Zaman zaman birbirine benzetilen Türkiye ile Rusya’da son günlerde benzer gelişmeler yaşanıyor. Türkiye’de Instagram yasağı devam ediyor, Instagram’ın zaten ulaşılamadığı Rusya’da ise birkaç gündür YouTube’a erişimde de sorunlar görülüyor.
2 Ağustos’ta Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Yasası’nın 8. maddesinde sayılan suçlarla ilgili olarak Instagram’a engeli getirdi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu erişim engeli kararının gerekçesini şöyle açıkladı:
“Her ülkenin kendisine ait kuralları var. Herkes bu kurallara uymak zorunda. Özellikle katalog suçlar kapsamında bildirdiğimiz suçlara karşı istenilen adımlar atılmadı. Bunlar, Mustafa Kemal Atatürk’e karşı yapılan saldırılar, bahisler ve cinsel içerikli paylaşımlar gibi suçlar. Vahşice katledilmiş Hamas lideri İsmail Heniyye ile ilgili yapılan taziye paylaşımlarına bile tahammül edemiyorlar. Eğer ortada sansür veya engelleme varsa Instagram’ın yaptığı tam olarak budur.”
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da, “Instagram BTK’nin kapatmaya gerekçe gösterdiği yayınları erişimden çıkarırsa sorun ortadan kalkar” açıklamasında bulundu.
Son olarak TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, TikTok’un da kapatılması çağrısı yaptı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının verilerine göre, Türkiye nüfusun yüzde 86,5’i internet kullanıcısı, yüzde 93,8’i mobil bağlantı sahibi ve yüzde 67,4’ü sosyal medya kullanıcısı. Kullanıcı başına aylık sosyal medya kullanımında ilk sırayı 21 saat 24 dakikayla Instagram, ikinci sırayı ise 20 saat 54 dakika ile TikTok alıyor. Ayrıca, dünya genelinde her hafta çevrimiçi satın alım yapan internet kullanıcıları incelendiğinde Türkiye e-ticarette yüzde 64,6’lık oran ile dünyada 3. sırada bulunuyor.
Rusya’da durum
Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının hemen ardından hükümet hesaplarına getirilen kısıtlamalar üzerine Moskova Facebook, Instagram ve Twitter’ı engellemeye başladı. Söz konusu uygulamalara VPN kullanılarak girilebiliyor.
Rusya’daki sosyal medya kullanılacıları son günlerde YouTube’a erişimde de sıkıntı yaşamaya başladı. Aslında resmi olarak alınmış bir engelleme kararı bulunmuyor ancak Parlamento, YouTube’un “Rusya karşıtı politikası” nedeniyle sabit hat ağlarının yavaşlatılmasını kararlaştırdı. Normalde bu durumda sadece YouTube’a masaüstünü kullanarak erişenlerin yavaşlama sorunu yaşaması gerekiyor ancak mobil kullanıcılar da benzer şikayetlerde bulunuyor. Söz konusu sorunun, Ukrayna’nın sınırdaki Kursk bölgesine düzenlediği saldırıyla ilgili videoların yayılmasının ardından başladığını düşünenler de var.
Görsel: spytnik-v.ru