Rusya’nın Ukrayna’da yürüttüğü “Özel Askeri Operasyon”da (SVO) Deniz Çiçek (26) adlı bir Türk savaşçı hayatını kaybetti.
Rusya’nın Saratov bölgesi Balakovo Belediyesi resmi web sitesinde, bölgeden SVO’ya katılan Türk kökenli askerin çatışmalarda hayatını kaybettiği belirtildi. Sitede, Çiçek’in yaşadığı Balakovo kentinden SVO’ya gönüllü olarak katıldığı yazılı.
Balakovo Belediyesi, “Deniz Çiçek, 26 Ağustos 1998’de Türkiye’nin Alanya kentinde doğdu. 28 Mayıs 2025’te SVO’da hayatını kaybetti” bilgisini paylaştı.
Balakovo Belediye Başkanı Sergey Barulin de, taziye mesajında, “Deniz Çiçek’in ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Ülkemizin barışçıl geleceği için canını verdi. Kahramanlığı asla unutulmayacak. Onu cesur ve yiğit bir asker olarak hatırlayacağız” dedi.
Diğer yandan, Rusya Savunma Bakanlığı’nın resmi yayın organı Krasnaya Zvezda (Kızıl Yıldız) gazetesi de, Rusya ordusu saflarında savaşan ve ismi açıklanmayan bir Türk vatandaşının, çatışmalar sırasında yaralanmasının ardından Rusya vatandaşlığına kabul edildiğini ve madalyayla ödüllendirildiğini yazdı.
Rusya saflarında savaşan başka Türk gönüllülerin de bulunduğu biliniyor.
Ukrayna’nın referandumla Rusya’ya bağlanan bölgesi Zaporijya’nın Vali Vekili Yevgeniy Balitski geçen yıl, Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Türk gönüllü savaşçıların da katıldığı Sudaplatov Taburu ile ilgili rapor vermişti.
Rus Kommersant gazetesi, “Tabur, Eylül 2022’de Balitski’nin kararnamesi ile kuruldu. Sudoplatov savaşçıları Zaporojye bölgesindeki stratejik tesisleri koruyor. Balitski, tabura İsveç, Türkiye ve Sırbistan’dan gönüllülerin katıldığını bildirdi” diye yazdı.
Devlet ajansı Ria Novosti geçen yıl, Rusya saflarında savaşmak için Türkiye’den gelen gönüllerin görüntülerini yayınlamıştı. Görüntüde Rusça konuşan bir Türk genci, “Türkiye’den arkadaşlarla geldik buraya. Biz Nazizm’e karşıyız. Ukrayna’da neler olduğunu biliyoruz. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı değil, bu ülkeyi yöneten Nazilere karşı savaştığını biliyoruz” diyor.
Moskova’da uzun yıllar üniversitede okuduğunu da belirten genç, “Bu yüzden iyi Rusça konuşuyorum. ABD’nin dünyanın her yerinde terörizmi sponsor ettiğini herkes biliyor” diye konuşuyor ve Washington’ın Ukrayna’da da terörizmi desteklediğini iddia ediyor.
Bir başka Türk gönüllü de Türkçe, “Ben Türkiye’den geldim. Burada olmamın sebebi, bugün Türkiye’de, Suriye’de ne oluyorsa aynı şey Rusya’da oluyor. Orada Ukraynalı askerlerin olmadığını biliyoruz. Bu savaşı Rusya kazanacak. Bizi çok iyi karşıladılar. Birçok arkadaşım da gelmek istiyor ama vize problemlerinden dolayı gelemiyor” diyor.
İlgili haber:
***
Medya Günlüğü sosyal medya hesapları: