Salı, 20 May 2025
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2025 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
MG Özel

Türkiye Rus ekonomisini ‘vurdu’

Fuad Safarov
Son güncelleme: 16 Nisan 2025 13:56
Fuad Safarov
Paylaş
Paylaş

Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçimleri ve yüksek enflasyon başta ekonomik sıkıntılar, iki ülke arasındaki yakın ilişkiler nedeniyle Rusya’yı da etkilemeye başladı. Rus uzmanlar enflasyonun artmasını ve rublenin değer kaybetmesini Türkiye’deki siyasi-ekonomik gelişmelere bağlıyor.

Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Aleksey Zabotkin, Türkiye’de yüksek seyreden enflasyonun kendilerini de etkilediğini söyledi.

Zabotkin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye dahil, Rusya’nın ticaret ortağı olan ülkelerdeki yüksek enflasyonun, vatandaşların artan enflasyonist beklentileri nedeniyle Rusya Federasyonu’nda da fiyatların artmasına yol açtığını belirtti.

Zabotkin, “Türkiye’deki yüksek enflasyon oranı, Rusya’nın ticaret ortakları olan ülkelerin ağırlıklı göstergesinde (Rusya Merkez Bankası’nın izlediği gösterge) yer alıyor. Bu durum Rusya’nın enflasyonu düşürme hedefine ulaşmasını zorlaştırıyor. Her şeye rağmen Türkiye’de enflasyonun azalacağını umut ediyoruz” dedi.

Zabotkin, Rusya’da son 10 dönemde devam eden yüksek enflasyonun halkı rublenin kalıcı olarak zayıflaması duygusuyla yaşamaya yönelttiğini söyledi. Rus yetkili, “Aynı zamanda, 2014’ün sonundan bu yana, Rus ulusal para birimi geniş ama istikrarlı bir aralıkta dalgalandı. Geçen yıl benzeri görülmemiş yaptırımlar nedeniyle birkaç hafta boyunca yalnızca bir kez sınırı aştı” diye konuştu.

Zabotkin, Rusya’nın ticaret ortağı olan ülkelerde görülen enflasyonun Rusya Merkez Bankası’nın enflasyon hedefleri seçimini de etkilediğini belirtti.

Rusya Merkez Bankası, ülkedeki enflasyonun gelecek yıl %4’e inmesini bekliyor.

Ruble de düşüşte

Rus yatırım şirketi BCS Mir Investments’in borsa uzmanı Mihail Zeltser, rublenin dolar karşısında düşüşünün nedenlerinden birinin Türkiye’deki seçimler olduğunu savundu.

Life.ru haber sitesine konuşan Zeltser, “Rus para birimi, petrol dinamiklerine neredeyse hiç tepki vermiyor. Ancak Türkiye ve Rusya arasındaki ihracat, ithalat, enerji projeleri, gıda ve turizm alanındaki çok yüksek bağımlılığı ışığında Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerine karşı çok hassas” dedi.

Mayıs ayı başlarında bir dönem rublenin hızlı şekilde güçlendiğini hatırlatan Zeltser, “Ama sonrasında Rusya’nın önde gelen ticaret ortağı Türkiye’deki iç politik mücadele faktörü devreye girdi ve döviz kurları keskin bir şekilde toparlandı” diye konuştu.

Rus borsa uzmanı, Türkiye’deki seçimlerin ikinci turunun 28 Mayıs’ta tamamlanmasının ardından döviz kurlarında düşüş yaşanabileceğini söyledi.

Rus rublesinin yılbaşından bu yana değer kaybı yüzde 20’yi aşmış durumda. Ocak ayında bir dolar 68 ruble civarındaydı, şu anda ise 80.35’den işlem görüyor.

EtiketlendiEkonomiRusya
Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
YazanFuad Safarov
Takip et:
Rusya'da uzun yıllardır gazetecilik yapıyor. Türk-Rus ilişkileriyle ilgili çok sayıda özel haberin sahibi. Diplomasinin yanı sıra Rusya ile ilgili siyasi, askeri, ekonomi, kültür ve spor alanlarında binlerce habere imza attı. Arşiv çalışmalarıyla Türk-Rus ilişkileri tarihinden bilinmeyen belgeleri ilk kez yayımladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in her yıl sonunda düzenlediği basın toplantılarında sorduğu sorularla gündem yarattı. Azerbaycan asıllı Rusya vatandaşı.
Önceki Makale Niye yan yattın Uranüs?
Sonraki Makale Dilin büyüleyici yolculuğu

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

ManşetMG Özel

Rusça Leyla Gencer romanı

Fuad Safarov
20 Mayıs 2025
MG Özel

Rus müzakereci Atatürk’e hayran

Fuad Safarov
18 Mayıs 2025
MG Özel

Moskova’dan “PKK” açıklaması

Fuad Safarov
14 Mayıs 2025
MG Özel

Rus-Türk tutanaklarında PKK

Fuad Safarov
14 Mayıs 2025
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?