Rus askerlerinin 24 Şubat 2022 tarihinde topraklarına girmesi sonucu dev komşusuyla savaşa tutuşan Ukrayna şimdi de istemediği bir barış anlaşmasını imzalamaya zorlanıyor.
ABD’de Donald Trump’ın ant içerek göreve başladığı 24 Ocak tarihinden bu yana Kiev’i tamamen köşeye sıkıştıran pek çok gelişme yaşandı. Bunların üstüne, Trump’la Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski arasında diplomasi tarihine geçen kavgalı bir görüşme Kiev’i “kırk katır mı kırk satır mı” seçeneği arasında sıkıştırdı.
Öyle görünüyor ki, topraklarının işgal edilmesini önlemek için savaşa giren Ukrayna 24 Şubat 2022’deki duruma göre çok ağır bir zararla, elinde neredeyse hiçbir koz bulunmadan barış masasına oturmak zorunda kalacak.
Şu anda topraklarının en az yüzde 20’si Rusların elinde bulunan Ukrayna, büyük olasılıkla belki Moskova’nın vermeyi kabul edeceği sembolik bir toprak parçası dışında bunların hepsini kaybedecek. Rusya’nın 2014 yılında ilhak ettiği Kırım’ı yeniden ele geçirme arzusu ise Ukrayna için uzun süre hayal olarak kalacak.
Savaşta en az 300 bin askerini ve 12 bin civarında sivil vatandaşını kaybeden Ukrayna’nın yeniden inşası içinse 500 milyar dolardan başlayan ve bir trilyon dolara kadar uzanan bir paranın gerekeceği konuşuluyor.
Üç yılı aşkın süredir devam eden savaşta Batılı ülkeler Ukrayna’ya toplam 267 milyar euroluk yardım yaptı. Bunun yaklaşık 60 milyar eurosu askeri, 118 milyar eurosu mali, 19 milyar eurosu da insanı yardım şeklinde oldu. Avrupa ülkelerinin yardım toplamı ABD’ye göre yaklaşık 30 milyar euro daha fazla. ABD’nin Ukrayna’ya üç yılda 66 milyar dolarlık askeri yardım yapmasına rağmen 350 milyar dolar verdiklerini ileri süren Trump bu paranın da iade edilmesini istiyor. Yani bütün insani, askeri ve toprak kayıplarının üstüne Kiev bir de borçlu çıkmış durumda.
Ukrayna’ya savaşı kazanması için değil, sürdürmesine yetecek kadar yardım yapan ABD Trump sonrası silah vermeyi kesince Ukrayna bütün cephelerde bozgun yaşamaya başladı. Son haftalarda onlarca yerleşim birinimi ele geçiren Rusya, son olarak Suca kentini de kontrol altına aldı.
Ukrayna’nın Rus birliklerini ilerlemesini önlemek dışında savaştaki en kayda değer askeri başarısı Rusya’nın Kursk bölgesini işgal etmesi oldu. Ukrayna Ordusu 6 Ağustos’tan bu yana bölgeyi elinde tutuyor ama gelen son haberlere bakılırsa silah ve mühimmat yokluğu nedeniyle buradan çekilmeye hazırlanıyor.
Kiev’in üç yıllık savaşta ödediği bedel sadece insan ve toprak kaybıyla da sınırlı kalmayacak görünüyor. Trump, Ukrayna’nın elinde bulunan nadir toprak elementleri üzerinde hak iddia etmek için Zelenski’ye büyük baskı yapıyor.
Sonuç olarak, eğer son anda sürpriz gelişmeler yaşanmazsa Ukrayna her açıdan çok ağır bir yenilgiyle savaşa nokta koymak zorunda kalacak.
İlgili yazılar: