Tarihte görkemli anlar olduğu kadar insanın şaşırmasına neden olan tuhaf olaylar da var.
Bu tuhaf olarak adlandırılan olaylardan biri de günümüzün en büyük sorunlarından olan vergi. Elbette bugünü düşününce vergi konusu pek ilginç gelmiyor. Ancak geçmişte yaşanan vergilendirme olayları bir hayli garip ve şaşırtıcı. Winston Churchill bir keresinde şöyle yazmıştı: “Bir ulusun kendisini refah için vergilendirmeye çalışması, bir kovanın içinde duran ve kendini sapından kaldırmaya çalışan bir adam gibidir.” Çok bilgece sözler değil mi? Ancak tarih tam da bunu deneyen krallar ve hükümetlerle doludur. İşte tarihteki en tuhaf vergiler…
Yemeklik yağ vergisi
Tarihteki en tuhaf vergiler listemizin başında Eski Mısır’da yaşanan bir vergilendirme olayı yer alıyor. Eski Mısır firavunları, tebaalarını vergilendirmeye gelince ortalıkta dolaşmadılar. Vergi kaçırma ve yanlış beyanlar kırbaçlama veya ölümle cezalandırılıyordu. Bununla birlikte bir yazıcılar ordusu, tahıldan biraya, Nil boyunca nakliyeye kadar her şey için vergi ödenmesini sağlamakla görevlendirildi. Ve bütçe bilincine sahip olan birisi, yemeklik yağı yeniden kullanmak istiyorsa yazıcılara dikkat etmesi gerekiyordu. Çünkü yemeklik yağın geri dönüşümü yasalara aykırıydı ve yazıcılar kullanılmış yağ için evleri ararlardı. Buldukları takdirde sert bir uyarıda bulunup ev sahibini taze yağ almaya ve uygun vergiyi ödemeye zorlarlardı.
Korkaklık vergisi
Orta Çağ İngiltere’sindeki bir şövalye, bir savaşta savaşmak istemiyorsa para ödeyerek o savaşa katılmayabilirdi. “Korkaklık vergisi” olarak adlandırılan bu ödeme, şövalyenin belirli bir savaştaki askerlik hizmetini atlamasına izin veriyordu. 1199’dan 1216’ya kadar hüküm süren Kral John, bu vergiyi kötüye kullandı ve ülke savaşta olmasa bile sık sık talep etti.
Bekarlık vergisi
Roma’nın ilk imparatoru Augustus, üç veya daha fazla çocuğu olan aileleri (tercihen oğulları olan) ödüllendirirken, 38 yaşından büyük bekar erkekleri bekarlık vergisi ile vurdu. Ayrıca bu kişilerin halka açık oyunlara katılmalarını yasakladı. İmparator, Lex Julia de maritandis ordinibus (Julian ailesi tarafından getirilen eski bir Roma yasası) ile çocuksuz evlilikleri ve bekarlığı yasakladı. Tarih boyunca benzer vergiler kondu. 1695’te İngiliz parlamentosu, 25 yaşın üzerindeki bekarlara ve çocuksuz dullara vergi koydu. 1941’den 1990’a kadar Sovyetler Birliği, azalan demografiyle mücadele etmek için bekarları ve küçük aileleri vergilendirdi.
Sakal vergisi
İngiltere Kralı VIII. Henry’nin, kanıtlanmamış olmasına rağmen sakallara vergi getirdiği iddia edilir. Ancak 1698’de, Peter the Great olarak bilinen Rus Çarı Petro (fotoğrafta) Rusya’yı Batı Avrupa’nın temiz tıraş trendine hazırlamak amacıyla, yıllık sakal vergisi koydu. Fakirlerin yılda sadece 2 kopek (kuruş) karşılığında sakal bırakmalarına izin veriliyordu. Zengin vatandaşlar ise 100 ruble ödemek zorundaydı. Sakallı vergi kaçakçıları polis tarafından zorla tıraş edilebilirken, vergiyi ödeyenlere bakır bir jeton verilirdi. Bu bakır jeton sakallarının vergisinin ödendiğini kanıtlıyordu.
(Caner Cem Martı, listelist.com)
Yazının tamamını okumak için tıklayın