Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in istifa etmesini sağlamak amacıyla barışçı bir yürüyüş düzenlemek isteyen Aleksandr Gabışev’e zorunlu psikiyatrik tedavi uygulanıyor.
Rusya’daki insan hakları örgütleri tarafından “düşünce suçlusu” ilan edilen, Uluslararası Af Örgütü’nce bırakılması için kampanyalar düzenlenen Gabışev’in öyküsü 2019 yılına kadar uzanıyor.
Kendisini “Şaman Savaşçı” olarak adlandıran Gabışev, Sibirya’da Yakut Türklerinin yaşadığı Yakutistan’dan Moskova’ya kadar yürümek ve Putin’i “teslim alan kötü ruhları kovarak” istifasını sağlamak için Kızıl Meydan’da Şaman ayini yapmak istediğini söylediğinde haliyle kendisini çok ciddiye alan olmadı. Ancak Şaman gerçekten de yürüyüşe başlayınca güvenlik kuvvetleri tarafından birkaç kez tutuklandı.
Gabışev 2019 sonlarında yaklaşık üç bin kilometre yürüdükten sonra durduruldu. Yürüyüşüne tek başına başlamıştı ama yol boyunca ona katılanlar olmuştu ve geçtiği yerlerde iktidar karşıtı gösteriler düzenlenmişti. Bunun üzerine bir süre psikiyatri hastanesine yatırıldı. 2021 yılında yine Moskova’ya yürüyeceğini açıklayınca bu kez evinde tutuklandı ve yine zorunlu tedavi uygulandı. “Akli dengesinin yerinde olmadığı” ileri sürülen Gabışev geçen hafta Yakutsk’taki başka bir kliniğe gönderildi.
Yakutistan Üniversitesi tarih bölümü mezunu olan Gabışev, hükümetlerle halk arasında dengeli bir ilişki olması gerektiğini söylüyor ve “Demokraside korkuya yer olmamalı ama şu anda insanlar konuşmaya korkuyor. Konuşurlarsa işten atılmaktan, ekmek paralarını kaybetmekten korkuyor” diyor.
Özgür Yakutistan Vakfı Gabışev’e muhalif düşünceleri nedeniyle zorunlu psikiyatrik tedavi uygulanmasını 19. yüzyılda çarlık dönemindeki uygulamalara benzetiyor.
Uluslararası Af Örgütü zorunlu psikiyatrik tedavinin “işkence” kapsamına girdiğini belirterek “düşünce suçlusu” olarak gördüğü Gabışev’in serbest bırakılmasını istiyor.
“Savaşçı Şaman”ın öyküsü BBC’nin hazırladığı bir belgesele de konu oldu.