlendirmek hayli önemli. OpenAI şirketi eğitimciler için ChatGPT’yi kullanırken dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bir bilgilendirme yayınladı.

Peki, bir metnin ChatGPT tarafından mı yoksa bir insan tarafından mı oluşturulduğunu tespit etmek mümkün mü?

Bu konuda yapılan farklı araştırmalar var. Örneğin sonuçları arXiv’de yayımlanan çalışmada araştırmacılar, ChatGPT tarafından oluşturulan metinlerle insanlar tarafından üretilen metinlerin arasındaki farklara dair bilgiler paylaştı. Buna göre:

ChatGPT sadece sorulan soruya odaklı cevaplar verirken, insanlar tarafından üretilen metinlerde ana temayla ilgili diğer konulara da değinilebiliyor.

ChatGPT’nin oluşturduğu metinlerde genel kabul gören doğrulara dayanan objektif bir dil hâkimken, insanlar tarafından üretilen metinlerde kişisel yargılara dayanan ifadeler yer alabiliyor.

ChatGPT’nin verdiği cevaplarda duygu ifade eden anlatımlar daha azken, insanlar tarafından yazılan metinlerde duygu ifade eden noktalama işaretleri (örneğin ünlem, üç nokta vb.) ve parantez içi açıklama cümleleri daha fazla kullanılıyor.

ChatGPT tarafından oluşturulan metinleri tespit etmek için yine yapay zekâdan destek alan uygulamalar da var. Örneğin ChatGPT’yi kullanıma sunan OpenAI şirketi, yapay zekâ tarafından oluşturulan metinler ile insanlar tarafından üretilen metinleri ayırt edebilmek yeni bir sınıflandırıcı uygulama yayınladı. Yeni kullanıma sunulan sınıflandırıcı, yapay zekâ tarafından oluşturulan metinleri %26 oranında doğru olarak tespit edebiliyor. Metnin uzunluğu arttıkça sınıflandırıcının doğru tespit etme oranı da artıyor. Araştırmacılar sınıflandırıcıyı eğitmeye devam ettiklerini ve daha fazla geri bildirim alabilmek için uygulamayı genel kullanıma açtıklarını belirtiyor.

(bilimgenc.tubitak.gov.tr)

Medya Günlüğü

Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, dilediği konuda özgürce yazmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Medya Günlüğü
Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, dilediği konuda özgürce yazmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

İlginizi Çekebilir

4,757BeğenenlerBeğen
678TakipçilerTakip Et
11,500TakipçilerTakip Et

Popüler İçerikler