Rusya’nın önde gelen Türkologlarından Amur Gadjiyev, Türk-Rus ilişkilerinde son zamanlarda bir “duraklama dönemi” yaşandığını ileri sürdü.
Resmi TASS Haber Ajansı’na konuşan Çağdaş Türkiye Araştırmaları Merkezi Başkanı Gadjiyev, Ankara’nın son dönemde Batı ile ilişkilerini artırdığına dikkat çekerek, “Bu nedenle, Türkiye ile Rusya arasındaki iş birliğinde pek çok alanda duraklama meydana geldi. İki ülke arasında önceden varılan anlaşmaların uygulanmasında, örneğin doğal gaz merkezi kurulması ve bankacılık işlemlerinde çıkan sorunların giderilmesi konularında duraklama yaşanıyor” dedi.
Gadjiyev, “Suriye, Libya ve diğer bölgesel konularda da sorunlar aynen duruyor. Bu bağlamda, Rusya’da terör örgütü olarak tanınan ve yasaklanan ‘Azov’ grubu militanlarının Türkiye tarafından Ukrayna’ya verilmesi olayını da hatırlatmak isterim. Rusya bu konudaki rahatsızlığını açıkça dile getirdi” diye konuştu.
Gadjiyev, bununla birlikte, Rusya ile ilişkilerin bozulmasının Türkiye’nin çıkarına olmadığını, Ankara’nın da bunu istemediğini söyledi.
Rus Türkolog “Türkiye, büyük ölçüde Rusya’nın bölgesel ve uluslararası meselelerdeki tutumu sayesinde küresel hedefleri olan bölgesel bir güç konumuna yükseldi” dedi.
Türkiye’nin bölgesel çatışmaların çözümünde oynadığı role ve özellikle Rusya-Ukrayna Tahıl Anlaşması’na dikkat çeken Gadjiyev, Ankara’nın küresel gıda sorununun çözümünde kritik bir oyuncu olarak yer almayı başardığına işaret etti.
Gadjiyev, “Dolayısıyla Rusya ile ilişkilerin bozulması Türkiye için ciddi bir kayıp olacaktır. Üstelik Rusya, Batı’dan farklı olarak Türkiye’yi uluslararası alanda eşit ve egemen bir oyuncu olarak görüyor” dedi.
Gadjiyev açıklamasını, “Türkiye, bölgesel ve uluslararası sorunların çözümü de dahil olmak üzere çeşitli alanlarda Rusya ile yakın iş birliği sayesinde son birkaç yılda elde ettiği avantajlardan aniden vazgeçmez. Tüm bunları dikkate alacaktır. Rusya ile ilişkilerde soğuma veya zikzaklar beklemiyorum” sözleriyle tamamladı.
Fuad Safarov, Moskova
İlgili haber: