Cuma, 27 Haz 2025
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2025 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
Köşe Yazıları

Yapay zekâ ve Papa

Ulaş Başar Gezgin
Son güncelleme: 12 Haziran 2024 00:32
Ulaş Başar Gezgin
Paylaş
Paylaş

Bazı insanlar var ki yapay zekâ olduklarından kuşku duyuyorum, çok yönlüler, çok çalışıyorlar, mağaralarımıza yansıyan gölgelerin ötelerini görebiliyorlar

Oysa yapay zekâlar böyle mi ki? Bazı yapay zekâlar var ki “herhalde karşımdaki insan” diyorum, o kadar hata yapıyorlar ki, “bu kadar hata ancak insanda olur” diyorum. Gelecek, beyin implantlarında. Yapay zekâyla doğal zekâ hibritlenecek. Kimin daha zeki olduğunun bir önemi kalmayacak. Parçalardan değil bütünden bir zeka doğacak.

Teknik olarak nasıl bir gelecek bizi bekliyor? Artık tasarımcılara, site oluşturuculara, hatta mobil uygulama yazılımcılarına gerek kalmayan bir gelecek. Canva gibi şablondan tasarım yapan programların devamı gelecek. Şimdiden paralı sürümlerle kendi mobil uygulamanızı yapmak olanaklı.

Böyle dedik ama herkes bunları yapabilecek mi? Yapamayacak. Toplum daha önce de teknolojiye yatkınlar ve olmayanlar diye bölünmüştü; fakat bu sefer fark daha da açılacak. Yapay zekâyı kullanabilenler, tasarıma, programlamaya vb. para ödemeyecekleri için, büyük kazançlar elde edecek. Hatta bu işlerden para kazanmaya da başlayacaklar.

E-devlet bir kırılma noktasıydı, mobil bankacılık da öyle. Herkes bu ikiliye alışamadı. Daha fazla teknik beceri gerektiren durumlarda, bu farkın açılmasıyla, yapay zekâ üreticileriyle yapay zekâ tüketicileri ayrımı derinleşecek.

Telefon kullanıyoruz, bilgisayar kullanıyoruz ama bunların çoğumuz nasıl çalıştıklarını bilmez. Teknoloji ve özelde yapay zekâ, kitleler için bir kara kutu olmaya devam edecek.

İlla dini her şeye katacaksınız değil mi?.. Papa, etik yapay zekâ konusunda açıklama yapacağını duyurdu. Bre Papa sen etik uzmanı mısın? Etikle din aynı şey mi? Bilimsel bir konuda dinin hükmü ne olabilir? Bir benzerini bir yapay zekâ etiği kitabında görmüştüm.

Kitap çok iyi gidiyordu; sonlarda iki bölümü ilahiyata ayırdılar. Bilim insanları da din hakkında yorum yapsa kıyameti koparırsınız. İnanç, bireyseldir; öyle kalmalıdır. Din ne kadar kurumsallaşırsa insanlığa o kadar zarar verir; çünkü birilerini kapsadığı her zaman başkalarını düşmanlaştırarak dışlar.

Öte yandan, Papa’nın yorum yapabileceği başka bir konu var: Sanki kıtlığı varmış gibi bir rahip robot yapmışlar. O da dinle uyumlu olmayan sözler sarf etmiş, cemaatin tepkisini çekmiş. Gelecekte rahip robotlar da yaygınlaşabilir. Budistlerin bu yönde denemeleri var.

Peki yapay zekâ nereye gidiyor? Bu konuda yapılan araştırmalarda dikkat çekici bulgular var: Bir kere, en ileri modeller çok pahalı. Bunun etkisini ücretsiz ve premium üyelik ayrımında görüyoruz. Ücretsiz üyelikte programın çok dar bir bölümü kullanılıyor, kullanıcıyı ücretsiz üyelikten premium üyeliğe geçirmek için büyük çaba sarf ediliyor.

Ama burada bir gerilim noktası var: Ücretsiz sürümde ne kadar çok özellik sunulursa, kullanıcı premium üyeliğe o kadar çok geçmeyi yeğliyor. Bunun çözümü kredi sistemi. Kullanıcıya ücretsiz sürümde çok az bir kredi veriliyor. Fakat bu, genellikle bir programı değerlendirmek için yeterli olmuyor. Yapay zekâ kimi alanlarda insanları geçti; kimilerinde henüz emekleme aşamasında. Bir diğer konu da, devlet-akademi-endüstri üçlüsünden kimin yapay zekâ çalışmalarında daha baskın olacağıydı.

