Rusya ile Ukrayna arasında 24 Şubat 2022 tarihinde başlayan ve on binlerce kişinin hayatına mal olan, milyonlarca kişiyi evinden eden savaş 500. günü doldurdu.
1991 yılına kadar Sovyetler Birliği çatısı altında yer alan iki akraba ülke arasındaki savaş Rusya ve Ukrayna ile sınırlı kalmadı ve Moskova ile Batı arasında tehlikeli bir mücadeleye dönüştü. Ne zaman bitebileceği konusunda kimsenin fikir yürütemediği savaşın bir başka korkutucu yanı nükleer silahların da kullanılması olasılığının zaman zaman yüksek sesle dile getirilmesi.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) verilerine göre, 24 Şubat 2022-4 Haziran 2023 tarihleri arasında yaklaşık dokuz bin Ukraynalı sivil öldü, 15 binden fazla kişi de yaralandı. Ancak OHCHR gerçek ölü ve yaralı sayısının çok daha yüksek olduğunu tahmin ediyor.
Ülkelerini terk eden Ukraynalıların sayısının altı milyon civarında bulunduğu, savaş nedeniyle ülke içinde göç edenlerin sayısının ise sekiz milyon civarında olduğu düşünülüyor. Savaşın doğrudan Rusya topraklarında yaşanmamasına karşın 24 Şubat 2022’den sonra değişik nedenlerle ülkelerini terk eden Rus vatandaşlarının da bir milyona yaklaştığı tahmin ediliyor.
Taraflar arasında aynı zamanda bir propaganda savaşı da yaşandığı için cephede ölen ve yaralanan asker sayısıyla ilgili olarak sadece tahmin yürütülebiliyor.
Örneğin İngiliz Reuters Ajansı öldürülen ve yaralanan Rus ve Ukraynalı askerlerin toplam sayısının 354 bin olduğunu ileri sürüyor.
Büyük ölçüde Batılı kaynaklara dayanan Reuters, öldürülen Ukraynalı asker sayısı 15.500-17.500, yaralananların sayısını ise 109.000-113.500 olarak veriyor.
Ajansa göre savaştaki kayıpları 35.500-43.000 arasında olan Rus ordusunda 154.000-180.000 asker de çatışmalarda yaralandı.
ABD istihbaratı Ukrayna’nın 468 tankla 1020 zırhlı araç, Rusya’nın ise 2048 tank ve 3900 zırhlı araç kaybettiğini ileri sürüyor.
ABD istihbarat raporlarında, Ukrayna’nın Rusya’ya düzenlediği saldırıların stratejik bir hedefi vurması ya da Rus liderlerine yönelmesi durumunda Çin’in Moskova’ya desteğini daha güçlendirebileceği belirtiliyor.
Şu anda topraklarının yaklaşık yüzde 20’i Rus işgali altında bulunan Ukrayna savaşı sürdürebilmek için Batı’nın göndereceği silah ve mühimmata muhtaç durumda.
Görünen o ki savaş çıkmaza girmiş durumda, iki taraf da birbirine tam bir üstünlük sağlayamıyor. Bu da çatışmaların, dolayısıyla siviller başta iki taraftan da can kayıplarının devam edeceği anlamına geliyor.