Rusya Parlamentosu (Duma) Rekabetin Korunmasından Sorumlu Komisyon Başkan Yardımcısı Sergey Lisovski, Türkiye’nin tahıl işleme sektöründe uluslararası pazarı ele geçirdiğini söyledi.
Govorit Moskva Radyosunda bir programa konuk olan Lisovski, Rusya’nın tahıl işleme alanındaki çalışmalarını eleştirdi ve “Yetkililerimiz yüksek hacimden bahsediyor ama üretim için çok para harcayıp sonra onu nereye satacağımızı düşünüyoruz” dedi.
Lisovski, “Türkiye Orta Doğu’dan Pakistan’a kadar olan bölgeyi ele geçirdi. Özbekler de var, ayrıca İran tahıl işlemede çok aktif. Bu yüzden pazarda hiç kimse Rusya’yı beklemiyor” diye konuştu.
Bu ülkelerin Müslüman devletler olduğuna dikkat çeken Lisovski, “Müslümanlara satıyorlar, bu önemli bir faktör. İkincisi, uzun zamandır oradalar. Boş bir pazara girmekle zaten çok yoğun olan bir pazara girmek arasında büyük fark var” dedi.
Rusya’nın sektörü daha da geliştirebilmesi için uzun bir zaman dilimine ihtiyacı olduğuna işaret eden Lisovski, “Bu, devlet yatırımı gerektirir. Herkesin anlaması için söylüyorum. Tahıl işleme pazarına girmemiz en az 15 yıl alır. Bizim kredi faizi oranlarımızla hiçbir şirketin bunu karşılayabilmesi mümkün değil” eleştirisinde bulundu.
Geçen yıl Rusya Tahıl Birliği Başkanı Arkadiy Zloçevski de, Türkiye’nin Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) kurallarını ihlal ettiğini, bu nedenle rekabetçi fiyatlarla dünyaya un ihraç edemediklerini öne sürmüştü.
Türkiye’den daha kaliteli un üretebileceklerini belirten Zloçevski, “Tahılı kendimiz işleyebiliriz, unumuz da kesinlikle Türk unundan geri kalmaz. Ancak Türkiye ihracata çapraz sübvansiyon sağlıyor ki DTÖ bunu yasakladı. Bu konuda dava açmak istedik, bizden 3 milyon dolar talep ettiler. Tahıl Birliği’nin o kadar parası yok” diye konuşmuştu.
2021 yılında da Rusya Komünist Partisi Başkanı Gennadiy Züganov, Rusya ile Türkiye arasındaki buğday ticaretini eleştirmiş ve “Yurt dışına ihraç edilen tahılı iyi değerlendirmeliyiz. Tahılımızı Türkiye’ye gönderiyoruz, orada öğütüp una dönüştürüyorlar, sonra da bize bir buçuk-iki kat daha fazla fiyata satıyorlar” demişti.
2021 yılında Rusya, ürettiği tahılın kalitesinin artırılmasına yönelik çalışmalara başkanlık etmesi için uluslararası alanda saygın bir bilim insanı olan Prof. Dr. Hamit Köksel’i görevlendirmişti. Köksel, Sibirya’nın ikinci büyük kenti olan Omsk’taki Stolıpin Devlet Tarım Üniversitesi çatısı altında kurulan laboratuvarda bilimsel çalışmalar yaptı.
Fuad Safarov, Moskova
İlgili haber: