Ruısya’da devlete ait Rossiya Segodnya Haber Ajansının siyasi uzmanı Rostislav İşenko, Türkiye’nin “Yunanistan’la olası bir savaş” nedeniyle NATO’dan ayrılamayacağını söyledi.
Ajansa bağlı Ukraina.ru sitesinin sorularını yanıtlayan İşenko, “Türkiye halen NATO üyesi. Bu Ankara için ilkesel bir konu. Türkiye İttifak’tan ayrılmaz çünkü Yunanistan da orada. İki ülke sürekli çatışma halinde. Türkiye ayrılıp Yunanistan’la savaş başlatırsa bu, NATO içinde bir savaş olur. Türkiye Yunanistan’dan güçlü ama NATO’dan güçlü değil” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Kırım’ Ukrayna’ya iade edilmeli” açıklamasını da yorumlayan uzman İşenko, sadece Türkiye’nin değil, çok sayıda devletin Kırım’ın Rusya’ya ait olmadığına ilişkin resmi görüşü bulunduğunu söyledi.
İşenko, “Türkiye, bu açıklamasında Kırım’a yönelik herhangi bir iddiasını dile getirmedi, getirmeyecek de. Kırım’ın kime ait olduğu sorulduğunda Ankara, Kırım’ın Ukrayna’ya ait olduğunu söyleyerek standart tavrını takınıyor. Çatışmanın başlangıcından bu yana da tutumunu değiştirmedi” dedi.
Çoğu devletin aynı tutumu sürdüreceğini belirten İşenko, “Çünkü hepimizin bağlı olduğu etkisiz uluslararası hukuk açısından bakıldığında toprak değişiklikleri sadece iki şekilde yasallaştırılabilir. Ya aralarında sınır çizgisinin değişen iki devlet bir anlaşma imzalar ya da BM Güvenlik Konseyi sınır çizgisinin değiştiğine karar verir. Kırım’da ikisi de olmadı. ABD orada olduğu sürece Güvenlik Konseyi buna asla oy vermez” diye konuştu.
Yeni bir dünya düzeni kuruluncaya kadar durumun böyle devam edeceğini savunan İşenko, “O zaman belki de Ukrayna diye bir ülke kalmayacak. O zamana kadar Türkler de böyle açıklama yapmaya devam edecek ama bu onların BRICS’e katılma çabalarını hiçbir şekilde engellemez. BRICS ülkelerinin çoğu zaten Kırım’ı Rusya’nın parçası olarak tanımıyor” dedi.
Türkiye’nin BRICS’e üye olmak istediği haberlerini de değerlendiren İşenko, “Örgüt ile iş birliği aynı zamanda bir ulusal ekonomik güvenlik meselesi. Çünkü Ankara, Avrupa Birliği’ni Türkiye’nin kabul edilmesi gerektiğine ikna edemedi. Avrupa piyasaları onlara kapalı. Ekonomiyi geliştirmek için tercihli ortak olarak diğer pazarlara erişmeleri gerekiyor, bu nedenle BRICS ve ŞİÖ ile iş birliğini geliştiriyorlar” yorumunda bulundu.
Fuad Safarov, Moskova