Daha önce devlet ve akademi öndeyken, şimdi endüstri dikkat çekici bir ilerleme kaydediyor. Bu da yapay zekânın insanlık çıkarları zararına daha da ticarileşmesi eleştirisini getiriyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi, şirket çıkarları bu araştırmalarda ön plana alınıyor.

Yapay zekâ uygulamalarında, ABD, şaşırtıcı olmayacak bir biçimde birinci sırada. Gerçekten de, incelediğimiz ve kullandığımız yapay zekâ araçlarının çoğu, ABD ürünü. Onu Çin, Fransa, Almanya ve Kanada izliyor; ancak ABD’yle aralarındaki fark çok büyük. Çin’in bu konuda büyük sıçrama yapması bekleniyor.

Bitirirken, birkaç yapay zekâ aracı önerisinde bulunalım:

Öncelikle en iyi sohbet robotu, Bing (https://www.bing.com/). Resim üretme seçeneği de var; çok ilginç resimler üretiyor.

Adobe Acrobat, 120 sayfayı aşmamak ve İngilizce olmak üzere, bir yapay zekâ eklentisine kavuştu.

Oluşturduğunuz kısa videolar için ses gerekirse, Free Sound’a bakabilirsiniz (https://freesound.org/). Bu, yapay zekâlı değil ama yine de işe yarar.

Chatlab’le çeşitli türlerde veri girerek kendi sohbet robotunuzu yapabilirsiniz (https://app.chatlab.com/).

Morphic, Bing’in bir benzeri, fakat bilgileri resimli olarak veriyor (https://www.morphic.sh/).

Son olarak, Summarize Tech, Youtube videolarını özetlemekte başarılı (https://www.summarize.tech/). Önce kaydı yazıya döküyor (transkripsiyon), sonra özetliyor.

Fotoğraf: Yapay zekâ ile oluşturulan Papa Francesco görseli.

ulasbasar@gmail.com

Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
YazanUlaş Başar Gezgin
Takip et:
1978 İstanbul doğumlu. Türkiye, Vietnam, Tayland ve Malezya’da 23 yıl ders verme deneyimine ve Yeni Zelanda (doktora), Avustralya (ortak proje) ve Latin Amerika’da (gazetecilik) araştırma deneyimine sahip bir akademisyen-yazar. Eğitimini Darüşşafaka (1989-1996), Boğaziçi Üniversitesi (Eğitim Bilimleri (Psikolojik Danışmanlık), lisans, 2000; Sosyal Psikoloji, yüksek lisans 2002), ODTÜ (Bilişsel Bilimler, doktora, 2006) ve yurt dışında (2009, üniversite düzeyinde ders verme yetkisi, Avustralya; Darmstadt Teknik Üniversitesi, Şehir Plancılığı, yüksek lisans, 2011) tamamlayan Gezgin’in toplam 116 kitabı bulunmaktadır. 2014’te Türkiye’de doçent, 2017’de yurt dışında profesör olmuştur. Akademik çalışmalar dışında, çeşitli dergi ve gazetelere köşe yazıları yazmakta; şiir, şarkı sözü, şarkı, deneme, yazınsal inceleme, öykü, film öyküsü, film çözümlemesi, tiyatro oyunu, masal ve roman türlerinde yapıtlar vermekte ve çeşitli ülkelerden şairleri ve şarkıcıları Türkçeye kazandırmaktadır. Çeşitli çalışmaları 13 dile (Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, İtalyanca, Portekizce, Rusça, Japonca, Vietnamca, Tayca, Gürcüce ve Azerbaycan Türkçesi) çevrilmiştir.
Önceki Makale Engelliler ilgi bekliyor
Sonraki Makale Avrupa Şampiyonası’nda 6 müthiş maç

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

Köşe Yazıları

İran’da kadınlar, savaş ve rejim

İsmail Boy
25 Haziran 2025
Köşe Yazıları

İran’da sol nasıl kaybetti?

Ulaş Başar Gezgin
24 Haziran 2025
Köşe Yazıları

Sakız’daki gizemli Türk yatı

Cenk Başlamış
22 Haziran 2025
Köşe Yazıları

Libya’nın doğusundan sürpriz çıkış

Aydın Sezer
21 Haziran 2025
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?