Cumartesi, 28 Haz 2025
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2025 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
Günlük

‘Ülkesine sevdalı bir aydın’

Medya Günlüğü
Son güncelleme: 18 Ocak 2022 22:26
Medya Günlüğü
Paylaş
Paylaş

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink öldürülmesinin 15. yılında Sebat Apartmanı önünde anıldı. Şişli Halaskargazi Caddesi’ndeki eski Agos gazetesinin önünde düzenlenen anma törenine eşi Rakel Dink, çocukları ve arkadaşları katıldı. Binaya Dink’in anma töreni için asılan pankartta “15 Eksik Yıl” sloganı yer aldı.

T24’ün haberine göre Rakel Dink, “15 yıl oldu. 15 eksik yıl. O günün çocukları büyüyorlar. Çözemediğimiz her sorunu onların omuzlarına yıkıyoruz. Sorunun sahibi de sebebi de biz değilmişiz gibi bir de tutup cepheye çocukları gençleri sürüyoruz. Oysa bizim kanlı mirasımız olmasa tüm dünyadaki akranlarıyla, tüm farklılıklarıyla başka bir gelecek hayali kurabilir ve gerçekleştirebilirler. Zaten yeterince sorunları olacak daha ne depremler göreceğiz. Şu geçmişin kilidini açalım da özgür kalsın acı dolu ruhlar…” dedi.

Dink konuşmasının devamında şunları söyledi.

“Bu topraklarda yükselen her itiraza ‘dış güçler’ dediler. Gezi Direnişi’nde gençler, önce kendi yaşadıkları alanı korumaya çalıştılar… Onlara da dış güçler dediler. Ey yöneticiler geçekten adil mi karar verirsiniz. Kastettiğin devlet gücünün… Seni andığımız her 19 Ocak’ta seni ve diğerlerini hatırlatmaya çalıştık. Resimler yan yana konduğunda, albümler açıldığında belki katiller ortaya çıkar diye. Karanlığın meyvesiz işlerine ortak olmayın. Dostlarımızı yıllarca hapiste bekletiyorlar…Saçma sapan gerekçelerle hapislere koydular. Artık gerekçe de sunmuyorlar. Sesin kulağımızda sözümüz söz.”

Basın meslek kuruluşları da Dink’in öldürülmesinin 15. yılı nedeniyle anma mesajları yayınladı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti açıklaması:

“Agos gazetesinin kurucularından gazeteci-yazar Hrant Dink’in hain bir saldırı sonucu öldürülmesinin 15. yılındayız. Evrensel barışı savunan Hrant Dink’i iki ülke halklarının kardeşlik içinde yaşaması uğruna verdiği mücadeleyle hatırlıyoruz. 

TGC Basın Müzesi’nde Öldürülen Gazeteciler Galerisi’nde Hrant Dink ile birlikte 66 gazetecinin fotoğrafları yer alıyor. 66 gazeteci cinayetinin azmettirenlerinin, tetikçilerinin ortaya çıkarılamadığı bir ülkede yaşıyoruz. 

Düşündükleri ve yazdıkları nedeniyle gazetecilerin yargılanmasının, gözaltına alınmasının ve tutuklanmasının olağan hale geldiği bir ortamda basın özgürlüğünden söz edemiyoruz. 

Halkı doğru ve yansız bilgilendirme görevini üstlenmiş meslektaşlarımız, ne yazık ki, hala baskı ve tehditler altında çalışmayı sürdürüyor. 

Uzun yıllar Türkiye’de demokrasinin yerleşmesi için uğraş veren Hrant Dink’i hiç unutmayan biz meslektaşları, onun katilleri ve azmettiricileri için açılan davalarda adaletin yerini bulmasını hala bekliyoruz. 

Irkçılığın ve ayrımcılığın olmadığı bir toplumda barış içinde yaşamak için medyada nefret söylemini ortadan kaldırmanın hepimizin sorumluluğu olduğunu biliyoruz. Hrant Dink’i ölüm yıl dönümünde bir kez daha sevgi ve özlemle anıyoruz.” 

Basın Konseyi açıklaması:

“AGOS gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i, karanlık güçler tarafından katledilişinin 15’inci yıl dönümünde yine hüzünlüyüz. 

O, ülkesine sevdalı bir aydın olarak yaşamı boyunca bu topraklarda kavganın yerine barışın, düşmanlığın yerine kardeşliğin yerleşmesi için mücadele etti. İyi bir gazeteciydi, hep halkın haber alma hakkı, ifade ve basın özgürlüğünü savundu. Barışın ve özgürlüğün düşmanı karanlık odakların işbirliği ile düzenlenen suikastta, 19 Ocak 2007 günü bir tetikçi tarafından katledildi. 

Hrant Dink suikastını planlayan perde arkasındaki karanlık güçler, aradan geçen 15 yılda tam olarak ortaya çıkarılamadı. Maalesef, tıpkı diğer gazeteci ve aydın cinayetlerinde olduğu gibi, Hrant Dink cinayetini de aydınlatmamanın utancını yaşamaya devam ediyoruz. 

Sevgili meslektaşımız Hrant Dink’i, katledilişinin 15’inci yıl dönümünde saygıyla anıyoruz.”

Kimdir?

1954 yılında Malatya’da doğdu. İ. Ü. Fen Fakültesinde zooloji eğitimi aldı. Ardından da üniversitede felsefe alanında eğitimini sürdürdü. Mesleğe 1990’lı yıllarda Ermenice yayınlanan günlük Marmara gazetesinde kitaplara yönelik eleştiri yazıları yazarak başladı. Haftalık Türkçe ve Ermenice yayın yapan Agos gazetesini kurdu ve Genel Yayın Yönetmeni olarak görev yaptı. Yeni Yüzyıl ve Birgün gazetelerinde yazdı. Türk ve yabancı basında dile getirdiği görüşleriyle dikkat çekti. Almanya, Hollanda ve Norveç’te düşünce özgürlüğü alanında önemli ödüllerin sahibi oldu. Yazıları nedeniyle çok sık gözaltına alındı. Hakkında çok sayıda dava açıldı. Kurucusu olduğu Agos gazetesinin önünde 19 Ocak 2007 yılında uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü.

Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
Önceki Makale Ünlü Rus komutan ‘General Kış’
Sonraki Makale İki güvercin, acı ve utanç

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

Mehmet Şüküroğlu çiziyor

Mehmet Şüküroğlu
28 Haziran 2025
GünlükManşet

Kim daha çok uyuyor?

Medya Günlüğü
28 Haziran 2025
GünlükManşet

Ressamın tavuk döner aşkı

Medya Günlüğü
28 Haziran 2025
Günlük

Tanımadığımız Cüneyt Arkın

Cenk Başlamış
28 Haziran 2025
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?