Vergide adalet; herkesten gelirine göre vergi almaktır.
Bu nedenle ÖTV, KDV gibi dolaylı vergiler adil olmayan vergilerdir çünkü geliri ne olursa olsun herkes öder.
Türk vergi sisteminin %65’i dolaylı vergilerden oluşur yani Türk vergi sistemi adil değildir.
Bu durum iktidarları da aşan bir şekilde hiç değişmemektedir; hatta bunu değiştirmek için çaba gösteren bir iktidar da görmedim.
Daha da ilginci, bunu talep eden bir halk da görmedim.
Geliri tespit edemediğin durumlarda harcamalardan yola çıkarak vergi talep etmek uygun bir yoldur ancak bu sessiz sedasız veto edildi, bunun yerine yurt dışı çıkış harcını konuşuyoruz.
Oysa yurt dışı çıkış harcı en adil vergilerden biridir çünkü ülkemizde yurt dışına seyahat etmek üst gelir gruplarına ait bir davranış türüdür, dolaylı bile olsa bu vergiyi zenginler öder.
Öğrencilerden, yurt dışında oturma izni olanlardan, ticari amaçla seyahat edenlerden alınmıyor.
Şimdi 1500 TL oluyor, bence çok daha yüksek olması gerekirdi ki adil olmayan vergi sistemimize biraz adalet gelirdi.
Adalet demişken, bu ülkede en büyük vergi kurbanı ücretli çalışanlardır, vergileri gelir elde edildiği anda tahsil edilir. Vergilendirilmiş bu gelirle KDV, ÖTV, yurt dışı çıkış harcı öderler, vergi dilimlerinin enflasyon oranında artırılmaması sonucu vergi yükleri %50’nin üstüne gelmiştir ama ne onlar vergi reformu ister ne de onlar istemediği için siyasiler vergi reformu önerir.
Kısacası, demokrasilerde adalet seçmenin denetlemesi gereken bir konudur, seçmeni bilinçli olmayan bir sistemin ne vergisi adaletli olur ne de demokrasisi sağlıklı işler.