Cuma, 16 May 2025
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2025 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
Günlük

‘Soruşturmayı Twitter’dan öğrendik’

Medya Günlüğü
Son güncelleme: 28 Haziran 2023 08:35
Medya Günlüğü
Paylaş
Paylaş

Tele1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, geçen hafta yayınlanan 4 Soru 4 Cevap programında “terör örgütü propagandası yapma” suçlamasıyla salı günü tutuklandı.

Tele1’de Gökmen Karadağ’ın sunduğu ‘Açıkça’ programına konuk olan Yanardağ’ın avukatı Bilgütay Durna soruşturmaya ilişkin önemli bilgiler verdi. Durna soruşturma dosyasında program kaydının tamamının olmadığını kararda delil olarak sosyal medyadaki montaj videonun dikkate alındığını duyurdu.

Durna’nın açıklamaları şöyle:

“Ne yazık ki Merdan Yanardağ’la cezaevinde görüşemedim bürokratik süreç tamamlandığı için. Muhtemelen bütün hukukçular aynı garabete işaret edeceklerdir. Merdan Yanardağ bu sözleri neden söyledi deniyor. Öncelikle belirtmeliyim ki ortada ciddi bir manipülasyon ve çarpıtma var. Buna vurgu yapmak lazım. Ne oldu? Soruşturmaya konu olan program 20 Haziran’da yapıldı. Ama 19 Haziran’da Galip Ensarioğlu’nun Gazete Duvar’da yayımlanan bir röportajı var. Röportajda Ensarioğlu’nun Demirtaş’a, Öcalan’a ve Kandil’e dair değerlendirmeler var. Tele1’deki programda Ensarioğlu’nun açıklamalarını yorumlayıp eleştiriyor. Sanki Merdan Yanardağ özellikle bu konuda bir program yapılmış bir izlenim var. Bunu düzeltmek lazım. 25’ini 26’sına bağlayan gece bir video kaydı sosyal medyaya düşüyor. 20 Haziran’daki programda bu konuyla ilgili 15-20 dakikalık bölüm 4-5 dakikaya düşürülmüş. Bölüm cımbızlanıp çeşitli kısımları birleştirerek servis edilmiş. Sonra ertesi gün soruşturma başlatıldığını öğreniyoruz. Ve nedense biz bunu Twitter’da öğreniyoruz.

Kanala geldiğinde 1 günlük gözaltı süresi alınmış. Akşam saatlerinde de ilk ifademizi verdik. İfadeyi vermeye aşamasında savcılığın veya Emniyet’in soruşturma dosyasında program kaydı yok. Sosyal medyadaki video çözümlenmiş ve soruşturma açılmış. Bunun kendisi bir garabet. Biz buna itiraz ettik. O akşam aslında savcılığa çıkarılmamız gerekirken yine savcılığın talimatıyla gözaltının devam etmesi ve sabah saatlerinden adliyeye getirilmesi istendi. Yanardağ sabah saatlerinde adliyeye getirildi. Bu kez de öğlene kadar savcıyı bekledik. Biz ifade öncesi Ensarioğlu’nun röportajını sunup özellikle TV kaydını sunduk savcılığa. Ve sonrasında süreç başladı. Aslında bunların hepsi taşların döşenmesiyle ilgiliydi. Biz bir süredir Yanardağ’la ‘Acaba tutuklama hangi dosyadan gelir?’ diye konuşurken. Başka bir dosyada tutuklama zaten bekliyorduk. Merdan Yanardağ’ın muhalif kimliğinin susturulması gerekiyordu ve bunun yolu yapılıyordu.

Her şeyi bir kenara bırakalım; diyelim 4-5 dakikalık montaj videosunu esas alalım, aslında bir suç unsuru yok. Terörle Mücadele Kanunu’nun 7. maddesinin 2. fıkrası çok açık. 2013’te bu fıkrada değişiklik yapıldı ve orada propagandanın kendisi cebir ve şiddeti meşru haline getirmeye bağlandı. 2019’da yapılan bir ek cümleyle eleştiri hakkı bunlar muaf tutuldu. Aslında montajın kendisi bile suç değil. Bu konuda AYM’nin, Yargıtay’ın kararları var. Biz ısrarla şunu dile getirdik: ‘Merdan Yanardağ’ın bir bölümü değerlendirme, bir bölümü de Ensarioğlu’ndan alıntı…’ Programın tamamını sunmamıza rağmen klasik tutuklama kararında ‘mevcut delil durumu 26 Haziran 2023 tarihli açık kaynak araştırma tutanağı içeriği…’ Bahsedilen o 4-5 dakikalık video. Karar buna göre verilmiş. ‘Biz gerçeklik bu değil’ diyoruz ama dikkate alınmamış. Tutuklama kararında montajlanmış video delil olarak ele alınmış. Bu kabul edilebilir değil.

Üst mahkemeye itiraz edeceğiz. Sonrasında adli tatile giriyor. Aslında adli tatil içerisinde görülmeli ama bazen fiilen görülemeyebiliyor. Biz rutin şekilde itirazlarımız sürdüreceğiz. Ancak o aşamaya gelene kadar inşallah Merdan Yanardağ serbest bırakılacak.”

(Tele1)

EtiketlendiMedya
Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
Önceki Makale 6 soruda Wagner
Sonraki Makale Fatih Portakal’dan ‘ego’ anketi

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

GünlükManşet

Köşe yazılarından seçmeler

Medya Günlüğü
16 Mayıs 2025
GünlükManşet

Bekledi, gelmedi, o da gitti

Medya Günlüğü
16 Mayıs 2025
*Günlük

Depardieu yoldaşın maceraları!

Medya Günlüğü
16 Mayıs 2025
GünlükManşet

Çok konuşulan politikacılar

Medya Günlüğü
16 Mayıs 2025
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?