İsrailli siyaset bilimci Gerald M. Steinberg, Orta Doğu’daki ortak çıkarlar nedeniyle Türkiye-İsrail ilişkilerinin zamanla düzeleceği tahmininde bulundu.
Bar-Ilan Üniversitesi akademisyeni Steinberg, Rusya’daki Musevi toplumunun sitesi STMEGİ’ye Azerbaycan-İsrail ve Türkiye-İsrail ilişkilerini değerlendirdi. Steinberg, Suriye’de Beşar Esad rejiminin devrilmesi de dahil olmak üzere Orta Doğu’daki mevcut istikrarsızlığın Tahran’ın konumunu zayıflattığını söyledi. Steinberg, “İran’ın mali ve askeri zorluklarının yanı sıra uluslararası izolasyonu da kırılganlık yaratıyor. Nükleer programı İsrail ve tüm bölge için önemli tehdit. İsrail’in askeri stratejisi, İran hedeflerine yönelik ve nükleer silahlarının gelişimini yavaşlatan saldırıları da dahil olmak üzere caydırıcılığı amaçlıyor” dedi.
Esad rejiminin devrilmesinin ardından Türkiye’nin bölgedeki öneminin arttığına işaret eden Steinberg, “Ankara, Suriye’de iktidar değişikliğinde yer alan grupları aktif olarak destekledi. Bu da Türkiye’nin stratejik hedeflerini ortaya koyuyor” dedi.
Türkiye’nin bölgesel ortaklarıyla birlikte çalışarak Orta Doğu’da lider rolünü güçlendirdiğini vurgulayan Steinberg, “Bu, sadece İran’ın etkisine karşı koymaya değil, aynı zamanda bölgede yeni bir istikrar mimarisi oluşturmaya da olanak sağlıyor” dedi.
Muhabirin, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin iyileşme olasılığına ilişkin sorusu üzerine Steinberg, “İki ülkenin ekonomik ve stratejik çıkarları, özellikle bölgesel güvenlik alanında iş birliğinin temelini oluşturuyor. Ortak zorluklar ve tehditler göz önüne alındığında, zorlu tarihimiz daha fazla yakınlaşmayı dışlamıyor. Her ne kadar acil değişiklikler beklenmese de, iş birliğinin gidişatı, özellikle stratejik alanlarda kademeli bir iyileşmeye işaret ediyor” diye konuştu.
Steinberg, İsrail-Azerbaycan iş birliğinin yoğun ticari ve teknolojik ilişkilerin yanı sıra askeri alanı da içeren güçlü temellere sahip olduğunu kaydetti. Özellikle Tel Aviv ile Bakü arasındaki uçuş sayısındaki artışın iki ülke arasındaki yüksek düzeyli iş birliğini yansıttığını belirten Steinberg, “İsrail ile Azerbaycan arasındaki ilişkileri baltalama girişimleri çeşitli dış güçler kaynaklı. Fakat ülkeler arasındaki ortak çıkarlar ve stratejik ilişkiler bu bağların sürdürülmesi sağlıyor” dedi.
Fuad Safarov, Moskova
Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı